Οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ σκληρές μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέφερε μονομερώς σε ισχύ σήμερα (σ.σ. στις 07:01 ώρα Ελλάδας) σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Πρόκειται για κυρώσεις, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τον Μάιο.

Το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες επανήλθαν σε ισχύ σήμερα το πρωί, στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Ροχανί: «Ψυχολογικός πόλεμος οι κυρώσεις»

Ο πρόεδρος του Ιράν χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «ψυχολογικό πόλεμο», που αποβλέπει στο να σπείρει «διχόνοια μεταξύ των Ιρανών». Ο Χασάν Ροχανί κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι με την κίνησή της αυτή «έστρεψε την πλάτη στη διπλωματία».

«Θέλουν να εξαπολύσουν έναν ψυχολογικό πόλεμο κατά του Ιρανικού έθνους. Διαπραγματεύσεις με κυρώσεις δεν έχουν λογική. Είμαστε πάντοτε υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου, αλλά ο διάλογος απαιτεί εντιμότητα», τόνισε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί το θέμα του Ιράν πολιτικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Και διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να τηρεί τη διεθνή συμφωνία του 2015, με την οποία δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να μην επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

«Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε ο Χασάν Ροχανί στη συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB

Ισραήλ: Ή θα συμμορφωθεί το Ιράν ή θα καταρρεύσει

Στο Ισραήλ ο υπουργός αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών υποστήριξε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν θα αναγκάσουν την Τεχεράνη να δεχθεί τις αξιώσεις των ΗΠΑ όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις ιρανικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής διότι, σε διαφορετική περίπτωση, το καθεστώς θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, που αρχίζουν (σ.σ. να επιβάλλονται ξανά) σήμερα, θα αναγκάσουν τους Ιρανούς να αποφασίσουν αν θα συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις των ΗΠΑ στο πεδίο του πυρηνικού τους προγράμματος και της τρομοκρατίας στην περιοχή ή εάν θα διακινδυνεύσουν την κατάρρευση, την πτώση του καθεστώτος», τόνισε ο Ίσραελ Κατς, ο οποίος διατηρεί ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Μεταφορών, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το πρώτο ενδεχόμενο είναι καλό, το δεύτερο είναι υπέροχο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της συμφωνίας έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που υπογράφτηκε το 2015. Ο Νετανιάχου ήταν ένας από τους ελάχιστους ηγέτες κρατών που εξήραν την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία τον Μάιο.

Για την ισραηλινή κυβέρνηση, η συμφωνία δεν θα εμπόδιζε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μακροπρόθεσμα, ενώ επιτρέπει στην Τεχεράνη να χρηματοδοτεί διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και δεν προσκόπτει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν τονίσει ότι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη συμφωνία. Η ΕΕ μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ νόμους που θα προστατεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου απαίτησε τη Δευτέρα από τους ευρωπαίους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε. Είναι καιρός να αρχίσουμε να δρούμε», δήλωσε, προεξοφλώντας πως η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε ισχύ είναι μια ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να σταματήσει αυτή που αποκάλεσε για άλλη μια φορά επιθετική συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.