Οικονομικοί δείκτες: Η Τουρκία στο χείλος του γκρεμού – Ποιους θα συμπαρασύρει

Ο Ερντογάν απειλεί, εκβιάζει και προσπαθεί να πείσει ότι η Τουρκία είναι ένας “γίγαντας” που ουδείς μπορεί να αγνοήσει.

Διαβάζοντας τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας, καταλαβαίνεις εύκολα ότι ο γίγαντας έχει πήλινα πόδια στα οποία πολύ δύσκολα στηρίζεται. Το ενδεχόμενο να γονατίσει είναι πλέον πολύ πιθανό. Βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ,αυτή η σκληρή πραγματικότητα να κάνει την Τουρκία ακόμη πιο επικίνδυνη αυτή τη περίοδο.

Το χρέος των επιχειρήσεων στη Τουρκία δανεισμένων σε ξένο νόμισμα ανέρχεται στα 285 δις δολ.

Διαβάζουμε ότι περίπου 179 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους πρόκειται να ωριμάσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan.

Τα περισσότερα από αυτά, 146 δισ. δολάρια, οφείλονται σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

Η ισοτιμία της Τούρκικης λίρας πριν περίπου 3 χρόνια ήταν 2:1. Η κατάρρευσή της την οδήγησε στο 6,2:1, με πολλές επιχειρήσεις να αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν και τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται συνεχώς.

Η έκθεση των ευρωπαικών τραπεζών στην Τουρκική οικονομία είναι τεράστια και ειδικά των Ισπανικών με περίπου 220 δις δολ. Μια πιθανή κατάρρευση της Τούρκικης οικονομίας θα μπορούσε να πάρει πολλές στον λαιμό της.