Οι δικαστικές περιπέτειες κλείνουν για τον Α. Βγενόπουλο αλλά όχι για την ΜΑΡFIN και τους άλλους ανακρινόμενους.

Οι δύο πλέον σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, με διάφορα κακουργήματα για πολλούς κατηγορούμενους. Και επίσης οι πολλές άλλες μηνύσεις κατώτερων αδικημάτων, όπως απειλές, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδείς ισχυρισμοί κλπ. προσωπικά κατά του Α. Βγενόπουλου, που θα σταματήσουν πλέον.

-Το περιβάλλον του μεγαλοεπιχειρηματία φοβάται ότι η εμπάθεια κυβερνητικών και δικαστικών κύκλων εναντίον του, θα οδηγήσει σε μείωση της μνήμης του, υπερτονισμό της όποιας ενοχής, στρέβλωση του ρόλου του και μαζί για άδικες κατηγορίες εναντίον συνεργατών του Βγενόπουλου και τρίτων προσώπων.

Στην παύση της ποινικής δίωξης μόνο σε ότι τον αγορά προσωπικά αλλά σε συνέχιση των ανακρίσεων και δικαστικών διώξεων για τους υπόλοιπους αναμένεται να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι δικαστικές αρχές στις δύο μεγάλες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Πρόσωπο που συγκέντρωσε τα “φώτα” της δημοσιότητας – ιδίως το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης κυρίως με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – ο Ανδρ. Βγενόπουλος μπήκε στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και της κυπριακής, εξαιτίας της ιδιότητά του ως επικεφαλής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και της Marfin Bank. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες υποθέσεις σε εκκρεμότητα.

Η έντονη διαμάχη που δημιουργήθηκε γύρω από την επονομαζόμενη υπόθεση “Βγενόπουλου” όταν εκείνη μπήκε στο αρχείο, μετά από έρευνα της εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, σχετικά με τα δάνεια της τράπεζας Μαρφίν έφεραν το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο τον επιχειρηματία. Η άγρια “κόντρα” με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που περιελάμβανε ακόμη και καταγγελίες από την πλευρά του επιχειρηματία για προσπάθεια δωροδοκίας του, πήρε μεγάλες διαστάσεις την περασμένη χρονιά. Απανωτοί ήταν οι κλυδωνισμοί που προκάλεσαν η αναφορά Τσατάνη για παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση, οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εισαγγελέων για τους χειρισμούς της προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμα και η συνεδρίαση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή που αφορούσε ακριβώς το ζήτημα αυτό.

-Παρά τις αντεγκλήσεις και επιθέσεις που έλαβαν χώρα, τελικά η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ανασύρθηκε από το αρχείο, λόγω των στοιχείων που ανέκυψαν, όπως αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου.

Πλέον δύο σημαντικές υποθέσεις είναι “ανοιχτές” στο στάδιο της ανάκρισης με κατηγορούμενο τον Ανδρ. Βγενόπουλο στην Ελλάδα, ενώ και οι κυπριακές αρχές εδώ και καιρό ήθελαν να λάβουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.
Το δάνειο της Marfin

Η πρώτη αφορά σε δάνειο συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από το οποίο χορήγησε η τράπεζα Marfin. Τα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος φέρονται να χορήγησαν το δάνειο χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις στην επενδυτική εταιρία IRF, συμφερόντων της επιχειρηματία Αγγελικής Φράγκου. Σε βάρος του ιδίου όσο και ακόμη 14 στελεχών της Μαρφίν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Την έρευνα είχε αναλάβει ο ανακριτής Διαφθοράς, Γ. Τσιρώνης, ο οποίος και αναμένεται να παύσει οριστικά τη δίωξη για τον επιχειρηματία και να συνεχίσει την έρευνα για τους υπόλοιπους 15 κατηγορούμενους.

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG

Ούτε τα έργα και οι ημέρες του επιχειρηματία στο “τιμόνι” της MIG άφησαν “ασυγκίνητη” της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία απασχολήθηκε και με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG το 2011. Μάλιστα δεν έχει περάσει καιρός από την έφοδο που πραγματοποίησαν οι οικονομικές εισαγγελικές αρχές στο σπίτι του, προχωρώντας στην κατάσχεση στοιχείων, κίνηση η οποία οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η έρευνα ξεκίνησε με βάση νομίμως καταγεγραμμένες συνακροάσεις οι οποίες παραδόθηκαν στην Εισαγγελία από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο έρευνα που διενεργούσε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου ΜΙΓ το 2011. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας προέκυψαν νόμιμες συνακροάσεις απ’ο τις οποίες φέρεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι στελέχη του ομίλου αναφέρονται σε μη νόμιμες συναλλαγές, γίνονται άμεσες και έμμεσες αναφορές σε κίνηση χρημάτων που πρέπει να δικαιολογηθούν ή να εμφανιστεί ότι προέρχονται από τρίτους.

Στην Κύπρο

Τις κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011, ελέγχουν εδώ και μήνες οι κυπριακές αρχές αναφορικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα πρόεδρος της οποίας ήταν ο Ανδρ. Βγενόπουλος. Ο κλοιός γύρω από τον επιχειρηματία είχε στενέψει επικίνδυνα, καθώς ανεκτέλεστα παρέμεναν δύο εντάλματα σύλληψης για στενούς τους συνεργάτες οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι.

Τελικά ήταν το Διεθνές Διαιτητικού Δικαστήριο, που έδωσε ένα τέλος στο ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος κατά του επιχειρηματία, καθώς πρόσφατα εξέδωσε απόφαση με την οποία δεν θα εκτελεστούν τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης κατά των συνεργατών του, ενώ δεν θα μπορούσε να εκδοθεί και να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ανδρ. Βγενόπουλου. Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των κληρονόμων του και των περιουσιακών στοιχείων ,που θα μπορούσαν να προβάλλουν η να διεκδικήσουν διάφοροι σε Ελλάδα και Κύπρο.