Οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Που το πάνε, γιατί προκαλούν τους Έλληνες.

Πολλές οι αναλύσεις για την νέα πρόκληση κορυφής από τους στρατιωτικούς ηγήτορες της Άγκυρας στην περιοχή των Ιμίων, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τις επιδιώξεις τους στο χώρο του Αιγαίου και με αφορμή ορισμένες βραχονησίδες.

 

H προκλητική εμφάνιση της πυραυλακάτου στην οποία επέβαινε ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ πέριξ των Ιμίων παραμονές της 21ης επετείου της κρίσης που παρ΄ολίγον να φέρει Ελλάδα και Τουρκία σε γενικευμένη πολεμική σύγκρουση εγείρει πλήθος ερωτημάτων για τις προθέσεις της Αγκυρας

Είκοσι ένα χρόνια μετά την κρίση του 1996 οι Τούρκοι επιστρέφουν στα Ιμια, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έκανε χθες το πρωί έναν ολιγόλεπτο περίπλου των βραχονησίδων. Τη συνόδευαν Τούρκοι κομάντος αλλά και φωτογράφοι. Μετρημένη και άμεση η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στη νέα πρόκληση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

imia2

Ποιο είναι το στίγμα, το πραγματικό αντίκρισμα αλλά και το μήνυμα που θέλησε να στείλει χθες η Αγκυρα με την προκλητική εμφάνιση της πυραυλακάτου στην οποία επέβαινε ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, πέριξ των Ιμίων, με το συμβάν να καταγράφεται την παραμονή της 21ης επετείου της κρίσης που παρ’ ολίγον να φέρει Ελλάδα και Τουρκία σε γενικευμένη πολεμική σύγκρουση; Δίχως αμφιβολία ένα από τα μηνύματα ήταν η υλοποίηση της απειλής για συνέπειες και επιπτώσεις λόγω της απόρριψης από τον Αρειο Πάγο του αιτήματος για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, επισημαίνει το ΕΘΝΟΣ.

Η πρόκληση όμως καταγράφεται σε μια στιγμή γενικευμένης διεθνούς και περιφερειακής ρευστότητας αλλά και εσωτερικής εντός Τουρκίας έντασης, με τη χώρα να βαδίζει εντός του Απριλίου πιθανότατα σε δημοψήφισμα για την έγκριση της καθεστωτικής αλλαγής που τη μετατρέπει σε προεδρικό καθεστώς, με πρωτοφανείς για τη συνταγματική πρακτική της Δύσης υπερεξουσίες στον πρόεδρο. Μια αλλαγή την οποία προώθησαν αρχικά στη Βουλή και τώρα στις κάλπες από κοινού το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ σε συνεργασία με το εθνικιστικό ΜΗΡ, γνωστό και ως Κόμμα των Γκρίζων Λύκων.

Η πρόκληση πέριξ των Ιμίων σημειώνεται σε μια στιγμή που ο Ερντογάν προσπαθεί να διερευνήσει αν η είσοδος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο σηματοδοτεί αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Μια αλλαγή που στην Αγκυρα θα θεωρηθεί ότι έχει ουσία μόνο εφόσον οδηγήσει αν όχι στη διακοπή στήριξης των Κούρδων της Συρίας από τους Αμερικανούς, τουλάχιστον στην οριοθέτηση του ρόλου τους, προσδοκίες μάλλον χωρίς αντίκρισμα, καθώς οι κουρδικές οργανώσεις PYD-YPG, η πολιτική οργάνωση και η πολιτοφυλακή αντίστοιχα, είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία.
Η νευρικότητα στο Λευκό Ανάκτορο του Ερντογάν είναι αυξημένη, καθώς έχει αναλάβει το κόστος να προκαλέσει τις ΗΠΑ συμμαχώντας ανοικτά με την Τεχεράνη και τη Μόσχα για τη Συρία, τη στιγμή που ένας συμβιβασμός Πούτιν – Τραμπ για την επόμενη μέρα στη Δαμασκό είναι πιθανός και εκ των πραγμάτων συρρικνώνει, αν δεν εκμηδενίζει, τον όποιο ρόλο της Αγκυρας εκεί. Η πρόκληση στα Ιμια καταγράφηκε αμέσως μετά την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Βρετανίας Μέι στην Τουρκία, όπου έφθασε απευθείας από την Ουάσιγκτον και τη συνάντησή της με τον Τραμπ. Είναι βέβαιον ότι το Λονδίνο προσπαθεί να προβάλει και απέναντι στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα ως επειγόμενο για μια λύση στο Κυπριακό που να λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές στοχεύσεις της Τουρκίας τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά.

