ΟΑΕΔ: Σχέδιο επιδότησης θέσεων απασχόλησης σε επενδυτικά projects

Αρωγός στην υλοποίηση επενδυτικών projects σχεδιάζει να γίνει ο ΟΑΕΔ. Μ΄άλλα λόγια, εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι η επιδότηση θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και στις επενδύσεις τους, συμβάλλοντας έτσι, τόσο στην υλοποίηση τους αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης. Αυτό αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι στο Capital.gr, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο νέο διοικητή του ΟΑΕΔ, κο. Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Oι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτή η τακτική της “έμμεσης” μερικής επιδότησης των επενδύσεων –μέσω της κάλυψης μέρους της συνολικής δαπάνης για τις αμοιβές όσων απασχοληθούν για την πραγματοποίησή τους– βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των μέτρων της “ενεργητικής” πολιτικής την οποία έχει αποφασίσει να “τρέξει” η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο “μέτωπο” της καταπολέμησης της ανεργίας.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την αντίληψη της νέας κυβέρνησης, είναι ιδίως οι νέες επενδύσεις οι οποίες μπορούν να φέρουν νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Συνεπώς ζητούμενο, εξηγούν αρμόδια στελέχη, για τον ΟΑΕΔ είναι το πώς –από τη δική του μεριά και με βάση το δικό του “οπλοστάσιο”– θα υποβοηθήσει τον στρατηγικό κυβερνητικό στόχο της πραγματοποίησης επενδύσεων. Στο “κέντρο” αυτής της πολιτικής θα είναι, από αυτή την άποψη, ο ιδιωτικός και όχι ο δημόσιος τομέας.

Το σχέδιο

Πιο αναλυτικά, ο ΟΑΕΔ, υπό τη διοίκηση του κ. Πρωτοψάλτη, προσανατολίζεται πλέον στη διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμμάτων επιχορήγησης του μισθολογικού ή και του μη μισθολογικού κόστους μέρους των εργαζομένων, που θα απαιτηθούν όχι μόνο για την υλοποίηση και διατήρηση των επενδύσεων που αναμένονται στη χώρα την αμέΠαράλληλα, ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει να παρεμβαίνει και στο κομμάτι της κατάρτισης των εργαζομένων που θα χρειαστεί η πραγματοποίηση των αναμενόμενων επενδύσεων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά, την ίδια ώρα που ο Οργανισμός θα στραφεί προς την έμμεση ενίσχυση των νέων επενδύσεων, θα “αφουγκράζεται” σταδιακά (ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή μαζί τους, π.χ. μέσω των εκπροσώπων τους στα τοπικά επιμελητήρια κ.λπ.) τις ανάγκες των υφιστάμενων επιχειρήσεων κάθε περιοχής (νομού ή περιφερειακής ενότητας). Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτής της διάγνωσης, θα εκπονήσει, προς το τέλος του τρέχοντος έτους, και άλλα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, θα προκύψουν νέα προγράμματα, τα οποία θα αφορούν τομείς και επαγγέλματα στα οποία –με βάση υπάρχουσες έρευνες (π.χ. του ΣΕΒ)– υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τους εργοδότες για συγκεκριμένες ειδικότητες. Με άλλα λόγια, ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί την απασχόληση σε κλάδους “αιχμής” για την οικονομία και την απασχόληση.

Η στροφή στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει “παραμέληση” του δημόσιου τομέα. Γι’ αυτό, ο υπ. Εργασία, κ. Γιάννης Βρούτσης, έχει ήδη εξαγγείλει νέο πρόγραμμα “κοινωφελούς απασχόλησης” στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για 35.000 ανέργους.

Οι πόροι

Όσον αφορά τους πόρους που θα χρειαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μεταφοράς κονδυλίων από τα υπάρχοντα “ανοιχτά” προγράμματα, τα οποία έχουν εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα, π.χ. ακόμα και της τάξεως του 2,5%.

Συγκεκριμένα, επιδίωξη της νέας διοίκησης του ΟΑΕΔ είναι να αξιολογηθούν τα προγράμματα αυτά και όσα έχουν μηδαμινή απορροφητικότητα να “κλείσουν”, και οι πόροι που δεν έχουν απορροφηθεί να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα.