Πλαστές επιτυχίες της Κυβέρνησης στα δήθεν πλεονάσματα τους Κράτους, όταν ταυτόχρονα χρωστάει στους πάντες, με οφειλές που διαρκώς αυξάνονται και δοκιμάζουν συνταξιούχους και ΕΦΑΠΑΞ, εξαγωγικές επιχειρήσεις και επιστροφές ΦΠΑ, προμηθευτές και κατασκευαστές του Δημοσίου, Νοσοκομεία, Περιφέρειες και πολλά Υπουργεία.
Οι καθυστερήσεις αυτές, που έχουν παγώσει την αγορά, έχουν οδηγήσει στην δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Πάνω από 6,2 δισ. ευρώ φτάνουν τα κρατικά «φέσια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Σεπτεμβρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (προς προμηθευτές και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον Αύγουστο (μόλις 58 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου:
Τα χρέη προς προμηθευτές ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,9 δισ ευρώ τον Αύγουστο και 5,9 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.
2,9 δισ. ευρώ είναι τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.
888 εκατ. ευρώ οι οφειλές των νοσοκομείων.
374 εκατ. ευρώ τα χρέη των νομικών προσώπων του Δημοσίου.
356 εκατ. ευρώ οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
209 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων και των φορέων τους
1,4 δισ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες αυξήθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο που είχαν διαμορφωθεί στα 1,3 δισ. ευρώ.
Αν προστεθούν όμως σε αυτά και ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα Τελωνεία, επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες, τότε ο λογαριασμός αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ
Το φαινόμενο αυτό, έχει προκαλέσει και νέα πίεση εκ μέρους των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση για τις δαπάνες που θα πληρωθούν με τις επόμενες δόσεις που θα λάβει η κυβέρνηση από το δάνειο των 6 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα χρέη που είχαν σωρευθεί στη διετία 2015-2016.