Όλες οι τάξεις καταφεύγουν στα δικαστήρια για τις παράλογες αυξήσεις στις εισφορές.

Εάν το ασφαλιστικό λειτουργεί με αβεβαιότητα, όποιος μπορεί δεν πληρώνει, δεν δηλώνει εισοδήματα, τινάζονται στον… αέρα και τα φορολογικά και η ισορροπία πληρωμών – δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα», προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης από τους βαθείς γνώστες του ασφαλιστικού – κοινωνικού προβλήματος της χώρας.

Η γενική κοινωνική και επαγγελματική αγανάκτηση από όλες σχεδόν τις κοινωνικές κατηγορίες, με αφορμή τις νέες ασφαλιστικές εισφορές σε επαγγελματίες, εργαζόμενους με επίκεντρο τα μπλοκάκια, μετατρέπεται σε ομαδικές προσφυγές αμφισβήτησης του νόμου, στα δικαστήρια με πρώτο το Συμβούλιο Επικρατείας.

Ευρύτατο μέτωπο δυναμικής διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αμειβομένων με «μπλοκάκι» -που αναρτά με βήμα… σημειωτόν ο ΕΦΚΑ- έχει ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα και από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, εργοδότες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Κατά τρόπο πρωτοφανή πολλαπλασιάζονται οι δικαστικές προσφυγές κατά του νόμου Γ.Κατρούγκαλου, που έχει οδηγήσει σε παράλογες αυξήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά Ταμεία, τακτική που επιδεινώνει, όπως έχει συμβεί με το ΦΠΑ, την οικονομική κατάσταση στην αγορά.

Αίτηση ακύρωσης του νόμου κατέθεσαν χθες στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί ανακοινώνοντας ότι «αν εφαρμοστεί ο νέος νόμος, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τα περισσότερα φαρμακεία», ενώ περισσότεροι από 50.000 αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα «ψηφίζουν» ήδη για αντίστοιχη προσφυγή τις επόμενες ημέρες μαζί με τους νοσοκομειακούς και ιδιώτες ιατρούς, τους δικηγόρους, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι κ.ά.

Συγκεκριμένα το μέτωπο των αντιδράσεων και αρνήσεων, με προσφυγές στην Δικαιοσύνη, διαμορφώνεται ως εξής:

• Μέχρι τις 20 Φεβρουάριου έχουν κληθεί αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και άλλοι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα να προσέλθουν στις «κάλπες» και να υπογράψουν υπέρ της προσφυγής που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο ΣτΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000. Η πρωτοβουλία γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union».
• Οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως του Ασφαλιστικού. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας, της ισότητας και της αναλογικότητας, αποστερώντας «εν τοις πράγμασι» τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατά τρόπο που θίγει επίσης τη συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως επίσης την προστασία της περιουσίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «η προσφυγή στο ΣτΕ έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης». Ανάλογες πρωτοβουλίες δικαστικών προσφυγών έχουν γίνει ή θα γίνουν σύντομα από πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, ομάδες αυτοαπασχολούμενων και ενώσεις εργαζομένων.

Οι ζοφερές συνέπειες

«Εάν το ασφαλιστικό λειτουργεί με αβεβαιότητα, όποιος μπορεί δεν πληρώνει, δεν δηλώνει εισοδήματα, τινάζονται στον… αέρα και τα φορολογικά και η ισορροπία πληρωμών – δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα», προειδοποίησε χθες ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης. Η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, καταγράφοντας καθυστερήσεις στις αποστολές των ειδοποιητηρίων έθεσε, εκ νέου, θέμα για το ύψος των εισφορών. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΕΕ η Ελλάδα κατατάσσεται στην Ευρώπη, δεύτερη μετά τη Γαλλία, όσον αφορά το συνολικό ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών και όπου οι εισφορές συνδέονται με το εισόδημα, οι αυταπασχολούμενοι με μικρά εισοδήματα είτε απαλλάσσονται, είτε το ανώτερο όριο υπολογισμού των εισφορών είναι χαμηλότερο από τα 5.860 ευρώ.

Αμετανόητη η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας δεν διδάσκονται από τα λάθη των αυξήσεων στον ΦΠΑ, τα καύσιμα, τις νέες φορολογίες και επιβαρύνσεις που οδήγησαν σε αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή σε μείωση των εσόδων του Κράτους.

Έτσι τώρα η στενοκεφαλιά επεκτείνεται. Εισφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, αλλά και μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την αδιανόητη σύγχυση που επικρατεί όχι μόνο στους κόλπους των ασφαλισμένων αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα έχουν ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της εισπραξιμότητας του υπερταμείου και θα μειώσουν τα έσοδα κατά τουλάχιστον 500 με 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα αυξήσουν κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το γεγονός άλλωστε ότι οι εισφορές που πληρώνονται –εάν πληρωθούν– θα είναι… προσωρινές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μπερδέματα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν και θα επιδιωχθεί ο συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που καταβλήθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αυτών που θα πληρωθούν με βάση το εισόδημα του 2016. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός να «κλείσει» κάπου εντός του 2018, όταν θα εκκαθαριστούν τα εισοδήματα του 2017!