Όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ, τις μετακινήσεις Υπηρεσιών εκεί, το Ολυμπιακό Ακίνητο στο Μαρούσι και για την «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»

Οι δυο συζητήσεις χθες Πέμπτη στη Βουλή . Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα των ακινήτων του Δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητα είναι απίστευτο σε αυτή τη χώρα. Μια χώρα χειμαζόμενη, στην κυριολεξία, χαλάει απίστευτα λεφτά, κατασπαταλάει χρήματα, χωρίς να μπορεί να αξιοποιήσει τα στοιχεία για τα οποία σπαταλάει αυτά τα λεφτά.

Θέλω να κάνουμε μαζί δύο μικρούς περιπάτους σε δύο ακίνητα του Δημοσίου. Ο πρώτος περίπατος θα είναι στο ιστορικό κτίριο στη Λεωφόρο Θηβών, το κτίριο, δηλαδή, της ΚΕΡΑΝΗΣ.

Είχε αρχικά κτιστεί ως αποθήκη καπνοβιομηχανίας. Στη συνέχεια αγοράστηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το τίμημά του ήταν 56.628.000 ευρώ.

Το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε έγινε η εγκατάσταση των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ στο κτίριο κι ενώ έγιναν προσπάθειες να εγκατασταθούν άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, το κτίριο παρέμενε για χρόνια κενό μέχρι να µμεταβιβαστεί κατά κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ

Από εκεί και πέρα, παραχωρήθηκε για στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά, µε υποχρέωση καταβολής μισθώματος ύψους 3.000.000 ευρώ, αν ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και παραχωρούνταν το κτίριο σε επενδυτή. Το ακίνητο πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, µε τη γνωστή μέθοδο, και στην συνέχεια μισθώθηκε για 20 χρόνια µε σκοπό την στέγαση γενικών κυβερνητικών υπηρεσιών, µε μίσθωμα 2.652.000 ευρώ τον χρόνο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποχώρησε από το ακίνητο ενημερώνοντας το Υπουργείο Οικονομικών. Και σήμερα, στον έκτο όροφο του κτιρίου στεγάζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, πληρώνοντας το τίμημα που αντιστοιχεί για την χρήση του ενός ορόφου. Το Δημόσιο, όμως, είναι υποχρεωμένο και καταβάλλει κάθε μήνα όλο το ποσό του ενοικίου σε ένα κτίριο που είναι ουσιαστικά κενό.

Ένας δεύτερος μικρός περίπατος. Το κτίριο επί της Λεωφόρου Κηφισιάς 39 στον Δήμο Αμαρουσίου, το Κέντρο Γραπτού Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το εν λόγω κτίριο ανήκε στην εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ η οποία έχει συγχωνευτεί με την ΕΤΑΔ. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, η εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ παραχώρησε το ακίνητο για χρήση, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και στη συνέχεια το ακίνητο πέρασε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ περιήλθε στην εταιρία EUROBANK PROPERTIES, με τη μέθοδο τη γνωστή, και μισθώθηκε από το Δημόσιο για την στέγαση υπηρεσιών.

Σήμερα στο κτίριο στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ -κάποιες υπηρεσίες, κύριε Υπουργέ-, οι οποίες σύντομα θα αποχωρήσουν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου παραμένει κενό και το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει το µμηνιαίο ενοίκιο το οποίο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, περίπου, δηλαδή 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για ένα κτίριο το οποίο είναι ουσιαστικά κενό.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, εγώ που έψαχνα αυτά τα στοιχεία ειλικρινά σας λέω ότι βρήκα μία εικόνα απίστευτη. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ποτέ ότι μπορεί να έχει αυτό το κράτος τέτοια κατασπατάληση χρημάτων, όταν η χώρα βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται.

