Ο Σόιμπλε “παγώνει” την κυβέρνηση με το «nein» στο πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα

Ο “σκληρός” κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, ξανακτύπησε. Φέρεται να απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Υπο αυτές τις συνθήκες το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση είναι να γίνει …ανασχηματισμός και να απομακρυνθεί ο κ. Σοιμπλε

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung οι προτάσεις του ΔΝΤ για πάγωμα αποληρωμής δανείων από την Ελλάδα ως το 2040 ή για «πάγωμα» επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα του 1,5%, προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα. «Με μένα δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια λύση» είναι η φράση που του αποδίδεται.

Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαίου». Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.