Μπορεί ο κ. Τσίπρας να προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση της ΝΔ της οποίας τα στελέχη είναι μοιρασμένα σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εκλογής από το λαό, ωστόσο φαίνεται να πέφτει ο ίδιος μέσα στην παγίδα που έστησε.
Κι αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση του συνυποψηφίου του κ. Μεϊμαράκη να εκλέγει Πρόεδρο ο λαός αν αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή και φυσικά να είναι υποψήφιοι τα ίδια πρόσωπα, άρα η ΝΔ δείχνει να βρίσκει κοινό βηματισμό για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο κ. Τσίπρας φαίνεται να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με άρθρο του δημοσιεύει σήμερα η ομάδα εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53», η οποία θεωρεί την εκλογή Προέδρου από το λαό λαϊκισμό!
Συγκεκριμένα, με δημόσια παρέμβασή της μέσω άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της commonality.gr, υπό τον εύγλωτο τίτλο «Αντε πάλι με τον Πρόεδρο», η ομάδα των «53», στην οποία άτυπα επικεφαλής είναι ο κ. Τσακαλώτος, ασκεί κριτική στην άποψη αυτή, στην απουσία εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό.
«Και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας, υπήρξε έστω και κατ’ ελάχιστον σχετική συζήτηση που να επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει με ζέση, αν και με σαθρά επιχειρήματα, την αλλαγή του πολιτεύματος;», καταλήγει το επίμαχο αρθρο, το οποίο αρχίζει χαρακτηρίζοντας «λαϊκισμό» τη φράση «να εκλέγεται άμεσα Πρόεδρος επειδή το θέλει ο λαός». Ο συντάκτης του άρθρου αιτιολογεί την άποψη αυτή αναφέροντας ότι: «Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες, το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει».
Παρατηρούν, τέλος, ότι το ισχύον Σύνταγμα, που δίνει τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό, κρατάει δύο αποκλειστικά για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δηλαδή για τα κόμματα: την πρόταση υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος. Και με σαφή επικριτική διάθεση διαπιστώνουν ότι αυτό ουδέποτε τηρήθηκε, ούτε και από την κυβέρνηση της Αριστεράς, διατυπώνοντας με αυτό τον τρόπο κριτική και για την επιλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για τις διαδικασίες που ο κ. Τσίπρας έχει δρομολογήσει για την συνταγματική αναθεώρηση.
Θυμίζουμε ότι τις αλλαγές που θα προτείνει για το Σύνταγμα ο κ. Τσίπρας δεν τις έχει συζητήσει με το κόμμα του, αν και πολλοί θεωρούν ότι το κενό αυτό θα το καλύψει με μια επιβεβαιωτικού χαρακτήρα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Υπενθυμίζεται επίσης ότι και την πρόταση για τον κ. Παυλόπουλο την απόφαση την έλαβε μόνος ο κ. Τσίπρας.