Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό διαμαρτύρονται για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας

Διαμαρτυρία για τις ατομικές συμβάσεις στον Ευαγγελισμό θα κάνει αύριο το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ζητώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι, στις 14.00, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον “Ευαγγελισμό”, Ηλίας Σιώρας, κάνει λόγο για άσχημες καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι.
“Από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων», αναφέρει ο κ. Σιώρας κάνοντας λόγο για «άθλια εκμετάλλευση των εργαζόμενων», «χωρίς κανένα δικαίωμα» και για συμβάσεις «με ημερομηνία λήξεως». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ελαστικές σχέσεις θα επεκταθούν σε βάρος της μισθωτής εργασίας, και σε άλλες ειδικότητες, σημειώνοντας ότι «ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος -σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες- είναι η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζόμενων σε όλο το Δημόσιο».

Όπως λέει ο “Ευαγγελισμός” διαθέτει το 20-25% των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας. Από αυτούς οι 450 είναι εργολαβικοί εργάτες (καθαριότητα, φύλαξη), 50 είναι επικουρικό προσωπικό και 50 εργάζονται με 5μηνες συμβάσεις.

Αιτία γι αυτή την “εργασιακή ανωμαλία” είναι ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος, δύνανται πλέον να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να είναι είτε ατομικές, είτε εταιρικές και η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύναψή τους (καθαριότητα, φύλαξη) ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Διοίκηση του Φορέα.