Οι 5 φθινοπωρινές τροφές που πρέπει να αγαπάς

Το φθινόπωρο μαζί με την χαμηλή θερμοκρασία, τα μάλλινα ρούχα και τον ζεστό καφέ, έφερε μαζί του τα πιο νόστιμα φρούτα και λαχανικά.

Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά αποτελούν πάντα την καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις όσον αφορά την διατροφή σου. Είναι πλούσια σε γεύση και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι πιο οικονομικά και με λιγότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλώσει με πρόσθετα χημικά, όπως συμβαίνει συνήθως όταν είναι εκτός εποχής.

Δες παρακάτω τις 5 φθινοπωρινές τροφές που πρέπει να εντάξεις στο διατροφολόγιο σου.

1. Μήλο

Το κατεξοχήν φθινοπωρινό φρούτο. Όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Ένα εξαιρετικά θρεπτικό και οικονομικό φρούτο, που περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη C και κάλιο αντίστοιχα αλλά και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι γλυκιές συνταγές είναι αμέτρητες, ενώ μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες ή βελουτέ σούπες. Απολαύσε το με γιαούρτι, βρώμη και κανέλα ή ψήστο στον φούρνο με τα ίδια υλικά!

2. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μεταξύ των οποίων είναι η βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία των αρτηριών και την υγεία των οστών. Είναι από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε Ω-3 λιπαρά οξέα, οπότε αν δεν τρως λιπαρά ψάρια, μπορείς να απολαύσεις τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά.

3. Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι πεντανόστιμες, ενώ έχουν παρόμοιες θερμίδες με την κανονική πατάτα αλλά υπερτερούν σε βιταμίνη Α. Είναι πολύ εύκολο να τις εντάξεις στις συνταγές σου.

Αντικατέστησε την κλασική πατάτα στα φαγητά φούρνου ή κατσαρόλας ή ακόμα χρησιμοποίησε την σε σούπες και γλυκά.

 

4. Πράσο

Ένα λαχανικό που μπορείς να το βρεις από τις αρχές του φθινοπώρου, με ελάχιστες θερμίδες και πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία. Πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε σούπες ή ομελέτα, ενώ θα προσθέσει μια ιδιαίτερη γλυκάδα στην μακαρονάδα με τα μανιτάρια σου.

5. Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που επίσης αποτελεί πηγή για ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα συστατικά του επιδρούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Μπορείς να το απολαύσεις μέσα σε χυμούς και smoothies, στις σαλάτες ή τα γλυκά σου.