Ομπάμα: Παραμένουν 8.400 Αμερικανοί στο Αφγανιστάν

Στους 8.400 θα διατηρήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται το Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, αναθεωρώντας την απόφασή του για μείωση στους 5.500 λόγω ανάγκης διατήρησης της ασφάλειας στην περιοχή. Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται 9.800 Αμερικανοί στρατιώτες.
Κάνοντας δηλώσεις στον Τύπο στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανέφερε πως ο ρόλος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα παραμείνει αμετάβλητος. Τα αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν την αφγανική αστυνομία και τον στρατό, ενώ παρέχουν επίσης υποστήριξη σε αντιτρομοκρατικές αποστολές με στόχο τους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις.

Ο Ομπάμα έκρινε ακόμη ότι ο ή η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και θα είναι σε «καλύτερη θέση» για να λάβει αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι διαμέσου μιας πολιτικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Ακόμη, ο Ομπάμα εκτίμησε πως η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν παραμένει επισφαλής, ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να αποτελούν απειλή και ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μην είναι όσο ισχυρές θα μπορούσαν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές παρόντων του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, του στρατηγού Τζο Ντάνφορντ.

Σημειώνεται ότι από το 2001 που ξεκίνησαν οι αμερικανικές παρεμβάσεις στο Αφγανιστάν περισσότεροι από 2.300 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.