Oι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα λέει ο Μπ. Ομπάμα σε μια επίσκεψη κύρους και διεθνούς στήριξης.

Επιπλέον, το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη –στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης– να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ. Δεν μπορεί όμως να συστήσει κάν κάτι ανάλογο στην πτωχευμένη Ελλάδα και στις αντικοινωνικές αξιώσεις για συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση , που απαιτεί το ΔΝΤ αλλά και οι « μεταρρυθμίσεις» των θεσμών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά – ταυτόχρονα και ισότιμα -και την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα.

Μάλιστα, συνδέει τα δύο ζητήματα, τονίζοντας ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα, δηλαδή να προχωρήσουν και οι δύο παράλληλα.( χωρίς λχ. τους όρους της ελληνικής Κυβέρνησης να έχει ρυθμισθεί το θέμα του Χρέους έως τις αρχές Δεκεμβρίου, μάλλον μονομερώς.
«Εχω καταστήσει σαφές, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου, ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της. Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει τώρα πλεόνασμα και η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναγκαία η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους

«Είναι, όμως, σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία. Για αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που θα είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνη η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους», τόνισε ακόμη ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, που θα φτάσει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου.

«Τεράστια σημασία στη συμμαχία μας με την Ελλάδα»

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα», τόνισε ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα, ευχαριστώντας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα.
«Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας και πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες και στοιχεία από υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε επίσης.

Το προσφυγικό

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «όλος ο κόσμος έχει συγκινηθεί βαθιά από τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια που έχουν επιδείξει οι Ελληνες στην προσφυγική κρίση, που ραγίζει καρδιές».

Χαρακτηρίζοντας ως ύμνος στην αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού, τον τρόπο που οι Ελληνες υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες ενώ οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ακόμη τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών στους καταυλισμούς», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι ολιγάριθμες χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να σηκώσουν από μόνες τους ένα τόσο μεγάλο βάρος.

Το Κυπριακό

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα οι προοπτικές για μία διαρκή λύση είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
«Επικροτώ την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Κύπριοι ηγέτες στις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Ελπίζω σύντομα να καταλήξουν σε βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους», ανέφερε ακόμη.

Το τελευταίο ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη και η ανάγκη να υποστηρίξει τον νέο πρόεδρο Ντ. Τράμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί από την Ουάσινγκτον για ένα τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη –στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης– να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.
“Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο”, δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο λαϊκιστής εκατομμυριούχος αμφισβήτησε την καταλληλότητα ή τη λειτουργία παλιών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ, την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η στάση του απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου εξήρε τα προσόντα, ανησυχεί την Ευρώπη.
Πέρα από τα πάμπολλα ερωτήματα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί, πολλές χώρες της ΕΕ διερωτώνται για τις συνέπειες της νίκης Τραμπ.

“Ανησυχούν πολύ καθώς οι ίδιες εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, είτε όσον αφορά τη μετανάστευση, είτε το ελεύθερο εμπόριο, έχουν πολύ ισχυρή πολιτική απήχηση στους κόλπους της Ευρώπης”, υπογραμμίζει η Χίδερ Κόνλεϊ, που θυμίζει τις πολλές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Ευρώπη, με πρώτες τις προεδρικές στη Γαλλία την άνοιξη του 2017.
Την Τρίτη ο πρόεδρος Ομπάμα θα έρθει στην Ελλάδα, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα όπου συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επόμενος σταθμός είναι η Γερμανία. Για την έκτη του επίσκεψη στη χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο δημοκρατικός πρόεδρος θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τη “στενότερη εταίρο του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του”, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μπεν Ροντς.

Ο Ομπαμα θα επωφεληθεί από το ταξίδι αυτό για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι.
Ο Ομπάμα θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με έναν σταθμό στο Περού όπου θα μετάσχει στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας -Ειρηνικού (Apec).