Ομολογία Χουλιαράκη, που αδειάζει τον Αλέξη  Τσίπρα και τις «μάχες» που έδινε για το Χρέος

«Ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα δίνονταν το 2018  και όχι νωρίτερα».

Η αποκάλυψη της Ψευδολογίας και της πολιτικής δημαγωγίας επί μήνες ότι ο Πρωθυπουργός  βάζει κλειστούς όρους για τη ρύθμιση του Χρέους προκαταβολικά,που απέριψαν οι πάντες στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ. Γελοιοποίηση μετά την ομολογία του αρμόδιου υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών και βασικού  διαπραγματευτή της χώρας μαζί με τον ΔΕ. Τσακαλώτου.

«Όλοι ξέραμε(στην Κυβέρνηση) ότι τα μέτρα για το Χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος,» το  2018 και όχι ενωρίτερα»  ομολόγησε   και αποκάλυψε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Σε ομολογία ότι όλος ο αγώνας της κυβέρνησης για το θέμα του χρέους και οι απειλές Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν εξασφαλίσει συμφωνία που θα χαράσσει το δρόμο για την ελάφρυνση του, ήταν μια επικοινωνιακή «φούσκα», ρ’ένα θευτρο, μια δημαγωγική παραπλάνηση των Ελλήνων προχώρησε ο Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Και φυσικά δεν έδιναν καμία χαμένη μάχη ούτε πολύ λιγότερο  έδιναν  κάποια ηρωική.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υποστήριξε ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup υπάρχει επαρκής σαφήνεια για να  προσδιορίσουν οι αγορές που πάνε τα πράγματα αναφορικά με το χρέος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής αν υπήρχε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους με το ΔΝΤ.

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης διαφώνησε με τον Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) της ΕΚΤ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει επαρκής σαφήνεια για το χρέος.

«Είναι το QE απαραίτητο για τις αγορές; Όχι» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης. Ξεκαθάρισε ότι το QE «είναι επιθυμητό» αλλά ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά και ότι ο διάδρομος είναι ανοιχτός.

Να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό στην ανάπτυξη

Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης ζήτησε να γίνουν πολλά περισσότερα για την αναδιανομή «και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων ώστε να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη».

Ο κ. Χουλιαράκης στάθηκε στο στόχο μείωσης της γραφειοκρατίας, στη σημασία την «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος» (reclaim ownership of the program) και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Χρειάζεται τώρα να διακηρύξουμε την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος, για να μπορούμε να έχουμε αφήγημα στις αγορές», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.