Ομολογία σοκ Μουζάλα: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο νούμερο προσφύγων και μεταναστών, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση βρίσκεται σε άλλη φάση. Από εκεί που ήμασταν πέρασμα, δεκάδες χιλιάδες ανθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Περάσαν 850.000 άνθρωποι και η κοινωνία με εξαίρεση την Ειδομένη, κάποια νησιά και δυο-τρεις περιοχές στην Αθήνα δεν πήραν είδηση. Σε αυτή την προσπάθεια ανταποκριθήκαμε χωρίς απώλειες. Είμαστε σε μια μεσαία φάση. Δεν είμαστε στη φάση του relocation. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο νούμερο».

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας μίλησε και για την ανάγκη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να στηθούν χιλιάδες θέσεις «πολύ προσωρινής διαμονής».

«Στο Ελληνικό δεν είναι οι συνθήκες που θέλουμε, αλλά η άλλη λύση είναι οι πλατείες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα. Στην αρχή της κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο, το τωρινό πρόβλημα… Πάμε καλά; Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα…».

Σχετικά με την Ειδομένη, ο υπουργός είπε ότι «δεν θα ανοίξει ο δρόμος» και έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης οι εγκλωβισμένοι «να κατέβουν προς τα κάτω, δεν θέλουμε να φτιάξουμε καταυλισμούς».

«Στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα σκληρό παζάρι, λες και είμαστε Σομαλία», εκτίμηση για τη Σύνοδο ο κ. Μουζάλας. «Θέλουμε τα χρήματα που θα δοθούν να δίνονται με τρόπο που να βοηθούν το εθνικό σχεδιασμό», επισήμανε.

«Θα πρέπει να περάσει η απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία», αυτό θα παλέψουμε τη Δευτέρα, τόνισε ο υπουργός.