Όταν ο Μπιλ Κλίντον μπλέκει τα ανθρώπινα δικαιώματα με το εθνικό συμφέρον

Του Νίκου Αθηναίου//22-5-2016

Την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια ομιλίας της στο Κεντάκι η υποψηφία για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει το σύζυγό της πρώην Πρόεδρο κ. Μπιλ Κλίντον επικεφαλής της οικονομίας με στόχο την αναζωογόνησή της, «γιατί, καταλαβαίνετε, αυτός ξέρει πώς να το κάνει».

Ουδείς κατάλαβε αν ο πρώην Πρόεδρος θα είναι ο επόμενος υπουργός Εμπορίου ή Οικονομικών ή κάτι άλλο αν εκλεγεί η σύζυγός του. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας η κ. Κλίντον αξιοποιεί εμφανώς την παρουσία του πρώην Προέδρου στο πλάι της γιατί βλέπει ότι ο δρόμος για την προεδρία δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Ήδη η μάχη δίνεται στήθος με στήθος με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει ως φαβορί για υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Δεν γνωρίζει κανείς τι μπορεί να πετύχει ο κ. Μπιλ Κλίντον για την αμερικανική οικονομία αν τελικώς την αναλάβει. Όμως, η ανάμειξή του στην προσπάθεια της συζύγου να καταλάβει τον Λευκό Οίκο μπορεί να της στοιχίσει αν ο σύζυγός της εξακολουθήσει να μην προσέχει τι λέει. Για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή σε προεκλογική ομιλία στο Νιου Τζέρσεϊ ο κ. Μπιλ Κλίντον προκειμένου να πλήξει τον Τραμπ ηθικά συνέκρινε αυτά που λέει με αυτά που λένε και κάνουν οι Πολωνία και Ουγγαρία, ισχυριζόμενος ότι για τις δύο αυτές χώρες «η δημοκρατία είναι πρόβλημα», ότι έχουν κυβερνήσεις τύπου Πούτιν, και ότι δεν θέλουν Μουσουλμάνους μετανάστες στις χώρες τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις χθες οι Πολωνοί ανακοίνωσαν ότι δεν θέλουν δρόμους και πλατείες με ονόματα που να τους θυμίζουν κομμουνισμό.
Όπως ήταν φυσικό οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας έκαναν δριμεία κριτική στους Κλίντον.

Προφανώς ο κ. Κλίντον δεν θυμήθηκε μεταξύ άλλων και τα εξής: Και οι δύο χώρες έδωσαν αγώνες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να απαλλαγούν από το ρωσικό καθεστώς. Η Πολωνία είναι ο κύριος προμαχώνας του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ευρώπη σήμερα και θα φιλοξενήσει μαζί με την Ρουμανία την πυραυλική άμυνα της Δύσης στη νέα πολιτική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ που προβλέπει την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτικών προς Ανατολάς. Μεγάλος αριθμός Πολωνών στρατιωτών πολέμησαν όσο λίγοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ειδική συμμαχική σχέση κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για τη Διάσκεψη Κορυφής στην Πολωνία αρχές του Ιουλίου που θα εγκαινιάσει και θα εγκρίνει τη νέα πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Αμερικανοπολωνικού Συνδέσμου στις ΗΠΑ του οποίου ο Πρόεδρος κ. Φρανκ Σπούλα χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κλίντον «ανοησίες», προσθέτοντας ότι η δήλωση Κλίντον ουσιαστικά απηχούσε ανάλογη δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου πριν από ένα μήνα που έλεγε ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Πολωνία βρίσκονται σε κίνδυνο. Το ερώτημα είναι τι θα ψηφίσουν τώρα τα μέλη του Συνδέσμου στις ΗΠΑ όπου ανέρχονται σε δέκα εκατομμύρια άτομα.

Ο κ. Κλίντον έμπλεξε τα ανθρώπινα δικαιώματα με θέματα ασφαλείας, και παραγνώρισε ότι Πολωνία και Ουγγαρία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απλώς, μεταξύ άλλων, δεν θέλουν ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στις χώρες τους. Από την άλλη, η συνεισφορά τους στην άμυνα και ασφάλεια της Δύσης είναι δεδομένη. Δεν υπάρχουν άλλες φιλοπουτινικές χώρες στην Ευρώπη;

Στο βιβλίο του «Η Τόλμη της Ελπίδας» του 2006, ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ομπάμα γράφει: « Είμαι ιδεολόγος στο βαθμό που πιστεύω ότι πρέπει να προάγουμε αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά είμαι και ρεαλιστής γιατί πιστεύω ότι δεν μπορούμε κάθε στιγμή να ανακουφίζουμε την δυστυχία του κόσμου. Υπάρχουν στιγμές όπου τα συμφέροντα ασφαλείας συγκρούονται με τις ανησυχίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα»