Ολυμπιακός: Στα άκρα Μαρινάκης – Κόκκαλης

Το τελευταίο επεισόδιο με την επιστολή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Θρύλος ΑΕ και θέμα την επικείμενη πώληση της έκτασης που ανήκει στην εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν αυτό που οδηγεί στην οριστική ρήξη που υπάρχει με τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο πρώην πρόεδρος των ερυθρολεύκων, ουσιαστικά με αυτή του την κίνηση βάζει κόκκινη γραμμή και η σχέση οδηγείται στα άκρα. Φάνηκε και μέσω της απαντητικής επιστολής της Θρύλος ΑΕ άλλωστε, όπου υπάρχουν ξεκάθαρα μηνύματα. Βέβαια, το στίγμα είχε δοθεί εδώ και λίγους μήνες, στη ραδιοφωνική συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Real FM, απλά οι εξελίξεις έφεραν και την επιβεβαίωση.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ

Το καλοκαίρι του 2010 ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να παραχωρήσει τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο τελευταίος μπαίνει δυναμικά και αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση. Μόνο που με το “καλημέρα”, βλέπει πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως έχει δηλώσει μάλιστα, έβαλε 60 εκατομμύρια άμεσα, για να καλύψει και τα χρέη που ήταν πολλά. Μαζί και να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα και με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για πολλά χρόνια, δεν ήταν γνωστό στον κόσμο πως έγινε η μετάβαση στη νέα εποχή. Το κόστος. Στην πορεία, όμως, ήρθε η αποκάλυψη και το μόνο σίγουρο είναι πως από το μυαλό του Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτοί οι αριθμοί δεν βγήκαν ποτέ. Και πως να βγουν, όταν αναγκάζεται να καλύψει ένα τέτοιο κόστος, με το “καλημέρα” του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΣΟΥΙΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ

Στα πρώτα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη, στη σουίτα του στο Καραϊσκάκη, βρίσκεται ο Σωκράτης Κόκκαλης. Συζητούν στα ματς, αλλά και μετά από αυτά. Ο… παλιός δίνει το δικό του στίγμα, ο… νέος, έχει τη δική του φιλοσοφία. Ακούει. Εισπράττει κλίμα. Έχει, όμως, μια άλλη προσέγγιση πολλές φορές και καταφέρνει να φτάσει στην ισοφάριση του ρεκόρ του προκατόχου του. Επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης βρέθηκε και σε συνέδριο της Θύρας 7 και στη διετία 2013-14, στηρίζει και μέσω δηλώσεών του τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ζητά από τον κόσμο να είναι στο πλευρό του.

Ο ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Ο Ολυμπιακός το Μάιο του 2017 σηκώνει το 44ο του πρωτάθλημα. Καλεσμένος στη φιέστα ήταν ο Κόκκαλης που μέσω μιας επιστολής του, γνωστοποιεί πως λόγω ταξιδιού του για επαγγελματικούς λόγους, δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. Τότε, αφήνει ξεκάθαρη αιχμή, τονίζοντας: “Είναι φυσιολογικό κάθε μεγάλη δύναμη να συντηρεί διάφορα παράσιτα που εμφανίζονται ως δήθεν φανατικοί υποστηρικτές. Αυτό είναι ένα λυπηρό φαινόμενο που δυστυχώς όμως πάντα υπήρχε, υπάρχει σήμερα και θα υπάρχει και στο μέλλον“. Πολλοί, εκτιμούν πως για τα “παράσιτα”, αναφέρεται σε συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στη συνέχεια, προσθέτει: “Είναι φυσιολογικό ο Ολυμπιακός, λόγω της μεγάλης υπεροχής του, να δέχεται τις αντιδράσεις των άλλων ομάδων που θα ήθελαν να κατακτήσουν πρωταθλήματα. Εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι να προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας μεθοδεύσεις που δεν έχουν σχέση με το αθλητικό πνεύμα“.

Κάπου εδώ, έρχεται η αναφορά στο παρασκήνιο της εποχής. Αλαφούζος, Σαββίδης και Μελισσανίδης συμμαχούν. Την ίδια ώρα, “ερυθρόλευκα” Μέσα, στέκονται στην παρουσία του Θωμά Μητρόπουλου και στις… βοήθειες στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη. Γράφεται και λέγεται πως ο Κόκκαλης που διατηρούσε καλή σχέση μαζί του δεν έκανε τίποτα για να… φρενάρει την κατάσταση, αλλά κανείς και ποτέ δεν θα μπορεί να αποδείξει κάτι. Για παρασκήνιο μιλάμε άλλωστε. Μέσα σε όλα και η δράση για τις εκλογές της ΕΠΟ και ο ρόλος παραγόντων στις Ενώσεις.

