Ο υπουργός Νίκος Τόσκας κοροϊδεύει τους Έλληνες και τον εαυτό του: «Εχω δώσει εντολές για την εξουδετέρωση των μπαχαλάκηδων. Πιέζω αρκετά»

Ασύδοτοι και ασύλληπτοι αναρχικοί και τραμπούκοι της βίας επί μήνες πλήρως προστατευόμενοι από τον υπουργό Ν. Τόσκα με απαγόρευση στην αστυνομία (ΕΛΑΣ, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ) να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει δράστες όταν εκτοξεύουν μολότωφ, καταστρέφουν και τρομοκρατούν.

Η αδράνεια και η παθητικότητα του αρμόδιου υπουργού «Προστασίας» του Πολίτη, η τακτική της παθητικότητας για την ΕΛΑΣ και της ατιμωρησίας που έχουν καταγγείλει οι πάντες ως ανίκανο και αναποτελεσματικό,- με πρώτο τον δήμαρχο Αθηναίων Γ.Καμίνη και δεκάδες φορείς-,   εξαχρείωσε τους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές της βίας και οδήγησε στην ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια.

Οι δήθεν απλώς «μπαχαλάκηδες», οπαδοί της ανομίας, της σκληρής αναρχίας και της καταστροφής είναι συχνά συνδεδεμένοι με το κοινό έγκλημα.   Κατοικούν παράνομα και εξορμούν από το κτίριο του Πολυτεχνείου, καταδυναστεύοντας   όλη την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων από την Πατησίων έως ην Χαριλάου Τρικούπη, ενώ καταδυναστεύουν τα ΑΕΙ σε Αθήνα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη. Με νέους τομείς εγκληματικής δράσης στους σταθμούς του Ηλεκτρικού και του ΜΕΤΡΟ και σε πολλές περιοχές της Αττικής, όπως στου Ζωγράφου, σε δημόσια κτίρια και σε επιχειρήσεις πρόσφατα στην Ερμού, σταθερά στο ιστορικό κέντρο και το Σύνταγμα. Πανεύκολο να εγκλωβιστούν και να συλληφθούν τόσες και τόσες φορές.

Μετά την τελευταία κατακραυγή για ατολμία και ανικανότητα από τους πάντες σχεδόν- με τεράστια κόστος οργής και αγανάκτησης   κατά της Κυβέρνησης- ο κ.Τόσκας αποφάσισε να κοροϊδέψει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τον εαυτό του ότι δήθεν κάνει το καθήκον τους ή ότι έχει συνείδηση του υπουργικού του καθήκοντος..«’Εχω δώσει εντολές για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των “μπαχαλάκηδων”. Πιέζω αρκετά τις υπηρεσίες να εντοπίσουν τους επικεφαλής τους, αυτούς που συντονίζουν τις επιθέσεις. Έχω πιέσει παρά πολύ την Αστυνομία, γιατί για πάρα πολλά χρόνια δούλευε μόνο με καταστολή, χωρίς δηλαδή δίκτυο συλλογής πληροφοριών».

Τα παραπάνω αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει να του φέρουν «συγκεκριμένα στοιχεία, πλήρη χαρτογράφηση των “μπαχαλάκηδων”».

«Κανένας δισταγμός δεν υπάρχει στην αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων. Απλά σε μερικές περιπτώσεις γίνονται πράγματα που δεν μπορείς να προλάβεις», τονίζει ο κ. Τόσκας.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «η αμφισβήτηση των αποφάσεων των δικαστηρίων αποτελεί βασικό στοιχείο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι βλέπουν με θεολογική αντίληψη τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Σε ερώτηση για τα μισθωμένα ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης που δεν έχουν ενσωματωθεί παρά το ότι βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Τόσκας, υποστηρίζει ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα ευθυνών γι’ αυτό και έχει διαταχθεί διοικητική εξέταση για τις επιτροπές του πυροσβεστικού, οι οποίες χρονοτριβούσαν και δεν ολοκλήρωσαν το διαγωνισμό».

Εχουμε προχωρήσει στη χαρτογράφηση των “μπαχαλάκηδων”. Γνωρίζουμε τη δομή και το μέγεθος των ομάδων τους και σταδιακά θα τους αδρανοποιήσουμε». Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Παίρνει για πρώτη φορά θέση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η αμφισβήτηση των αποφάσεων των δικαστηρίων αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Ακόμα, απαντά σε ερωτήσεις για φαινόμενα ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης και αποκαλύπτει ότι αντικείμενο των πρόσφατων επαφών του με Βούλγαρους και Σέρβους αξιωματούχους ήταν οι επιστροφές μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Κόσοβο. Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική, επιτίθεται ευθέως σε αξιωματικούς του σώματος κατηγορώντας τους ότι «μπλόκαραν» σκόπιμα τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση ελικοπτέρων.

Οι βανδαλισμοί

– Ξεκινώντας από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τι φταίει για τους πρόσφατους βανδαλισμούς στην Ερμού; Εγιναν λάθη τακτικής ή υπήρξε απροθυμία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει δυναμικά τους κουκουλοφόρους;

– Για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα, κανένας δισταγμός δεν υπάρχει στην αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων. Απλά σε μερικές περιπτώσεις γίνονται πράγματα που δεν μπορείς να προλάβεις. Η συγκέντρωση εξελισσόταν ειρηνικά και ξαφνικά κάποιοι, με τρόπο τελείως λανθασμένο, αντίθετο ακόμα και με τα συμφέροντα της κοπέλας που ήθελαν να υπερασπιστούν, έκαναν αυτά που έκαναν.

