Όλα τα σκληρά μέτρα, με πρώτες τις περικοπές σε συντάξεις και φορολογικά, που απαιτούν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο παρασκήνιο δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά αντίθετα υποχωρήσεις απέναντι στους θεσμούς. Την ψήφιση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο το 2018, αλλά και καθένα από τα επόμενα χρόνια έως και το 2020, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που παρέδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση και το οποίο δημοσιεύουν την Πέμπτη τα Νέα.

Αν οι δανειστές επιμείνουν έως το τέλος σε αυτή τους την απαίτηση, την οποία τροφοδοτεί η επιμονή του ΔΝΤ σε προκαταβολικά μέτρα για να βγαίνουν τα νούμερα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Πολύ περισσότερο δε αν περάσει η συνταγή του ΔΝΤ για νέα μείωση αφορολογήτου και καταβαλλόμενων συντάξεων.

Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου (με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου, όταν και αναχώρησε από την Αθήνα το κουαρτέτο), αποκαλύπτει το μέγεθος των πολιτικών δυσκολιών με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Στην απαίτηση για αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και στην άρνηση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελούν κόκκινο πανί έρχονται να προστεθούν μια σειρά από μέτρα μικρότερου πολιτικού κόστους, αλλά όχι ανεπαίσθητα, όταν το αφήγημα έως τώρα ήταν ότι έχουμε τελειώσει με τα φορομέτρα και τα μαχαίρια στις παροχές.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο οι δανειστές ζητούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση φοροαπαλλαγών και κατάργηση της έκπτωσης κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όσον αφορά στα εργασιακά, οι δανειστές ζητούν αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, αύξηση της περιόδου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας, καθώς και διαδικασίες-εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).

Handelsblatt: Σύμφωνος ο Σόιμπλε με την πρόταση του ESM για την μικρή ελάφρυνση του ελληνικού Χρέους

Επικοινωνία του γερμανού ΥΠΟΙΚ με εκπροσώπους Ευρωζώνης, ΔΝΤ και ΕΚΤ το Σαββατοκύριακο για το ελληνικό ζήτημα – Τι προβλέπει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt η ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα». Η εφημερίδα επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Κατά με την Handelsblatt, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων. «Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Και προσθέτει τα εξής: «Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Η εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).