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, τον Απρίλη του 2019, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιβεβαιώνει ουσιαστικά πολλά από τα παραπάνω. Ορισμένες από τις ατάκες του:

-“Ο Θωμάς Μητρόπουλος και η παρέα του μας έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό το πληρώσαμε. Δυστυχώς για αρκετούς ανθρώπους το χρήμα είναι βασιλιάς“.

-“Υπάρχει, επίσης, και σφιχταγκάλιασμα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Είναι γνωστή η παραχώρηση του Θωμά Μητρόπουλου, τόσο στον κ. Μελισσανίδη όσο και νωρίτερα στον Ιβάν Σαββίδη“.

BUSINESS ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ένα άλλο κεφάλαιο, έχει να κάνει με τις σχέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη με την προηγούμενη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ντόρος γίνεται και για τη συνεργασία ΙΝΤΡΑΛΟΤ με ΟΠΑΠ, με τον Κόκκαλη σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα να έρχεται πιο κοντά στον Μελισσανίδη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν διστάζει να μιλήσει δημόσια για τις buisness του Σωκράτη Κόκκαλη και τονίζει χαρακτηριστικά: “Επί ημερών Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ οι εταιρείες του έχουν λάβει τεράστια ποσά». Και δεν είναι μόνο αυτό. Στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, υποστηρίζοντας: «Εγώ δεν είχα και δεν έχω καμία σχέση με το δημόσιο. Δεν διαπλέχθηκα με κόμμα και πολιτικούς για να γιγαντωθώ. Οι δουλειές μου είναι στο εξωτερικό. Υπηρετώ την Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλία. Χωρίς διακανονισμούς και χωρίς καθυστέρηση, πληρώνουμε όσα πρέπει ως ΠΑΕ στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς εγώ να έχω καμία δουλειά με το ελληνικό δημόσιο“. Ο αποδέκτης, γνωστός…

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Μια φήμη που κυκλοφορεί, θέλει τον Πέτρο Κόκκαλη να τάσσεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή πολλοί το εκτιμούν ως αστείο, αλλά στον Ολυμπιακό και στον Πειραιά, κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα. Ο Μαρινάκης πιστεύει πως θα το πράξει, κόντρα στις εκτιμήσεις άλλων. Όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο αστείο δεν ήταν και φήμη, αλλά πλέον ο Πέτρος Κόκκαλης είναι Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί από το συνδυασμό “Πειραιάς Νικητής”, με τη σχέση να οδηγείται στα άκρα για τα καλά. Ο Πέτρος Κόκκαλης δίνει τη μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, σε πολλές από αυτές αναφέρεται στον Μαρινάκη και ανοίγει ένα ακόμη κεφάλαιο.

ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ JUNIOR

Στις 20 Ιουλίου 2018, είναι η τελευταία κοινή τους παρουσία. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ξαφνικά χάνει τον γιο του, Σωκράτη junior και η είδηση προκαλεί σοκ και στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο γιος του Μιλτιάδης, θα βρεθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, σε μια ημέρα θλίψης. Ένα νέο παιδί “έφυγε” και ο Μαρινάκης έπραξε αυτό που έλεγε η καρδιά του. Συγκινητική και η δήλωσή του τότε: “Είμαι συγκλονισμένος από τον χαμό ενός υπέροχου νέου ανθρώπου, του Σωκράτη Σ. Κόκκαλη. Τον Σωκράτη τον συμπαθούσα και τον εκτιμούσα ιδιαίτερα. Η ευγένεια του και η ποιότητα του χαρακτήρα του, τον έκαναν ξεχωριστό και αγαπητό σε όλους μας. Στον Σωκράτη Κόκκαλη, που του έτυχε η σκληρότερη δοκιμασία που μπορεί να τύχει σε άνθρωπο, εύχομαι να βρει δύναμη από την αγάπη της οικογένειας του, του κόσμου και την συμπαράσταση όλων μας. Ας έχει καλές τις αιώνιες θάλασσες!

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Εκατό ημέρες μετά την κηδεία του γιου του, ο Σωκράτης Κόκκαλης που έχει δοκιμαστεί ψυχολογικά όλο αυτό το διάστημα, γνωστοποιεί την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Με επιστολή του (πάντα του άρεσε αυτό το στιλ), ενημερώνει τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Μώραλη, για την απόφασή του να αποχωρήσει από το Δ.Σ. Για κάποιους, είναι η… τελεία. Ή η αρχή σε αυτά που ακολουθούν. Δεν θα μπορούσε πχ να υπάρξει η χθεσινή επιστολή και να ήταν στο συμβούλιο. Ακόμα και με ένα ρόλο περισσότερο τιμητικό. Άλλο πως διαμορφώθηκε η κατάσταση στην πορεία.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, έχει πάρει θέση για το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 δεν έχει καμία σχέση με την ιδιοκτησία της “Καραϊσκάκη ΑΕ”. Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του, ενημερώνει πως “…η μεταβίβαση του 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, από τον κ. Κόκκαλη στον κ. Μαρινάκη δεν ολοκληρώθηκε, παρότι ο κ. Κόκκαλης είχε προεισπράξει το σύνολο του τιμήματος, από τις αρχές του 2011, λόγω μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση και την ύπαρξη νομικών επιπλοκών, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, του υπολοίπου 50% των μετοχών της ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΕ, το οποίο ο κ. Κόκκαλης είχε μεταβιβάσει σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη…“.

