Οργή σε 40.000 οικογένειες, που κορόιδευε επί μήνες η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου: «Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί δεν έχουμε θέσεις. Του χρόνου το 2020».

Ξεπέρασε σε ψευδείς και καθησυχαστικές  υποσχέσεις και τον Κατρούγκαλο στο ζήτημα των συντάξεων.

Μπαστούνια  στο κοινωνικό πρόσωπο της  αριστερής μας Κυβέρνησης  για άλλη μια φορά, στον τομέα της παιδικής αγωγής και προστασίας των  παιδιών και των βρεφών για εργαζόμενες μητέρες και οικογένειες  με  δύσκολα οικονομικά. Μια ακόμα αποτυχία  της λαλίστατης  κ.Φωτίου, που παραμένει  σκληρή μαρξίστρια στον  τομέα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,  με απολογισμό που θα ήταν μηδενικός  εάν δεν υπήρχε η προσφορά της Εκκλησίας  με  χιλιάδες ιερωμένους και εθελοντές χιλιάδες ιερείς και   εθελοντές καθημερινά.

«Ο τελικός αριθμός των παιδιών, που νομίζουμε ότι φέτος θα μπουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τον Σεπτέμβρη, θα είναι 100.000 παιδιά, 10.000 πάνω από τα περσινά».

Τα παραπάνω δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Φέτος δόθηκαν 92.239 vouchers στις μητέρες, έναντι 84.800 πέρυσι. Οι μητέρες δηλαδή με το voucher βρίσκουν μία θέση στα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Αν τον Σεπτέμβρη υπάρχουν vouchers που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, όπως έγινε και πέρυσι, σε αυτή την περίπτωση το ισόποσο νούμερο vouchers και χωρίς να πάρουμε από τις μητέρες όσα έχουμε ήδη δώσει γιατί μπορεί να βρουν αργότερα θέση σε παιδικό σταθμό, για το ισόποσο νούμερο vouchers και όσα εκατομμύρια δεν ενεργοποιήθηκαν, τα ξαναδίνουμε, επιπλέον», είπε η κ. Φωτίου και διευκρίνισε: «Το γεγονός ότι υπάρχουν 130.000 παιδιά, τα οποία δε θα μπουν όλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ευθέως ανάλογο με το ότι δεν έχουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα έπρεπε όλα τα μέσα ενημέρωσης αντί να λένε αυτά που λένε εναντίον της κυβέρνησης, να συζητήσουν και να ξαναβάλουν το θέμα του ανοίγματος βρεφονηπιακών σταθμών από τους δήμους ή και από τους ιδιώτες».

Η κ. Φωτίου επισήμανε ότι προκειμένου να καλυφθεί η κάθε χρόνο αυξανόμενη ζήτηση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και παιδιά από φτωχές οικογένειες και οικογένειες ανέργων. «Αυτό δεν υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ, της εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής, αφορούν την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα. Οι προηγούμενες από εμάς κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα σχεδόν να μην υπάρχουν πια χρήματα για τις επόμενες χρονιές. Εμείς γι’ αυτό βάζουμε τα χρήματα που απαιτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εφέτος συγκεκριμένα 131 εκατ. θα βάλει η κυβέρνηση και μόνο 73 εκατ. θα μπουν από το ΕΣΠΑ, ενώ και πέρυσι βάλαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την κυβέρνηση», εξήγησε.

Διαβεβαίωσε δε ότι φέτος «όσα παιδιά είναι από φτωχές οικογένειες ή από οικογένειες ανέργων ή με Αμέα θα μπουν καθ’ υπέρβαση, όσο και αν χρειαστεί θα πληρώσουμε όλα τα χρήματα καθ’ υπέρβαση».

Επίθεση στους δημάρχους

«Όλες οι θέσεις θα καλυφθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε άδειες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε θέσεις. Θα παρακαλούσα τους δημάρχους, αφού το ξέρουν το πρόβλημα καλά, να μην κάνουν πολιτική εκμετάλλευση σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο», δήλωσε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με αφορμή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία 40.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του προγράμματος των παιδικών σταθμών η κ. Φωτίου ανέφερε: «Οι δήμαρχοι δεν νομιμοποιούνται να μη γνωρίζουν την περσινή διαδικασία. Λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη όλους όσους είχαν βρει θέση για τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό από τους επιλαχόντες τούς πήραμε, όλους, καθ’ υπέρβαση όσων vouchers είχαμε δώσει. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Το πρόβλημα που δεν λένε οι δήμαρχοι είναι γιατί δεν ιδρύουν νέους παιδικούς σταθμούς και γιατί δεν ιδρύουν νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τους καλέσαμε από πέρυσι να βρούμε λύση σε αυτό. Δεν είναι καλό πράγμα να σπεκουλάρουν πολιτικά πάνω σε ένα θέμα, το οποίο υπήρχε τόσα χρόνια, το κρύβανε κάτω από το τραπέζι, όλα τα χρόνια της κρίσης, δεν έπαιρναν τα φτωχά παιδιά και προσπαθούσαν να πουν ότι τότε ήταν όλα καλά».

