Ομάδα Τσακαλώτου – Δρίτσα – Φωτίου – ΤασίαςΧ: «Καλύτερα να πέσουμε, αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί …»

Αιχμηρό κείμενο αριστερής πλατφόρμας με θέσεις για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από επιφανείς Υπουργούς και στελέχη. To πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι στην κυβέρνηση αναμένεται να εξελιχθεί σε μία «μάχη» σκληροπυρηνικών του κόμματος και των κυβερνητικών στελεχών και ήδη αυτό φαίνεται από τα κείμενα συμβολής που έχουν κατατεθεί από τις τρεις βασικές τάσεις του κόμματος.

Η πιο αιχμηρή τάση που είναι η Πρωτοβουλία των 53+ θέτει ένα βασικό ερώτημα που είναι: «πάση θυσία στην κυβέρνηση;».

Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε αυτό το ερώτημα πως «είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό».

Και συνεχίζει η τάση πως σκοπός είναι «να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά έκπληξη είναι πως η Πρωτοβουλία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά επισημαίνοντας με νόημα πως «εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Αυτή ακριβώς η φράση της κίνησης των 53+ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και εκείνο το να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Οι κομματικοί

Σημαντικό ρόλο στο συνέδριο -με συγκρούσεις ή συμμαχίες- αναμένεται να διαδραματίσουν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα: ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας με πολλά κομματικά ‘ένσημα’ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο νεότερος από τη «φουρνιά» της ΑΚΟΑ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετά τη διάσπαση του ΄91 διάλεξε το δρόμο της «ανανέωσης» μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ. Είναι συνομιλητές με όλες τις τάσεις και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες «διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία».

Η Ενωτική Κίνηση
Κατεξοχήν προεδρική ομάδα είναι η «Ενωτική Κίνηση» που γεννήθηκε πρόσφατα και θα μετρήσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο Συνέδριο.

Σε αυτήν μετέχει ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ( παρότι δεν μετέχει ενεργά στα κομματικά) και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Με την Ενωτική Κίνηση συμπορεύονται και τα στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.

Οι «53»
Δυνατός παίκτης στην εσωκομματική σκακιέρα είναι οι «53» που πολύ συχνά τραβούν από το αριστερό μανίκι τον Αλέξη Τσίπρα καθότι διακρίνονται για την «ευαισθησία τους στα δικαιώματα».
Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βέβαια είναι τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και ο άνθρωπος που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τους δανειστές.

Μαζί τους συμπορεύεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου η οποία εκ του θεσμικού της ρόλου, διατηρεί πάντα τις ισορροπίες.

Την εν λόγω τάση υποστηρίζουν ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Πλατφόρμα 2010
Γνωστή για πολλούς και ως «τάση Μπαλάφα». Σε αυτήν συμμετέχει ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η τοποθέτηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον καθότι το τελευταίο διάστημα δεν μιλά συχνά. Επιπλέον, συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τα στελέχη Γιώργος Μπαλάφας, Χρήστος Στάϊκος, Αλέξης Χριστόπουλος .

ΠΑΣΟΚογενείς
Η σχέση τους με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενή, παρά το γεγονός ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν έχουν μεγάλη επιρροή. Ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο πιο γνωστός της συγκεκριμένης τάσης. Σε αυτήν ανήκουν το απερχόμενο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς. Ξεχωριστή περίπτωση τέλος, αποτελεί ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.