“Οδηγούμαστε σε Τέταρτο Μνημόνιο, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής”.

Εκθεση κόλαφος της Βουλής, με μεγάλες ανησυχίες αλλά και καταλογισμό ευθυνών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που υπέγραψε πέρυσι το Τρίτο Μνημόνιο.

Καταδίκη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της αξιολόγησης, και τις επιπόλαιες δηλώσεις πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και νέες φορολογίες αποτελεί η τελευταία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τυχόν καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας θα φέρει πιο κοντά το 4ο Μνημόνιο.

Στην ίδια έκθεση οι συντάκτες της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των υποχρεώσεων του Τρίτου Μνημονίου, θα έχουν μεγαλύτερο κόστος για την οικονομία και την χώρα από ό,τι όφελος.

Σοκάρει η πρόβλεψη για 4ο μνημόνιο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Το Γραφείο τονίζει ότι αν υπάρξει νέα καθυστέρηση στην αξιολόγηση τότε θα έρθει νέο μνημόνιο.
Στην ίδια έκθεση οι συντάκτες της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται θα έχουν μεγαλύτερο κόστος από ό,τι όφελος.
«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων».
Παράλληλα καυτηριάζουν την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους επισημαίνοντας ότι περισσότερο ανάγκη το είχαν οι μακροχρόνια άνεργοι.
Για την ανεργία σχολιάζουν ότι «η μείωση του ποσοστού σε ετήσια βάση συνοδεύεται με τη σημαντική εξάπλωση των λεγόμενων «ελαστικών» μορφών απασχόλησης».
Όσον αφορά δε τον προϋπολογισμό του 2017 τον χαρακτηρίζουν περισσότερο μήνυμα αισιοδοξίας παρά βάσιμη εκτίμηση καθώς όπως αναφέρουν «θεωρούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι αβέβαιη και εξαρτάται από διάφορους συγκυριακούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι την καθιστούν περισσότερο ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά μία βάσιμη εκτίμηση».
Για το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης εκτιμούν ότι «είναι υψηλό, όχι καθαυτό, αλλά σε συνδυασμό με τις λοιπές διαρθρωτικές υστερήσεις».
Προειδοποιούν ότι «η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους (ΕΜΣ και ΕΚΤ) ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ με αποτέλεσμα την αποχώρηση του τελευταίου χωρίς εναλλακτικό σχέδιο συνέχισης του προγράμματος».
Καταλήγουν, δε, στην εκτίμηση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη όπως ελπίζει η κυβέρνηση, δηλαδή αντιμετωπίζουν οι ειδικοί της Βουλής με καχυποψία τις οικονομικές εξελίξεις για το 2017.