Η κ. Φωτίου υπενθύμισε ότι το 2019 προγραμματίζεται να διατεθούν 260 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους παιδικούς σταθμούς και συγκεκριμένα για τη δημιουργία 45.000 νέων θέσεων (30.000 το 2019 και 15.000 επιπλέον θέσεις το 2020 από τα αντίμετρα). «Το 2019 θα ιδρύσουμε 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους οποίους θα χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πρόγραμμα. Έχουν υπολογιστεί τόσο τα χρήματα για την κατασκευή των χώρων, όσο και για τον υλικό εξοπλισμό τους, πέρα από τα vouchers, που απαιτούνται για τις 30.000 επιπλέον παιδιά επιπλέον το 2019», σημείωσε.

«Φέτος φτάνουμε (σ.σ. ο προϋπολογισμός για τα vouchers) στα 205 εκατ. αυτήν τη στιγμή, έναντι 176 εκατ. που παραλάβαμε, θα αυξήσουμε το ποσό όσο χρειάζεται ακόμη παραπάνω φέτος ανάλογα με την κατάσταση που θα καθαρίσει τον Σεπτέμβρη», τόνιασε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε: «Καλώ τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ να ετοιμαστούν με τις μελέτες γι’ αυτήν τη μεγάλη αναμόρφωση, όπου θα προσθέσουμε στους 2.800 υφιστάμενους 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ετοιμαστούν μην τύχει και παρόλο που θα έχουμε τα χρήματα το 2019 δεν είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν οι παραπάνω 30.000 θέσεις των παιδιών μέσα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΙΟ ΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Έρχονται περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2018

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προανήγγειλε εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίου φορέα

Χιλιάδες μη δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν οικογενειακά επιδόματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια από τον ΟΓΑ χωρίς να τα δικαιούνται ενώ έρχονται περικοπές και συγχωνεύσεις στα προνοιακα επιδόματα.

Η χορήγηση μέχρι τώρα μέρους των οικογενειακών επιδομάτων προκαταβολικά (μέχρι να εκκαθαριστούν τα στοιχεία) έχει συσσωρεύσει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν λάβει πολίτες που αποδείχθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι πολίτες θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα σε δόσεις.

Πάντως στη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ προέβη χτες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας σημείωσε ότι το ύψος των κονδυλίων για τα προνοιακά επιδόματα δεν θα υποστεί καμία περικοπή. Μάλιστα, συμπλήρωσε, ότι στα 650 εκατ. που προβλέπονται ετησίως θα προστεθούν το 2019 επιπλέον 260 εκατ. στο πλαίσιο της εφαρμογής των αντιμέτρων. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα καταβληθούν 570 χιλιάδες οικογενειακά επιδόματα. Ωστόσο, η κ. Φωτίου προανήγγειλε εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ θα αναζητηθούν μέσω της Εφορίας 12,5 εκατ. που από το 2013 έχουν εισπραχθεί μέσω προνοιακών επιδομάτων από πολίτες οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι. Σύμφωνα με την υπουργό οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων θα εξομαλυνθούν από 1/1/2018 με τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμής επιδομάτων. Η ενιαία αρχή θα έχει online σύνδεση με την ΗΔΙΚΑ ώστε να διασταυρώνονται άμεσα τα στοιχεία και να καταβάλλονται τα επιδόματα μία συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και όχι κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο.

Επισημαίνεται ότι οι απαιτούμενες αλλαγές από τους θεσμούς περιλαμβάνουν μείωση, συγχώνευση ή και κατάργηση επιδομάτων, είτε λόγω αλληλοκάλυψης είτε λόγω της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Από τις παρεμβάσεις, θα θιγούν ακόμη και δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ή οικογενειακών επιδομάτων. Για τα επιδόματα αναπηρίας προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος παροχής με αυστηρά κριτήρια, ενώ για τα οικογενειακά η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με παράλληλη αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα κονδύλια χρήματα που θα περισσέψουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.

«Δυστυχώς και φέτος μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα έχει τη θέση που δικαιούται σε κάποιο βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, με συνέπειες τόσο για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νηπίων, όσο και για τις οικογένειες των εργαζόμενων γονέων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει:

«O κ. Τσίπρας, τον Απρίλιο από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόταν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών. Aποδείχθηκε ότι ήταν άλλη μια υπόσχεση, χωρίς αντίκρυσμα, από αυτές που συνηθίζει. Φαίνεται για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «αυταπατήθηκε», όμως το κακό δεν είναι ότι κάθε φορά ανακαλύπτει ξανά την πραγματικότητα, αλλά ότι εξαπατήθηκε μεγάλος αριθμός οικογενειών. Όχι μόνο δεν υπάρχουν θέσεις για όλα τα παιδιά, όπως υποσχόταν ο Πρωθυπουργός, αλλά μένουν εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 40.000 παιδιά οικογενειών, που πληρούν όλα τα κριτήρια!», σημειώνει στη συνέχεια και καταλήγει:

«Μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται κυρίως στην έλλειψη δομών και χρηματοδότησης, όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας του κακού σχεδιασμού και των λανθασμένων εκτιμήσεων στην κατανομή των θέσεων στους διάφορους δήμους.Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί μέσω της αρμόδιας Υπουργού, κυρίας Φωτίου, να κάνει το μαύρο-άσπρο, να αναλάβει έστω και στο «και 5’», άμεσα πρωτοβουλίες, έτσι ώστε όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών να βρουν θέση στις δομές προσχολικής αγωγής»