Οι κρυφοί κίνδυνοι των διακοπών σε ξενοδοχεία

Μιας και το καλοκαίρι έχει ήδη φτάσει, είναι σημαντικό για όλους μας να είμαστε ενήμεροι για τις παγίδες που μπορεί να κρύβει ένα όμορφο, ακόμη και υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο, αφού οι εστίες μικροβίων και βακτηρίων μπορούν να εισχωρήσουν παντού και αδιακρίτως!!

Κατά μέσο όρο, το προσωπικό καθαρισμού σε ένα ξενοδοχείο ξοδεύει γύρω 30 λεπτά για κάθε δωμάτιο, που αντιστοιχεί σε περίπου 14 με 16 δωμάτια ανά οκτάωρη βάρδια. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χιούστον, οι ερευνητές εντόπισαν 19 βακτήρια από δείγματα σε αντικείμενα που βρέθηκαν στα δωμάτια ξενοδοχείων.

Ενώ η τουαλέτα και ο νεροχύτης αναμένεται να έχουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, οι ερευνητές βρήκαν επίσης υψηλά επίπεδα μόλυνσης σε πιο απρόσμενα αντικείμενα, όπως το τηλεχειριστήριο και ο διακόπτης για το φωτιστικό του κομοδίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης βρέθηκαν στο καλάθι καθαρισμού που χρησιμοποιεί το προσωπικό του ξενοδοχείου, και πιο συγκεκριμένα, στη σφουγγαρίστρα και τα σφουγγάρια πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα βακτήρια μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Τα χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων εντοπίστηκαν κυρίως στο κεφαλάρι του κρεβατιού, στα κουρτινόξυλα αλλά και στη λαβή της πόρτας του μπάνιου.

Ακόμη, το τηλέφωνο και το τηλεχειριστήριο των ξενοδοχείων αποτελούν από τις πιο επικίνδυνες και απεχθείς εστίες μικροβίων, καθώς σπανίως καθαρίζονται και γι’αυτό “φιλοξενούν” κάθε είδους βακτήρια και ιούς.

Επίσης, σημαντική εστία βακτηρίων είναι και η μοκέτα που έχουν τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων. Ένα γρήγορο πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να πάρει λίγη σκόνη και να “σκορπίσει” μικροσκοπικά ακάρεα και μύκητες.

Είναι σώφρον να μην περπατάτε ξυπόλυτοι επάνω σε αυτές τις μοκέτες και πολύ περισσότερο να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι έχοντας τουλάχιστον σε κάθε σας αποσκευή υγρά μαντηλάκια.

 

Πηγές:

http://news.discovery.com/

http://www.sharecare.com/