Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για την αντισύλληψη

Όταν μια γυναίκα δεν θέλει να μείνει έγκυος ή έχει κλείσει ο κύκλος της ως μαμάς, το άλφα και το ωμέγα είναι η μέθοδος αντισύλληψης που θα επιλέξει να ακολουθήσει με τον σύντροφό της. Ωστόσο, η αντισύλληψη από μόνη της δεν αρκεί ενώ αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν και πλέον είμαστε πολύ περισσότερο ενημερωμένοι σε τέτοιου είδους θέματα, κάποιες «μέθοδοι» εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος ενώ είτε έχουν περιορισμένη δόση αλήθειας είτε έχουν καταρριφθεί. Τι ισχύει λοιπόν;

Μύθος Νο 1: Η καλύτερη φυσική μέθοδος αντισύλληψης είναι η διακεκομμένη επαφή

Με τη διακεκομμένη συνουσία εννοούμε τη διακοπή της επαφής πριν την εκσπερμάτιση. Σίγουρα οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνοντας αν δεν υπάρξει εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο, όμως όπως αναφέρει και η μαιευτήρας- γυναικολόγος Χριστίνα Βάντζου στο iatronet, η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι περιορισμένη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί στα προσπερματικά υγρά μπορεί να υπάρχουν έως και 50.000 σπερματοζωάρια και δεύτερον, γιατί απαιτείται η πλήρης αυτοσυγκράτηση του άντρα. Τα ποσοστά αποτυχίας της ανέρχονται στο 15%-30%, γεγονός που αποδεικνύει το ρίσκο που παίρνει ένα ζευγάρι που την εφαρμόζει.

Μύθος Νο 2: Δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης αν η επαφή γίνει τις μη γόνιμες μέρες του κύκλου

Δεδομένου ότι τις γόνιμες μέρες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται κατά πολύ, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τις υπόλοιπες μέρες μια εγκυμοσύνη είναι σχεδόν απίθανη. Οι ειδικοί όμως τις διαψεύδουν. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο- μαιευτήρα Θεοδόση Αρκουλή, σε έναν φυσιολογικό κύκλο οι πιθανότητες είναι όντως μειωμένες πριν από την 9η και μετά την 20η ημέρα. Ωστόσο, όταν γίνεται ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, η πιθανότητα εγκυμοσύνης ποτέ δεν είναι μηδενική. Επομένως, και αυτή η μέθοδος σε καμία περίπτωση δεν έχει σίγουρα αποτελέσματα.

Μύθος Νο 3: Η λύση είναι το χάπι της επόμενης ημέρας

Το χάπι της επόμενης ημέρας ανήκει στις μεθόδους μετασυνουσιακής αντισύλληψης ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να λαμβάνεται αυστηρά μέσα σε 72 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή για να εμποδίσει τη γονιμοποίηση. Οι γιατροί, όμως, τονίζουν ότι η λήψη του πρέπει κατά κύριο λόγο να αποφεύγεται και να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια ορμονική βόμβα για τον οργανισμό γι’ αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης.

Μύθος Νο 4: «Αν ξεχάσεις λίγες μέρες να πάρεις τα αντισυλληπτικά, δεν έγινε και τίποτα»

Μπορεί τα αντισυλληπτικά χάπια να έχουν ποσοστά επιτυχίας που αγγίζει το 99%, όμως αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν η λήψη τους γίνεται με συνέπεια και με βάση τις οδηγίες του γιατρού. Συγκεκριμένα, η γυναίκα πρέπει να παίρνει ένα χάπι την ημέρα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν το ξεχάσει μια φορά, δεν σημαίνει ότι θα μείνει έγκυος, όμως η δράση του αρχίζει να μειώνεται. Όσο περισσότερες φορές αμελεί να πάρει τα χάπια, τόσο λιγοστεύουν και τα ποσοστά επιτυχημένης αντισύλληψης. Μία υπενθύμιση στο κινητό πάντα βοηθάει!

Μύθος Νο5: «Κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν μένεις έγκυος»

Το σεξ στην περίοδο μπορεί να μην συνηθίζεται όμως, ακόμα κι αν γίνει, αρκετά ζευγάρια θεωρούν πως δεν μπορεί να προκαλέσει εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Βασίλη Αθανασίου, «δεν αποκλείεται μια πιθανή εγκυμοσύνη, γιατί η ωορρηξία μπορεί να γίνει ακόμα και την έμμηνο ρύση. Εκτός αυτού, η διάρκεια ζωής του σπέρματος μπορεί αν φτάσει ακόμα και τις 72 ώρες- δηλαδή τις τρεις μέρες- επομένως, αν θέλετε ν’ αποκλείσετε αυτή την πιθανότητα, μην το ρισκάρετε»!