Ο Βαρουφάκης έδωσε ψυχρά στην αρένα τους Τσίπρα, Παππά, Δραγασάκη και Τσακαλώτο.

Τα αληθινά σχέδια για πορεία προς τη δραχμή και απειλές εξόδου από το ευρώ.

Τους τρεις πρώτους ξεσκεπάζει για συνενόχους στα κρυφά σχέδια παράλληλων πληρωμών και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών για γνώση της κρυφής δουλειάς του Κορεάτη συμβούλου (που διατήρησε ο κ.Τσακαλώτος), και στον οποίο έδωσε αμοιβή 1,5 εκατ. ευρώ.

Δεν προσπάθησαν να τον διαψεύσουν ή να τον απαξιώσουν, ως συνήθως, έστω με ανώνυμες διαρροές. Έδειξαν από το Μαξίμου ότι θέλουν να εξαφανισθεί το όλο θέμα το συντομότερο, να μην αποκτήσει άλλη δημοσιότητα, γεμάτο με αποκαλύψεις-μπελάς βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Παράλληλα φαίνεται πως ο κ .Βαρουφάκης κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις ως προς την αξιοπιστία του .

Την εναλλακτική λύση, (το πλάνο Β) όπως την αποκαλεί, της κυβέρνησης για να μην υπογράψει τρίτο Μνημόνιο, περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τις αποκαλύψεις του Κορεάτη συμβούλου του, Γκλεν Κιμ που έφερε στο φως η Καθημερινή.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον τότε σύμβουλό του και νύν σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και περιγράφει τα όσα είχαν γίνει όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και μήνες πριν ο νυν πρωθυπουργός εκλεγεί, απαντώντας στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Η προχθεσινή δεύτερη επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 επανέφερε στην επικαιρότητα τις ταραγμένες εκείνες μέρες. Αναπόφευκτα, η οδυνηρή αυτή ανάμνηση συνοδεύθηκε από μία ακόμα προσπάθεια του τότε υπουργού Οικονομικών να μας πείσει ότι το «παράλληλο σύστημα πληρωμών», που σχεδίαζε ήδη πριν υπουργοποιηθεί, θα οδηγούσε στην επικράτηση της κυβέρνησης στο μπρα ντε φερ της με τους δανειστές και στην παραμονή της στην Ευρωζώνη με όρους θεαματικά καλύτερους από αυτούς που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Στη μακροσκελή ανάρτησή του στο blog του, στην οποία δεν παραλείπει να προωθήσει το νέο του βιβλίο και χαρακτηρίζει την «Κ» όργανο της ολιγαρχίας και της τρόικας, ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει το παράλληλο σύστημά του, όπως το είχε επινοήσει μαζί με τον Γκλεν Κιμ, τον Τζέιμι Γκάλμπρεϊθ και την υπόλοιπη ομάδα του.

 

Όπως αποκαλύπτει, είχε παρουσιάσει το σχέδιο του για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη. Εκεί τον άκουσαν προσεκτικά, του ανακοίνωσαν ότι θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον το βαρύγδουπο σχέδιό του. Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε να του το στείλει και γραπτά, κάτι το οποίο έκανε στέλνοντας αντίγραφα στον κ. Παππά για τους Τσίπρα και Δραγασάκη.

Αλλά και ως υπουργός πια τον Μάρτιο του 2015 είχε ξαναπαρουσιάσει, όπως λέει, το πρόγραμμά του στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας των υπουργών. Τον συνέχαιραν οι περισσότεροι, όμως μετά τη σύγκρουση με τον Τσίπρα για το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ του Δημοψηφίσματος και το νέο Μνημόνιο, έκαναν τους ανίδεους και αμέτοχου.

Το σύστημα αυτό, διατείνεται ο πρώην υπουργός, θα μπορούσε, μέσω των ΑΦΜ και του taxisnet, να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές ιδιωτών με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ τους, να δώσει δημοσιονομικές ανάσες στην κυβέρνηση, να της επιτρέψει να δανείζεται από τους πολίτες παρακάμπτοντας τις αγορές και παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σημαντικές φοροαπαλλαγές, και άλλα υπέροχα. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι πιστωτές, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, γνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα αποδυναμώνονταν στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν θα μπορούσαν «να βασιστούν πλέον στην πεποίθηση ότι απειλώντας μας με κλείσιμο τραπεζών εμείς θα κάνουμε πίσω».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει εξηγήσει ποτέ γιατί αυτό το θεωρητικά θαυμάσιο σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Μέρος της απάντησης το δίνει ο ίδιος κ. Κιμ. Στην ομιλία του προς τους αντιευρωπαϊστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων την οποία αποκάλυψε χθες η «Κ», ο κ. Κιμ τονίζει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είχε οικονομικές γνώσεις, η χρήση του e-banking ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν περιορισμένη. Ο κ. Βαρουφάκης γράφει αμέριμνα ότι το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει με εφαρμογές τύπου Apple Pay ή Google Wallet – και ότι το είχε εισηγηθεί αυτό στο υπουργικό συμβούλιο!

Η βαθύτερη εξήγηση, ωστόσο, πέρα από το χάος που θα προκαλούσε η απόπειρα υλοποίησης ενός τέτοιου συστήματος σε μία χώρα όπου η διείσδυση του Διαδικτύου φτάνει μόλις το 65%, είναι ότι ο διαχωρισμός στον οποίο επιμένει ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ συστήματος πληρωμών και παράλληλου νομίσματος είναι πλαστός. Ο ίδιος παραδέχεται ότι με την πρότασή του θα δημιουργείτο «ένα παράλληλο ηλεκτρονικό-διαδικτυακό ευρώ», το οποίο σε περίπτωση κλεισίματος των τραπεζών «θα μπορούσε να μετατραπεί σε εναλλακτικό εθνικό νόμισμα εν ριπή οφθαλμού».

Το Σχέδιο Χ

Στις συνθήκες που επικρατούσαν μετά το «Oχι» στο δημοψήφισμα, η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για το «παράλληλο σύστημα πληρωμών», σε συνδυασμό με τις άλλες ιδιοφυείς ιδέες του (ανάκτηση του ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος, τη στάση πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ), θα το μετέτρεπε όντως «εν ριπή οφθαλμού» στο νέο νόμισμα της χώρας. Ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του διαβόητου Σχεδίου X για το Grexit, έχει μιλήσει στην «Κ» για την ανάγκη εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, καθώς και για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε. σε περίπτωση αποχώρησης από το ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, όπως και ο κ. Γκάλμπρεϊθ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το Σχέδιο Χ δεν είχε προχωρήσει ποτέ πέρα από το στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου.

Δύο πιθανότητες μένουν: είτε ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε κάτι που ήξερε ότι θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή εν καιρώ ειρήνης, είτε τα είπε αυτά γνωρίζοντας ότι θα απορριφθούν, ώστε να έχει μία καλή ιστορία –αυτή του «ανίκητου ηττημένου»– να διηγείται στο διεθνές του ακροατήριο.