Οι Έλληνες ευρωβουλευτές απευθύνονται στον Σ. Κουρτς με αφορμή την αυστριακή προεδρία

Έλληνες ευρωβουλευτές απευθυνόμενοι στον καγκελάριο της Αυστρίας Σ. Κουρτς, τοποθετήθηκαν σχετικά με τη παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Αυστριακής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Δ. Παπαδημούλης (GUE/NGL), αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι στο πρόγραμμα με τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, διάβασε αμέτρητες φορές τη λέξη «ασφάλεια» και ελάχιστες φορές τη λέξη «ανεργία», τη λέξη «δημοκρατία», τις λέξεις «ανθρώπινα δικαιώματα», τις λέξεις «βιώσιμη ανάπτυξη», τη λέξη «ρατσισμός».

«Είστε ένας νέος πολιτικός και πρέπει να επιλέξετε ποιες ιδέες θέλετε να υπηρετήσετε. Έχετε δύο δρόμους μπροστά σας: ο πρώτος είναι να συνεργαστείτε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή για να υπάρξουν λύσεις και από το Συμβούλιο στο προσφυγικό, στις πολιτικές για το άσυλο, στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, στην κοινωνική ατζέντα. Και ο δεύτερος δρόμος είναι να αποδειχθείτε ένας Όρμπαν ή ένας Σαλβίνι με παιδικό πρόσωπο, που απλώς επιδιώκει τα χειροκροτήματα του κυβερνητικού του εταίρου, ο οποίος ανήκει στην άκρα Δεξιά.

Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο δρόμους. Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο κύριος Γιούνκερ και, όπως είδατε, μίλησε πολύ διαφορετικά από σας, όπως και ο κύριος Κάρας , που ανήκει στο ίδιο κόμμα με σας, στο αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Διαλέξτε λοιπόν, κύριε Κουρτς: θέλετε να είστε ένας κεντροδεξιός ευρωπαίος ηγέτης ή ένας Σαλβίνι με παιδικό πρόσωπο; ».
Ενώ ο Νότης Μαριάς (ECR) ρώτησε το καγκελάριο, Σ. Κουρτς ποια θα είναι η στάση της αυστριακής προεδρίας απέναντι στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος και παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος και πιο ειδικότερα τί προτίθεται να κάνει προκειμένου να υπάρξει επιτέλους η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Επί του θέματος μετανάστευση, η Μαρία Σπυράκη (PPE) ρώτησε τον καγκελάριο τί προτίθεται να κάνει η Αυστριακή Προεδρία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για αφαίρεση κοινοτικών κονδυλίων από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για το προσφυγικό και πόσο γρήγορα θα προωθήσει τη νομοθεσία για την αλλαγή του καθεστώτος του Δουβλίνου και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα κάνει, ούτως ώστε το 2020 να έχουμε ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή με 10.000 άνδρες και γυναίκες, αλλά και με οχήματα και με τα ανάλογα πλοία.