Σας ερωτώ εάν υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτή την έως και σήμερα, παράλογη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για καλύτερη, διαφορετική αξιοποίηση των κτιρίων και τι μέτρα πρόκειται να πάρετε για να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα, ώστε να µην υποχρεώνεται το Δημόσιο να µισθώνει νέα κτίρια;

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών)

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι κι εγώ, όταν ήμουν μέλος της Αντιπολίτευσης, έκανα τέτοια ερωτήματα, αλλά όταν ήρθα στο Υπουργείο, κατάλαβα ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνει η βέλτιστη διαχείριση των πόρων και των κτιρίων. Είναι μία διαδικασία που καθυστερεί για πολλούς λόγους. Πολλά πράγματα που είναι βέλτιστα να πάνε και να είναι στο ίδιο κτίριο έχουν ήδη μισθωτήρια και πρέπει να δεις αν θα έχεις καθαρό όφελος. Σε πολλά πράγματα πρέπει να δεις -αυτό που λένε οι οικονομολόγοι- τις οικονομίες κλίμακας και οικονομίες εύρους, να δεις ότι σωστά, για παράδειγμα στο ΚΕΡΑΝΗΣ, πάνε αυτά κι αυτά τα Υπουργεία ή αυτές κι αυτές οι υπηρεσίες κι όχι άλλες.

Τα λέω αυτά, γιατί σκέφτηκα τώρα, καθώς μιλούσα -αν παρακολουθείτε την αγγλική κωμική σειρά «Ναι, κύριε Υπουργέ» και «Ναι, κύριε Πρωθυπουργέ»- ότι ο γραφειοκράτης πάντα βρίσκει λόγους για να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι είναι αλήθεια.

Παρ’ όλα αυτά να σας απαντήσω για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρετε. Δεν είναι ίδιες, είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Στο κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ στεγάζεται ήδη η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Δρομολογείται η μεταστέγαση όλης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Υπάρχει θετική γνωμοδότηση για τη στέγαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε όλους τους ορόφους της αριστερής πτέρυγας.

Επιπλέον, θα στεγαστεί το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Παράλληλα διερευνάται η μετακίνηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται και τα δύο Υπουργεία.

Οι μισθώσεις νέων κτιρίων για τη στέγαση μεγάλων υπηρεσιών που δεν έχουν τις ειδικές προδιαγραφές, έχουν ουσιαστικά παγώσει έως ότου γεμίσει το κτίριο της οδού Θηβών.

Για το άλλο κτήριο, που είναι στη λεωφόρο Κηφισίας, έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Υγείας να φύγει μία υπηρεσία από εκεί, γιατί χρειάζονται πάρα πολλά έργα γι’ αυτό το κτίριο. Σε αυτήν την περίπτωση η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι αυτό το κτίριο δεν είναι έτοιμο και χρειάζεται και χρήματα για να είναι σε θέση να μπορεί να προσελκύσει διάφορες υπηρεσίες. Είναι, όμως, ένα πρόβλημα που ελπίζω πολύ γρήγορα να το λύσουμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς –και δεν είναι φιλοφρόνηση- σας ευχαριστώ για την ειλικρίνειά σας να δεχτείτε ότι είναι ακριβή τα στοιχεία. Γιατί και εγώ δεν ήρθα εδώ να κάνω αντιπολίτευση. Έναν έλεγχο ήρθα να κάνω για να δούμε τι θα κάνουμε. Οι ιστορίες αυτές βγάζουν μάτι όσον αφορά την κατασπατάληση των χρημάτων.

Θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Μιλήσατε για την εγκατάσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στο συγκεκριμένο κτίριο. Κύριε Υπουργέ, αναφέρεστε σε πέντε άτομα. Σκέφτομαι, δηλαδή, πόσο εύκολα μπορούμε να έχουμε την άνεση να λέμε να πάει μία υπηρεσία πέντε ατόμων σε ένα κτίριο και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα λεφτά που πληρώνουμε τα λεφτά μέχρι τώρα για ολόκληρο το κτίριο.

Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ καλά πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα ακίνητα. Δεν είναι ακίνητα κανενός. Είναι ακίνητα του Δημοσίου.

Θέλω να πω κάτι και με αυτό θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, γιατί η ειλικρίνεια του κυρίου Υπουργού, που είπε ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και κάτι πρέπει να κάνουμε, αφαιρεί και από εμένα τη δυνατότητα ή το δικαίωμα –αν θέλετε- να πω και άλλα.

Ξέρετε, πέρυσι ο κ. Αλεξιάδης μίλησε με ιδιαίτερο χιούμορ γι’ αυτά τα ζητήματα. Μου άρεσε και γι’ αυτό θα σας το διαβάσω, γιατί είναι πραγματικά άξιο ανάγνωσης και για να χαριτολογήσουμε μεταξύ μας. Αναφερόμενος στο κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ είχε πει: «Έχει γραφεία Υπουργών που έχουν μετασκευαστεί με πολυτελείς εγκαταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, έχουν γίνει υπερβολικές δαπάνες, για παράδειγμα στο πάρκινγκ, προκειμένου να μεγαλώσουν οι θέσεις στάθμευσης. Υπάρχουν πάρκινγκ στα οποία ανεβαίνει κάποιος στο αυτοκίνητό του πατώντας ένα κουμπί. Μιλάμε για τέτοιου τύπου πολυτέλειες και κατασπατάληση χρημάτων. Τέτοια λεφτά πετάγαμε.».

Αποκάλυψε δε –και εδώ είναι το χιούμορ του- ότι υπάρχουν υπηρεσίες που πληρώνουν ενοίκιο ανά υπάλληλο –έκανε αυτό το παιχνίδι αντιστοιχώντας υπάλληλο με ενοίκιο- 667 ευρώ, αλλού 704 ευρώ και αλλού 936 ευρώ. Και έλεγε τότε ο κ. Αλεξιάδης: «Φαντάζομαι ότι εάν πάμε σε ένα όχι πεντάστερο, αλλά τετράστερο ξενοδοχείο και πούμε πόσα θέλεις το μήνα για να φέρουμε τριάντα υπαλλήλους, θα μας ζητήσει λιγότερα και θα έχει και πρωινό.».

Το λέω, γιατί είναι ένα χαριτολόγημα που δείχνει, όμως, την απίστευτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η υπόθεση των δυο ακινήτων του Δημοσίου, σε μία χώρα –επαναλαμβάνω- η οποία υποφέρει οικονομικά.

Υπό αυτήν την έννοια, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να συνεννοηθούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα αποκαταστήσουν μια διαφορετική εικόνα σε αυτό το θέμα και που θα πείθουν εν πάση περιπτώσει τους απλούς Έλληνες πολίτες ότι, πέρα από τη δική τους προσπάθεια να συμβάλλουν στη διέξοδο από την κρίση, και το ελληνικό Δημόσιο δεν σκέφτεται ότι έχει κάποιο κορβανά με τον οποίο χαλάει λεφτά όπου θέλει και όταν θέλει.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Νομίζω ότι ο καλός συνάδελφος βάζει βραχυπρόθεσμα και πιο μεσοπρόθεσμα θέματα. Το βραχυπρόθεσμο θέμα που βάζει αφορά το κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ. Ο στόχος μας είναι να γεμίσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό δουλεύουμε. Και άρα, μπορείτε να μου κάνετε μια ερώτηση τα Χριστούγεννα γι’ αυτό.

