Οι πέντε προσδοκίες της Ελλάδος από την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα. Με δηλώσεις διεθνούς στήριξης και αξίας.

Με συγκεκριμένη ανακοίνωση για την σημασία της επίσκεψης στα πλαίσια ιστορικών δεσμών της Ελλάδας και της παράταξης, χαιρέτησε η ΝΔ την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, εξέδωσε η ΝΔ καλωσορίζοντας τον πρόεδρο των Η.Π.Α.

«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει τον πρόεδρο Ομπάμα προσδοκώντας μια χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα.Για τη Νέα Δημοκρατία οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής.Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακάλυψε σήμερα την Αμερική, αλλά ασκεί πολιτική με βάση τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας», τονίζεται σε ανακοίνωση.

Το ελληνικό διήμερο του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αρχίζει σήμερα, με την άφιξή του στην Αθήνα να σηματοδοτεί την έναρξη της ιστορικής, τελευταίας περιοδείας του επί ευρωπαϊκού εδάφους πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του. Εχει καταστεί σαφές ότι η ομιλία που ο κ. Ομπάμα θα πραγματοποιήσει αύριο από την ελληνική πρωτεύουσα, απευθυνόμενος σε διεθνές ακροατήριο, λαμβάνει χαρακτηριστικά πολιτικής παρακαταθήκης των στοιχείων και των αναφορών εκείνων που επιθυμεί να συνδέσει με τον απολογισμό της θητείας του και, ταυτόχρονα, την απάντησή του στις προκλήσεις που αναδύονται στην παρούσα συγκυρία για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις αξίες, την ουσία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Πέραν των ιδιαίτερων αυτών στοιχείων, για την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου συνδέεται άμεσα με 5 μεγάλα εθνικά μας προβλήματα και αντίστοιχες καλές προσδοκίες, έστω σε επίπεδο υποστηρικτικών δηλώσεων του κ.Ομπάμα. Συγκεκριμένα με τις προκλήσεις που η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί σε μια σειρά από μέτωπα: την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης –ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάγκη αναδιάρθρωσης τους χρέους– τα κομβικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο το Κυπριακό, τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή –υπό το πρίσμα διαχείρισης ζητημάτων όπως οι προσφυγικές ροές και οι απειλές αποσταθεροποίησης και ασφάλειας– και, τέλος, τη γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, με τον κομβικό ρόλο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό. Σε σχέση με το παράλληλο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά της Δύσης και των ΗΠΑ, αλλά και του Προέδρου Πούτιν.

Στην αποκλειστική συνέντευξη του κ. Ομπάμα στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων του ιδίου και ευρύτερα της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση, με βάση και τα λεγόμενα του κ. Ομπάμα, εκτιμούν, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος (ρ/σ Real), ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική». Μάλιστα, στην Αθήνα δείχνουν να αξιολογούν ότι, υπό αυτή την έννοια, η εκλογή Τραμπ ενδεχομένως και να λειτουργήσει υποβοηθητικά για να ενεργοποιηθεί περισσότερο η παρούσα αμερικανική ηγεσία για την επίλυση ζητημάτων που θεωρεί κομβικά, όπως, για παράδειγμα, το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπου η θέση της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ της αναδιάρθρωσης είναι σταθερή, αλλά και το Κυπριακό, υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων απευθείας διαπραγματεύσεων και της διαφαινόμενης προόδου σε αυτές. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι ενδεχομένως το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη αμερικανική ηγεσία θα ακολουθήσει πολιτική συνέχειας στα ζητήματα αυτά, ίσως αναγκάσει τον κ. Ομπάμα να κινηθεί περισσότερο δυναμικά για ουσιαστική πρόοδο μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιανουάριο.

Βεβαίως, στην κυβέρνηση προσδοκούν να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την επιρροή που αναμένουν ότι θα θελήσει να ασκήσει ο κ. Oμπάμα για το χρέος, αρκετά πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η παρέμβαση Παυλόπουλου

Με αναφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και με ιδιαίτερη μνεία στην δοκιμασμένη αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς θα υποδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, να αναφερθεί στο Κυπριακό, τις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης και την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παρόντες, εξάλλου στη συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον κ. Ομπάμα θα είναι ο Ν. Κοτζιάς, ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Θεοχάρης Λαλάκος. Στο δείπνο που θα παρατεθεί το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να μιλήσει για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος και να υπογραμμίσει ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την Ευρώπη και με αιχμή το ελληνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να αναφερθεί σε μελανές σελίδες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως στην περίοδο της δικτατορίας που είχε κάνει το 1999 ο τότε Πρόεδρος Κ.Στεφανόπουλος στον Μπιλ Κλίντον.