– Υπήρξε επομένως αιφνιδιασμός;

– Στην πρόσφατη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο, περίπου στις 15.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Οι ζημιές ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ. Στην επέτειο της Βαστίλλης στη Γαλλία, κάηκαν 890 αυτοκίνητα. Εγιναν δίκες των πρωταιτίων γι’ αυτά τα γεγονότα; Οχι. Βλέπετε επομένως ότι ακόμα και πιο συντηρητικές κυβερνήσεις, σε μερικές περιπτώσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

– Επιτρέψτε μου να επιμείνω σ’ αυτό. Δέχεστε κριτική ότι οι βανδαλισμοί στην Ερμού, όπως και οι επιθέσεις στα Εξάρχεια, είναι αποτέλεσμα της τακτικής ήπιας διαχείρισης που εφαρμόζετε. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

– Την περίοδο της υπουργίας του κ. Δένδια, που διήρκεσε ακριβώς δύο χρόνια, είχαμε γύρω στους 180 εμπρησμούς αυτοκινήτων στα Εξάρχεια και 1.200 σε όλη την Αθήνα. Είχαμε ακόμα 224 περιπτώσεις φθοράς σε καταστήματα και 155 σε τράπεζες. Πού είναι αυτά τα νούμερα; Πού είναι αυτοί οι εμπρησμοί τραπεζών, καταστημάτων και αυτοκινήτων; Απλά υπάρχει ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός που έχει επικεντρωθεί στον νόμο και στην τάξη επειδή δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

– Ξέρει η ΕΛ.ΑΣ. ποιοι και πόσοι βρίσκονται στον «πυρήνα» όσων προκαλούν επεισόδια;

– Εχω δώσει εντολές για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των «μπαχαλάκηδων». Πιέζω αρκετά τις υπηρεσίες να εντοπίσουν τους επικεφαλής τους, αυτούς που συντονίζουν τις επιθέσεις. Εχω πιέσει πάρα πολύ την αστυνομία, γιατί για πάρα πολλά χρόνια δούλευε μόνο με καταστολή, χωρίς δηλαδή δίκτυο συλλογής πληροφοριών. Εχω ζητήσει να μου φέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, πλήρη χαρτογράφηση των «μπαχαλάκηδων».

– Από την έως τώρα διαδικασία τι συμπεράσματα προκύπτουν;

– Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο κεντρικές ομάδες που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και τις επιθέσεις σε αστυνομικούς των ΜΑΤ σε Πατησίων και Χαριλάου Τρικούπη. Στον σκληρό πυρήνα κάθε ομάδας μετέχουν περίπου 20 άτομα, άρα συνολικά μιλάμε για περίπου 40 που κάνουν ζημιές. Αυτούς έχουμε καταφέρει να χαρτογραφήσουμε μέχρι στιγμής και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να τους αδρανοποιήσουμε.

– Στην υπόθεση Παπαδήμου, υπάρχει ζήτημα απόδοσης ευθυνών για τους χειρισμούς αστυνομικών;

– Στο θέμα των ευθυνών που ρωτήσατε, τίποτα δεν έχει τελειώσει.

– Σας ανησυχεί το γεγονός ότι οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί;

– Η πρόσφατη έκθεση του State Department για την τρομοκρατία στην Ελλάδα αναφέρει ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και ότι οι πρόσφατες επιθέσεις δεν έγιναν με ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς αλλά με μικρής ισχύος παγιδευμένα δέματα, που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Μας ανησυχεί φυσικά ότι κινδύνευσε ένας πρώην πρωθυπουργός. Οι έρευνες γίνονται συστηματικά, οι αστυνομικοί εκμεταλλεύονται κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Προχωρούμε την έρευνα με πολύ επιστημονικό τρόπο.

– Το State Departement επισημαίνει για ακόμα μία χρονιά την υποχρέωση της Ελλάδας να αντικαταστήσει τις παλιές ταυτότητες. Τι ακριβώς γίνεται μ’ αυτή την εκκρεμότητα;

– Την Πέμπτη καταθέσαμε τροπολογία ώστε, με υπουργική απόφαση και όχι νόμο, θα καθορίσουμε τι στοιχεία θα περιέχει η αστυνομική ταυτότητα. Αν περάσει, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για κάποιου είδους διαγωνισμό. Χρειαζόμαστε άμεσα νέες ταυτότητες με ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, ιδιαίτερα τώρα που γίνεται –λόγω Σένγκεν– ηλεκτρονικός έλεγχος στα περισσότερα σημεία εισόδου της χώρας.

– Εχουν καταγραφεί φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης σε χώρους όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, όπως κέντρα κράτησης, καταλήψεις;

– Ξεκινήσαμε από το μηδέν στο θέμα της πληροφόρησης και σήμερα έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο συλλογής δεδομένων το οποίο συνέχεια εμπλουτίζεται. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ριζοσπαστικοποιημένοι άνθρωποι με περίεργα σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, επεκτείνουμε τα δίκτυα πληροφοριών και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με άλλες χώρες.