Οδεύοντας προς την ελληνική Ανάσταση: Μεγάλη Δευτέρα

125 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (M. Δευτέρα)

Μνείαν ποιούμεθα του μακαρίου Ιωσήφ του παγκάλου, και της υπό του Κυρίου καταρασθείσης και ξηρανθείσης συκής Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, μάρτυρος Νίκης και ετέρων οκτώ μαρτύρων και αναχωρητών, Μακεδονίου (πατρ. Κωνσταντινουπόλεως)

* Ο εορτασμός όλων των Αγίων των οποίων η μνήμη συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα.

Μεγάλη Δευτέρα: «Όσα ζητήσετε στην προσευχή με πίστη θα τα λάβετε», διαβεβαιώνει2μαθητές ο Χριστός στο Ευαγγέλιο της Μεγάλης Δευτέρας με αφορμή την ξηρανθείσα συκή. Ήδη το έργο της ανόρθωσης του ανθρώπου έχει μπει στην τελευταία του πράξη και ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος, που εορτάζει την ημέρα αυτή, γίνεται ο πρώτος που, αφού αποστρέφεται την αμαρτία, «γυμνός ουκ ησχύνετο ως ο πρωτόπλαστος προ της παρακοής». Η αμαρτία εκμηδενίζεται μπροστά στην αγάπη του Θεού και στη μετάνοια. Ο άνθρωπος είναι έτοιμος. Είτε σαν τις σοφές παρθένες έτοιμος από καιρό είτε μέσα από τη συντριβή και τη μετάνοια, σαν τη γυναίκα τη «δυσώδη και βεβορβορωμένη» να κατορθώσει τη «σην», να αισθανθεί τη «θεότητα».

3Ο Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν μαθητής του Χριστού και καταγόταν πιθανότατα από την Κύπρο. Έδρασε κοντά στον Απόστολο Παύλο. Διακήρυξε το λόγο του Ιησού στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Πεντάπολη κι αλλού. Είχε το χάρισμα να κάνει θαύματα. Υπέστη σκληρά βασανιστήρια κατά τα οποία παρέδωσε το πνεύμα.

• Ο Απόστολος Μάρκος αναδείχθηκε ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ελληνισμός και Ο ρθοδοξία», εκδόσεις PLS

SHARE