Το μεσοπρόθεσμο ίσως είναι και πιο σοβαρό -γιατί, εντάξει, ένα κτήριο δεν θα μας σώσει-, είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για την επισκόπηση δαπανών για όλο το δημόσιο. Αρχίσαμε φέτος με μερικά πιλοτικά σχέδια για το Υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού και άλλο ένα, που μου διαφεύγει αυτήν τη στιγμή, αλλά πάντως για τέσσερα Υπουργεία. Μέσα στο 2017 θα υπάρχει το spending review, η επισκόπηση των δαπανών για όλα τα Υπουργεία. Γι’ αυτό νομίζω να μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό στο τέλος του 2017. Τέτοιες σπατάλες δεν είναι μόνο για κτήρια, αλλά υπάρχουν και σπατάλες στο πώς γίνονται οι παραγγελίες για computers, πώς γίνονται οι συμβάσεις με τηλεφωνικές εταιρείες, υπάρχει μια γκάμα σπαταλών που πρέπει να τις εξετάσουμε. Ιδιαίτερα αυτό θα μας επιτρέψει να βρούμε πόρους για κοινωνικές δαπάνες και άλλες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας.

Σας έχω πει και άλλη φορά, νομίζω το έχουμε συζητήσει, αυτήν τη δυνατότητα την έχουμε γιατί στους στόχους που βάζουν οι δανειστές δεν μετράνε τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα. Άρα όταν λένε για τους στόχους ότι πρέπει να φτάσουμε το 1,75% φέτος, το 3,5% ό,τι κερδίσουμε από τη φοροδιαφυγή ή στη συγκεκριμένη δική μας περίπτωση από τις δαπάνες είναι κέρδος. Άρα είναι κέρδος για την Κυβέρνηση και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι κέρδος για την κοινωνία και την οικονομία. Άρα λέω ότι είναι σημαντική η ερώτησή σας και είναι ένα παράδειγμα από μια γενικότερη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτό το θέμα, όπως ξέρετε, δεν έχει σχέση με το μνημόνιο, αλλά έχει σχέση με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, όπου η θέση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι από τη στιγμή που μια τράπεζα παίρνει κρατική βοήθεια, έχει ένα αβαντάζ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, έχει δηλαδή κάποιο πλεονέκτημα. Σε αυτήν την περίπτωση, από το 2014, δηλαδή πριν από εμάς, υπήρχε σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας που είχε μέσα και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εμείς θεωρούσαμε ότι αυτό το σχέδιο δεν ήταν καλό, ότι δεν έπρεπε να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική. Έχω στείλει και γράμμα στην κ. Βεστάγκερ, όπου εξηγούσα, όπως είχε εξηγήσει και η ίδια η Εθνική Τράπεζα, τους λόγους που αδικείται η Εθνική Τράπεζα αν αναγκαστεί να πουλήσει αυτή τη θυγατρική και δεν μπορέσαμε να πείσουμε τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δίκαιο του αιτήματός μας, ούτε εμείς ούτε η Εθνική Τράπεζα.

Εμείς, τώρα, για το σημαντικό θέμα των εργασιακών σχέσεων, όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να κάνουμε άμεση παρέμβαση. Αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν ανησυχώ ιδιαιτέρως. Ξέρετε, όταν αγοράζετε μια εταιρεία, οι δύο ακραίες περιπτώσεις είναι ότι αγοράζεις μια εταιρεία που δεν πάει καλά και νομίζεις ότι με αναδιαρθρώσεις μπορείς να την καλυτερεύσεις και εκεί όντως κινδυνεύουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες και η άλλη περίπτωση, το άλλο άκρο –και το λέω «άκρο» γιατί προφανώς υπάρχουν και ενδιάμεσες περιπτώσεις- είναι οι επιχειρήσεις αυτές που πάνε πολύ καλά και θέλει να τις εντάξει ένας όμιλος στον δικό του σχεδιασμό. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι επιτυχημένη εταιρεία. Οι εργαζόμενοι δηλαδή είναι μέρος των στοιχείων που ο αγοραστής θα θέλει ακριβώς να κρατήσει. Δεν είναι αποτυχημένη επιχείρηση. Έχει πάει πάρα πολύ καλά. Άρα δεν ανησυχώ ιδιαιτέρως για το ότι θα έχουμε απολύσεις και αναδιαρθρώσεις σε αυτήν την περίπτωση.

