Ούτε πρόταση ούτε αποδοχή για το Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Κώστα Μίχαλο. Η φιλολογία για ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση διέψευσε τα σενάρια περί υπουργοποίησης του προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου, ενώ διεμήνυσε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες σοβαρές προτεραιότητες.

«Οσα γράφονται περί Μίχαλου διαψεύδονται κάθετα και κατηγορηματικά και ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές. «Τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί θεσμικά το ΕΣΡ και υπάρχουν επίσης και άλλες εξίσου σοβαρές προτεραιότητες», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Κοτσακάς και Μίχαλος -«Ανοίγματα» Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με προσφορά θέσεων στο κόμμα και την Κυβέρνηση.

Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους φάνηκαν το τελευταίο διάστημα, όταν κάλεσε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ, όπως οι κκ. Τζουμάκας, Λιβάνης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι τα στελέχη αυτά ενδέχεται να αξιοποιηθούν και στον προσεχή κυβερνητικό ανασχηματισμό προκαλούν αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη οι ομιλίες πολλών συνέδρων κατά προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν είναι ήδη μέλη της Κυβέρνησης όπως οι Κουρουμπλής, Τζάκρη, Μπόλαρης.

Ολα δείχνουν ότι μετά το «ξήλωμα» της αντι-μνημονιακής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εκπροσωπούσαν στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, φτάνει η ώρα να καρατομηθούν ή να «κοντύνουν» και άλλα στελέχη του κόμματος που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις και αρνούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των δανειστών. Ηδη κυκλοφορούν φήμες, εδώ και καιρό, ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να απομακρύνει τον Πάνο Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας και τον Νίκο Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Και στους δύο πρότεινε κομματικές θέσεις, αλλά αρνήθηκαν.

Η χθεσινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει νευραλγικό πόστο σε ένα στέλεχος του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ και πρώην στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον Αντώνη Κοτσακά, προκαλεί νέους τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κοτσακάς ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση εξαιρετικά κρίσιμη, αν και δεν θα είναι ο μόνος που θα τον καταστρώνει. Η τοποθέτησή του συμβολίζει την πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει στρατηγικά ανοίγματα σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τη δημοκρατική παράταξη, λόγω των μνημονίων.

Εκπληξη αποτέλεσε για το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και η είδηση που κυκλοφόρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ένα «καθαρόαιμο» στέλεχος της ΝΔ, τον Κώστα Μίχαλο, πρόεδρο του ΕΒΕΑ. Είχε ήδη προηγηθεί η αποδοχή από τον κ.Μίχαλο της πρότασης του Μαξίμου να γίνει μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, αποδοχή η οποία προκάλεσε αισθήματα δυσφορίας στην ηγεσία της ΝΔ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μίχαλος αρνήθηκε τη θέση, και το Μέγαρο Μαξίμου το διέψευσε, αλλά ο συμβολισμός παραμένει ισχυρός: ο πρωθυπουργός επιδιώκει ανοίγματα και στον κεντροδεξιό χώρο για να διεμβολίσει την συντηρητική παράταξη και να κόψει ψήφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξάλλου, η ενδεχόμενη πρόταση στον κ. Μίχαλο έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση στον Βύρωνα Πολύδωρα να αναλάβει το κρίσιμο πόστο του προέδρου του ΕΣΡ που θα αδειοδοτήσει τα κανάλια. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν υπόγεια στον ΣΥΡΙΖΑ, στο άκουσμα του ονόματος του κ. Πολύδωρα και έγιναν δημόσιες με άρθρο-καταπέλτη των «53» εναντίον του κ. Τσίπρα για τις επιλογές του.

Σε κάθε περίπτωση ο αναμενόμενος δομικός ανασχηματισμός θα είναι ο πρώτος που θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να συγκρουστεί με το ίδιο το κόμμα του για τις επιλογές του. Η ομάδα των «53. εξελίσσεται σε εσωκομματική αντιπολίτευση για τον πρωθυπουργό και δεν θα καθήσουν με σταυρωμένα χέρια, όταν ανακοινωθούν τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

SHARE