Ανοιχτά θέματα πάντως. Και όλο και να οδηγείται στα άκρα η κατάσταση.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Η εταιρεία που έστειλε την επιστολή και οδηγεί σε άλλο χώρο μέρος των Ακαδημιών του Ολυμπιακού, είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πρόκειται για την εταιρεία που πριν λίγο καιρό, μέσω της περιφέρειας, ανέλαβε το έργο της υπογειοποίησης στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Φυσικά και εδώ ο Σωκράτης Κόκκαλης θα δει την εταιρεία και τα συμφέροντά της, αλλά η τροφή για νέα σχόλια δόθηκε. Ειδικά μετά τη χθεσινή εξέλιξη και τις αποφάσεις της εταιρείας για το Ρέντη.

ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ;

Ένα εύλογο ερώτημα, είναι η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη για το συγκεκριμένο χώρο που του ανήκει στο Ρέντη. Αυτός ο χώρος, φέρεται να άνηκε στην Θρύλος ΑΕ. Κάποια στιγμή, μεταφέρεται στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ποιο το σκεπτικό; Προφανώς και ο Σωκράτης Κόκκαλης το γνωρίζει. Μετά τα όσα έγιναν γνωστά, σίγουρα δίνει το ερέθισμα για τις διαπιστώσεις του καθενός. Με την ίδια λογική, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να μεταφέρει από τη Θρύλος ΑΕ μέρος των εγκαταστάσεων σε μια άλλη του εταιρεία. Εδώ να εξηγήσουμε κάτι. Μεταξύ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και της Θρύλος ΑΕ, υπήρχε μισθωτήριο και πλέον δεν υπάρχει και καμία οφειλή. Απλά η ΙΝΤΡΑΚΑΤ γνωστοποιεί πως θα πουλήσει το χώρο και δεν θέλει να συνεχίσει την ενοικίασή του.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;

Το θέμα πλέον είναι τι άλλο μπορεί να υπάρξει σε αυτή τη… σχέση. Η λογική λέει πως δεν έχουν μείνει πολλά. Η κατάσταση οδηγήθηκε στα άκρα και σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, η εξέλιξη με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και την Θρύλος ΑΕ, είναι οι… τίτλοι τέλους. Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα πλέον, ο καθένας έχει τραβήξει το δρόμο του. Οι ίδιοι άνθρωποι, εκτιμούν πως η όποια συνέχεια μπορεί να υπάρξει, θα είναι σε άλλο επίπεδο. Ίσως επικοινωνιακό. Ίσως στα media. Άλλωστε η πιάτσα φέρνει τον Σωκράτη Κόκκαλη να σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί ξανά στο χώρο των Μέσων ενημέρωσης.

Η… ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ!

Βλέποντας σχόλια στα social media, σε εκπομπές επικοινωνίας, διαπιστώνει κανείς πως ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στα όσα έγιναν χθες. Σαφέστατα και ήταν μια εξέλιξη που θορύβησε, για έναν απλό λόγο. Αυτή τη φορά, η κόντρα δεν ήταν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το θέμα, μπήκε πάνω στον Ολυμπιακό. Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να το βλέπει και ο κόσμος διαφορετικά. Αυτό δείχνει να τον ενοχλεί.

Πως τα φέρνει, όμως, η μοίρα. Στην επιστολή του Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη την 5η Μαΐου 2017, όταν τον ενημέρωνε πως δεν θα βρεθεί στη φιέστα, τόνιζε χαρακτηριστικά: “Η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού είναι τα εκατομμύρια των οπαδών του, ένας από τους οποίους είμαι κι εγώ, που τον στηρίζουν από την στιγμή που ιδρύθηκε και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε και στο μέλλον . Έχουμε κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα έχοντας εκατομμύρια οπαδούς, την καλύτερη ομάδα, υποδομές και οργάνωση. Αυτή είναι η δύναμή μας!“.

Υποδομές και οργάνωση. Στις υποδομές έτσι, έρχεται το “χτύπημα” με την έξωση της Ακαδημίας από το χώρο του στο Ρέντη.