Γενικώς ανησυχώ στις αναδιαρθρώσεις και γι’ αυτό η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη νομοθεσία, έχουμε διαπραγματευτεί την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων ακριβώς για να ενισχυθεί ο ρόλος των εργαζομένων. Πιο σημαντικός, όμως, νομίζω ότι είναι ο ρόλος της ΣΕΠΕ, που αυτή τη στιγμή η Επιθεώρηση Εργασίας δουλεύει με πολύ σοβαρό τρόπο και πρέπει και εσείς και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να αναγνωρίσετε ότι τον τελευταίο καιρό και πρόστιμα έχουν πέσει και έχει γίνει για πρώτη φορά για πάρα πολλά χρόνια μια ουσιαστική και σημαντικότατη παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από εργοδοτικές πράξεις που θίγουν τα συμφέροντά τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ( βουλευτής ΚΚΕ): Κύριε Υπουργέ, όντως έχει γίνει σημαντική παρέμβαση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, αλλά σε ποια κατεύθυνση; Στην κατεύθυνση δυστυχώς της εργασιακής ζούγκλας. Είναι γνωστά τα στοιχεία, και της ΕΡΓΑΝΗΣ, οι προσλήψεις είναι με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με εκ περιτροπής εργασία, αδυνατίζει ή μάλλον καταργείται η σταθερή και μόνιμη δουλειά και στη θέση της προσλαμβάνονται τέτοιοι εργαζόμενοι. Εδώ, στην Εθνική Ασφαλιστική, έχουμε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Το ξέρετε πολύ καλά. Είναι ενοικιαζόμενοι από εταιρείες, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ.

Τι είναι, λοιπόν; Αυτό δεν μοιάζει μ’ ένα σύγχρονο δουλεμπόριο; Αυτό είναι ένα αίτημα των εργαζομένων να είναι μισθωτοί της Εθνικής Ασφαλιστικής και όχι να είναι ενοικιαζόμενοι, αλλά αυτό το καθεστώς εσείς το διατηρείτε και το συνεχίζετε.

Κύριε Υπουργέ, εσείς σαν Κυβέρνηση, σαν κόμμα, σαν αντιπολίτευση, μοιράζατε υποσχέσεις ότι θα αποτρέψετε κάθε σχέδιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και έρχεστε σήμερα και ολοκληρώνετε αυτό το έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζατε τότε. Κοροϊδεύετε δε και τους εργαζόμενους. Πάνε οι εργαζόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, τους λέει ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρήγας ότι διαφωνεί ριζικά με την πώληση και ότι εδώ κάνει επιτροπή που θα πάει στη διοίκηση της ΕΤΕ, θα συναντηθεί μαζί σας, θα παλέψει να μην προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Βγάζει ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πάνε οι εργαζόμενοι, επίσης, προς στην ίδια κατεύθυνση και η Νομαρχιακή Επιτροπή εξαπατά τους εργαζόμενους ότι στηρίζει δήθεν τη μη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πείτε μου, κύριε Υπουργέ, μία εταιρεία η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί και οι εργασιακές σχέσεις δεν έχουν χειροτερεύσει. Πείτε μας μία εταιρεία που έχει ιδιωτικοποιηθεί και δεν έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι. Τι υπόσχεστε στους εργαζόμενους; Ότι δεν θα υπάρξει απόλυση; Μα, θα έρθει ο ιδιώτης και δεν θα κάνει απολύσεις, δεν θα κάνει τις αναδιαρθρώσεις του; Δεν θα μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης, το λεγόμενο κόστος εργασίας; Αυτό κάνει κατ’ αρχήν ο όποιος ιδιώτης.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μην εξαπατούνται, ούτε να στηρίζονται σε τέτοιες δεσμεύσεις που είναι έπεα πτερόεντα, είτε του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νομαρχιακής Επιτροπής είτε αυτών που λέτε εσείς σήμερα για τις εργασιακές σχέσεις και να αγωνιστούν μαζί με όλο κίνημα ενάντια σε αυτήν την πολιτική, η οποία πραγματικά τσακίζει τη ζωή όλων των εργαζομένων, όλου του λαού και δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη. Μπροστά μας έχουμε το νέο μνημόνιο που θα φέρετε σε λίγες ημέρες, αν όχι σήμερα ή αύριο -πότε θα το καταθέσετε- όπου εκεί θα δούμε και την ολοκλήρωση όλων αυτών που λέγατε παλιά για την ΕΥΔΑΠ, τώρα όμως θα την έχετε μέσα, τη ΔΕΗ κοκ., πέρα από όλα τα άλλα μέτρα, τα οποία τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού.

