Ομολογία Γκάμπριελ: Οι Ευρωπαίοι “έχουν απηυδήσει” με τη Γερμανία

Να… αγιάσει το στοματάκι του, μπορούμε να αναφωνήσουμε με αφορμή την αυτοκριτική του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το πως βλέπουν τη Γερμανία οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ “οι Ευρωπαίοι έχουν απηυδήσει” με τη Γερμανία “που δίνει μαθήματα”.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι “η Ευρώπη υποφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο από το γεγονός ότι οι άλλες χώρες έχουν απηυδήσει με το ότι η Γερμανία πιστεύει πάντα ότι τα ξέρει όλα καλύτερα” και “δίνει στους άλλους μαθήματα”, δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα χρειαστεί “κάποιος που να είναι ικανός”, δήλωσε ο Γκάμπριελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διεκδίκηση ορισμένων γερμανών συντηρητικών να τεθεί ένας Γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν λήξει το 2019 η θητεία του νυν προέδρου της, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

Παίρνοντας θέση σε μια συζήτηση που μαίνεται στη Γερμανία σχετικά με την ΕΚΤ και τις συνέπειες της δράσης της, υποστήριξε, όπως είχε κάνει πριν απ’ αυτόν και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πολιτική του ευρωπαϊκού νομισματικού θεσμού προσφέρει πυρομαχικά στην άκρα δεξιά, αλλά και ότι το μόνο που κάνει είναι “να απαντά στα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης”.

“Δεν πρέπει να βλέπουμε στην πολιτική της ΕΚΤ την καρδιά του προβλήματος, όμως δεν πρέπει ούτε και να αποφεύγουμε να κρίνουμε και να επικρίνουμε την πολιτική της ΕΚΤ”, δήλωσε.

Οι Γερμανοί, πρωταθλητές στην αποταμίευση, είναι πολύ αρνητικοί στα χαμηλά επιτόκια, ένα από τα εργαλεία της ΕΚΤ για να τονώσει τον πληθωρισμό, το οποίο όμως εμποδίζει την αποταμίευση να καρποφορήσει.

Η ΕΚΤ “έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της” για να τονώσει τις τιμές και την οικονομία στην ευρωζώνη, διαπίστωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων.