Μπορεί μια αλλαγή στη διατροφή να είναι ευεργετική για τα άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος; Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Yale βρήκε πώς μια διατροφική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της αυτοάνοσης ασθένειας σε ευαίσθητα ποντίκια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe.
Το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο αλλά “ζυμώνεται” στο παχύ έντερο, αυξάνοντας τα καλά βακτήριαΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανοσοβιολόγο Martin Kriegel, χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών με προδιάθεση να αναπτύξουν ερυθηματώδη λύκο. Πρώτα ταυτοποίησαν ένα βακτηρίδιο, το Lactobacillus reuteri, στο έντερο των ποντικών που προκάλεσε μια ανοσοαπόκριση και οδήγησε στην ασθένεια. Συγκεκριμένα, σε ποντίκια επιρρεπή σε λύκο, το L. reuteri διεγείρει ανοσοκύτταρα γνωστά ως δενδριτικά κύτταρα, καθώς και οδούς του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνουν τη νόσου.
Για να διερευνήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της διατροφής στη διαδικασία αυτή, οι ερευνητές έθρεψαν τα ποντίκια με μια δίαιτα που περιέχει ανθεκτικό άμυλο και μιμείται τις δίαιτες με πολλές φυτικές ίνες στον άνθρωπο.
Το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο αλλά “ζυμώνεται” στο παχύ έντερο, αυξάνοντας τα καλά βακτήρια και προκαλώντας την έκκριση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτό με τη σειρά του καταστέλλει τόσο την ανάπτυξη όσο και τη μεταφορά των L. reuteri έξω από το έντερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Το ανθεκτικό άμυλο
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διακρίνει κανείς πώς τα ευρήματα μεταφράζονται στους ανθρώπους, η μελέτη περιγράφει έναν σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ της διατροφής, των βακτηρίων του εντέρου και της αυτοανοσίας.
«Εντοπίσαμε, μοριακά, πώς οι δίαιτες μπορούν να επιδράσουν στο μικροβίωμα του εντέρου», δήλωσε ο Kriegel. «Βρήκαμε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε αυτοάνοση νόσο και μετριάζεται από τη διατροφή».
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μια ανισορροπία των μικροβίων του εντέρου σε ένα υποσύνολο ασθενών με λύκο που ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε σε ποντίκια επιρρεπή σε λύκο τα οποία δεν έλαβαν τη δίαιτα του ανθεκτικού αμύλου. Σε αυτή την υποομάδα ασθενών με λύκο, η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επωφελής για την πρόληψη ή τη βελτίωση της κατάστασής τους, σημείωσε ο Kriegel. Και πρόσθεσε: «Μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από τον λύκο».