Περιμένουν, βέβαια, τις απαντήσεις οι εργαζόμενοι, αλλά η απάντηση θα δοθεί στον δρόμο του αγώνα, σε αυτή τη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά όσον αφορά το επίπεδο που είμαστε και ποια είναι η τάση. Στο επίπεδο που είμαστε, έχετε απόλυτο δίκιο ότι οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Μετά από το μνημόνιο και πριν από το μνημόνιο η τάση του νεοφιλελευθερισμού ήταν στην απορρύθμιση, ήταν να μειωθεί η δύναμη των εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία όσον αφορά αυτό σε μας.

Το ζήτημα είναι αν η τάση που βλέπουμε και με τις ενέργειες της Κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση ή δεν είναι σε καλή κατεύθυνση.

Αν δείτε τα τελευταία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ που έχουν βγει τώρα, όχι μόνο έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε καθαρές θέσεις εργασίας –αυτό βγάζει η ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή πόσοι απολύθηκαν ή πόσες προσλήψεις έχουμε, ποιος είναι ο καθαρός αριθμός- αλλά υπήρχε ένας μεγάλος καθαρός αριθμός υπέρ της απασχόλησης. Το πιο σημαντικό, όμως, σε σχέση με αυτό είναι ότι πάρα πολλές θέσεις από αυτές -πάνω από το 50%- ήταν μόνιμες και όχι ευκαιριακές θέσεις. Άρα, υπάρχει μία κατάσταση που καλυτερεύει το φαινόμενο που εσείς σωστά περιγράψατε. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο, όμως, που με στενοχωρεί λίγο περισσότερο είναι ότι άλλο θέμα είναι το να κάνετε κριτική και άλλο θέμα είναι το να μην αναγνωρίζετε. Εγώ, δηλαδή, σας έβαλα το θέμα της ΣΕΠΕ, σας έβαλα το θέμα του μεγάλου προστίμου που είχαμε πρόσφατα σε μεγάλη εταιρεία και αυτό ήθελα να το χαιρετίσετε.

Δηλαδή, θα ήθελα να χαιρετήσετε ότι η ΣΕΠΕ τους τελευταίους έξι με οχτώ μήνες δουλεύει με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευε πριν και πραγματικά κάνει παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα για να επιβάλει κάπως καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτό έχει σημασία να αναγνωρίσετε με όλη τη δυνατότητα να κάνετε κριτική σε άλλα θέματα.

Τέλος, για την Εθνική Ασφαλιστική νομίζω ότι καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δική μας εταιρεία που μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εμείς πρέπει να παρέμβουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυτόν τον γενικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίον εταιρεία που έχει πάρει κρατική βοήθεια πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να «τιμωρηθεί» και να χάσει κάποια στοιχεία, γιατί αλλιώς έχει ένα πλεονέκτημα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι είστε λίγο παραπάνω απαισιόδοξος απ’ ό,τι πρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην Εθνική Ασφαλιστική είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα γιατί είναι πολύ πετυχημένη.