Ολιγωρία των γαλλικών αρχών – Είχαν ειδοποιηθεί για το χτύπημα από ξένες μυστικές υπηρεσίες

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Για μια ακόμα φορά, μετά από ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αποκαλύπτεται ότι οι αρχές παράβλεψαν στοιχεία που θα είχαν αποτρέψει την επίθεση, εν προκειμένω στη Νορμανδία, και τον σφαγιασμό του ιερέα.

Όπως αποκαλύπτεται οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δεχθεί προειδοποίηση από ξένες μυστικές υπηρεσίες, τέσσερις μόλις ημέρες πριν οι δύο τζιχαντιστές εισβάλλουν στην εκκλησία στη Νορμανδία, ότι υπήρχε επικείμενη τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα τους είχε σταλεί μέχρι και φωτογραφία του δεύτερου δράστη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, η φωτογραφία αυτή, μαζί με πληροφορίες για το «χτύπημα», εστάλησαν στη Γαλλία από ξένη μυστική υπηρεσία και συνοδευόταν από σοβαρή προειδοποίηση. Σε αυτή σημειωνόταν ότι ο φερόμενος ως ύποπτος πιθανόν βρισκόταν ήδη στη Γαλλία και ήταν έτοιμος να δράσει είτε μόνος, είτε με συνεργούς.

Ομως, δίχως να έχουν κάποιο όνομα ή διεύθυνση στα χέρια τους, παρά μόνο τη φωτογραφία που δεν ταυτοποιήθηκε με κάποιον από τους γνωστούς υπόπτους, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μπορούσε μόνο να κυκλοφορήσει επειγόντως την εν λόγω φωτογραφία, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το RTL, οι πληροφορίες που εστάλησαν στη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών περιελάμβανε ημερομηνία και κίνητρο. Οι αρχές ξεκίνησαν μία «κούρσα», ανακρίνοντας διάφορους που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικούς κύκλους, αλλά μάταια.

Η φωτογραφία που πήραν οι Γάλλοι, πριν από την επίθεση στη Νορμανδία, ήταν του Αμπντέλ Μαλίκ σύμφωνα με το RTL. Αυτός θεωρείται ότι ήταν ο δεύτερος δράστης, που μαζί με τον Αντέλ Κερμίς- ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί επίσημα- εισέβαλαν στην εκκλησία στο Saint-Etienne-du-Rouvray, κράτησαν έξι ομήρους και έσφαξαν τον ιερέα Ζακ Αμέλ.

Οι γαλλικές αρχές όμως θα πρέπει να εξηγήσουν το πώς ήταν ελεύθερος ο Κερμίς, παρότι όλα τα σημάδια έδειχναν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και είχε συλληφθεί δύο φορές, στην προσπάθειά του να φτάσει στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι σε ολιγωρία των γαλλικών αρχών οφείλεται και το χτύπημα στη Νίκαια, καθώς θεωρείται αδιανόητο να αφεθεί ένα φορτηγό χωρίς έλεγχο μέσα σε μια συγκέντρωση πλήθους, στην παραλία του διάσημου γαλλικού θερέτρου.