Ολο και χειρότερα η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν. Κατρακυλάει η τουρκική λίρα και η οικονομία της χώρας.

Εκφυλισμός πολιτικός στην Τουρκία και μισαλλοδοξία, καθώς βαδίζει στη μονοκρατορία Ερντογκάν. Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια, καθώς “άναψαν τα αίματα” στο τουρκικό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της νύχτας και στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ελεύθερη πτώση και χωρίς αλεξίπτωτο βρίσκεται η τουρκική λίρα με την αυγή του 2017, καθώς παρά τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φανεί κυρίαρχος του παιχνιδιού πολιτικά, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και εντός της Τουρκίας δεν δημιουργούν εικόνα σταθερότητας.

Οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν πυροδοτηθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις αυταρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι είχαν ακριβώς τα ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε ο Ερντογάν

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες, από την αρχή του έτους η λίρα έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες, μια πτώση που έρχεται να «χτίσει» πάνω στην κατρακύλα του νομίσματος κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2016. Μάλιστα η αξία της λίρας μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του 2017 κατέγραψε 6 αρνητικά ρεκόρ, πιεζόμενη όλο και πιο πολύ προς τα κάτω.

Η αλλαγή του χρόνου στην Τουρκία σημαδεύτηκε από την επίθεση στο Reina αλλά και την επίθεση στη Σμύρνη, δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που πολλοί φοβούνται ότι δεν θα είναι οι τελευταίες, δεδομένης της απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η Τουρκία από τότε που αποφάσισε να εισβάλει στη Συρία και να διατηρήσει την παρουσία της στο Ιράκ. Η απειλή αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα αστάθειας, πολιτικής και οικονομικής για την «αυτοκρατορία» του Ταγίπ Ερντογάν.
Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή στην οικονομία, με τον τουρισμό να έχει πληγεί ιδιαίτερα.

ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. « ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ», ΚΟΥΡΔΙΚΟ

-Παράλληλα οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν πυροδοτηθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις αυταρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι είχαν ακριβώς τα ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε ο Ερντογάν, ενώ σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας είναι και το Κουρδικό, το οποίο και αυτό αναζωπυρώθηκε από τον ίδιο τον «σουλτάνο».
Πέρα από το πολιτικό πεδίο και την επίδρασή του στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος, τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας όπως αυτά καταγράφονται από την κατάρρευση της αξίας της λίρας είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, και οικονομικών πολιτικών εκτός πραγματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η αντίθετη κατεύθυνση που έχει πιεστεί για να τηρήσει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Μουράτ Τσετινκάγια για να στηρίξει την ανάπτυξη, την ώρα που η αμερικανική Fed εισέρχεται σε περίοδο σφιχτής οικονομικής πολιτικής, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο.
Δηλώσεις του Ερντογάν και άλλων πολιτικών παικτών στην Τουρκία για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, έχουν ερμηνευτεί από τις αγορές ότι τείνουν προς τη μη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, κάτι που καθιστά τη λίρα εύκολο στόχο για short selling.

Αποφάσεις

Μάλιστα τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα έλαβε απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σταθερά, την ώρα που η Fed αποφάσιζε να τα αυξήσει, πιέζοντας ακόμη περισσότερο το νόμισμα.
Εκτός από τη νομισματική πολιτική, η τουρκική οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά στα υπέρογκα επιχειρηματικά χρέη.
Η διαφορά μεταξύ του συνόλου των υποχρεώσεων προς το εξωτερικό και των απαιτήσεων των επιχειρήσεων έφτασε τα 213 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Αυτή είναι και η βασική ανησυχία των ανθρώπων της αγοράς καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 27.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις, έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα.
ΓΙΑ ΟΛΑ… ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Παρά τις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλό κόστος δανεισμού και χαμηλά επιτόκια δανεισμού, δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που προσπαθούν να παρουσιάσουν την κατρακύλα της λίρας ως μια προσπάθεια κερδοσκόπων για να τσακίσουν την τουρκική οικονομία.

Κατάπτωση στο Κοινοβούλιο, με συμπλοκές για τις υπερεξουσίες του νέο- Σουλτάνου.

Εκφυλισμός πολιτικός στην Τουρκία και μισαλλοδοξία, καθώς βαδίζει στη μονοκρατορία Ερντογκάν. Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια, καθώς “άναψαν τα αίματα” στο τουρκικό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της νύχτας και στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βουλευτές από το κυβερνών κόμμα (AK Party) και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) πιάστηκαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.

Το AKP έχοντας την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος (MHP) προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων του συντάγματος, οι οποίες σύμφωνα με τον Ερντογάν θα ενισχύουν την άσκηση της εξουσίας, αποτρέποντας την προσφυγή σε εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Τόσο το αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, όσο και το φιλοκουρδικό (HDP) φοβούνται ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα κλιμακώσουν τον αυταρχισμό άσκησης της προεδρικής εξουσίας.