Οι προβληματισμοί στην Αθήνα από την τουρκική φιέστα στα Ίμια

Δείγμα των διαθέσεων Ερντογάν η παραβίαση των χωρικών υδάτων στα Ίμια από τουρκικά πολεμικά πλοία – Τώρα η προσοχή στρέφεται στο προσφυγικό, υπό το φόβο κατάρρευσης των συμφωνιών με τη γειτονική χώρα – Για «παραβίαση των συνόρων της Ευρώπης» έκανε λόγο ο Παυλόπουλος

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου κατά του Ερντογάν, πυροδοτεί κατά τα φαινόμενα μία άνευ προηγουμένου αντίδραση της Άγκυρας, που θέτει σε συναγερμό την ελληνική κυβέρνηση για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Το σόου που έστησε το τουρκικό επιτελείο στα Ίμια, με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πιθανόν απλώς ένα δείγμα των διαθέσεων της τουρκικής πλευράς, μετά την δικαστική εξέλιξη στην Αθήνα, που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Η ανησυχία της κυβέρνηση επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει διαβήματα στις πρεσβείες των σημαντικών ξένων χωρών στη χώρα μας για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τις τουρκικές αντιδράσεις, αν και περίμενε αυτές να ξεκινήσουν από το μέτωπο του προσφυγικού, μετά και τις απειλές που διατύπωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η συμφωνία για τη διαχείριση του προβλήματος θα καταρρεύσει. Οι απειλές Ερντογάν ότι «θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες το Αιγαίο» ακούγονται έντονα στα αυτιά όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων.

Προς το παρόν η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και χωρίς διάθεση κλιμάκωσης, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνθηκε με αυστηρό τόνο στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στην πορτογαλική τηλεόραση APTP. «Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία».

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας από την πλευρά του αντέδρασε μάλλον ήπια το βράδυ της Κυριακής, δηλώνοντας από την Ξάνθη ότι «τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης».

Όπως σημείωσε «η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας» και πρόσθεσε ότι «η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων». Ο κ. Βίτσας τόνισε ακόμη ότι «για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο».

Η ανησυχία στην Αθήνα πάντως είναι έκδηλη, αφού η υπόθεση των «8» μπορεί να λειτουργήσει σαν λάδι στη φωτιά του τουρκικού εθνικισμού, που ήδη χτυπάει κόκκινο εδώ και μεγάλο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία και την οργή της για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των «8», με κορυφαίο δείγμα την πολύ σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε τη χώρα μας για «υπόθαλψη εγκληματιών» και «τρομοκρατών» και τον Αρειο Πάγο, ενώ έκανε λόγο για μια απόφαση που «έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι τον εξαπάτησε, δηλαδή ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας του είχε υποσχεθεί τον περασμένο Ιούλιο ότι οι “ένοχοι πραξικοπηματίες”, θα εκδοθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη για να δικαστούν στην Τουρκία. Δέσμευση την οποία είχε αφήσει να διαρεύσει τότε η Άγκυρα αλλά πρόσφατα το Μαξίμου διέψευσε ότι είχε δοθεί ποτέ στον Τούρκο Πρόεδρο. Πολύ περισσότερο όταν ο Άρειος Πάγος αποφάσισε όχι για την κατηγορία και την ενοχή των οκτώ στρατιωτικών αλλά για το ότι δεν τους εξασφαλιζόταν να έχουν μια δίκαιη δίκη στα τουρκικά δικαστήρια.