Ο Σόιμπλε, αισιόδοξος για αύριο, ευτελίζει τις παρακλήσεις Τσίπρα στην Μλερκελ και θεωρεί θύμα Ελληνα Πρωθυπουργού τον «άξιο υπουργό Τσακαλώτο».

Συμφωνία με τους όρους του, για την Ελλάδα, αύριο στο Eurogroup βλέπει ο Σόιμπλε «Θα το καταφέρουμε, θα δείτε»

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παίρνει συνέχεια τηλέφωνο αλλά  η καγκελάριος του απαντά  συνεχώς: «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών», αποκάλυψε ο Σόιμπλε on the record στο Dow Jones Newswires – Τσίπρας  σε νέους ανέξοδους λεονταριασμούς: «Αν μας ξαναδώσουν τη λύση του Μαΐου δεν θα τη δεχθούμε».

Απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βγήκε ο Έλληνας ομόλογός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires,  ο κ. Σόιμπλε σε on the record δήλωσή του, είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας  δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο. Είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει μεταδοτικότητα προς τους διαπραγματευτικούς του εταίρους».

Παίρνει συνέχεια τηλέφωνο τη Μέρκελ

Ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου, το έκανε ακόμη χειρότερο, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, «παρόλα αυτά συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ συνεχίζοντας τους ύμνους για τον Έλληνα ομόλογό του τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών» και «σκληρό διαπραγματευτή».

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέκυψαν από μια γενικότερη ανάλυση. Ο κ. Σόιμπλε έλεγε ότι υπάρχει μια επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία ολοένα και περισσότερα ζητήματα τίθενται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς επίλυση. «Η κ. Μέρκελ πρέπει να το πολεμήσει αυτό», τόνισε και στο σημείο αυτό, σύμφωνα πάντα με το DowJones NewsWires κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον οποία είπε την ανωτέρω φράση περί έλλειψης εμπιστοσύνης στον κ.Τσακαλώτο, που έχουν ως συνέπεια τα συνεχή τηλεφωνήματά του στην καγκελάριο

«Ο ελληνικός λαός έχει δει τόσες οβιδιακές μεταμορφώσεις και τόσους λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα, που δυσκολεύεται να πιστέψει πλέον οτιδήποτε λέει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλίο.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τσίπρας – Καμμένος και οι βουλευτές τους ψήφισαν ένα τέταρτο Μνημόνιο, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΒΑΘΥΤΕΡΑ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα. Τίποτα περισσότερο λ.χ.  για το  Χρέος.

«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγκαταλείψει την τρέχουσα νομισματική πολιτική «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια είχαν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

«Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει αδικαιολόγητη ανάληψη ρίσκου, πολιτική εφησυχασμού, κακή κατανομή κεφαλαίων και φούσκες στις τιμές των assets, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι η ΕΚΤ προσφάτως τροποποίησε το ανακοινωθέν της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οδηγείται προς την ίδια κατεύθυνση.

«Μέρκελ σε Τσίπρα: Αυτά τα θέματα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών…»

Εντωμταξύ, ο κ. Σόιμπλε έκλεισε κατηγορηματικά την  πόρτα της Συνόδου Κορυφής στον Έλληνα πρωθυπουργό ως το Ευρωπαικό όργανο που μπορεί να καταφύγει για να βρει λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Λίγη ώρα μετά την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κατά την οποία ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας τηλεφωνικά με τον κ. Τουσκ του είπε πως θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, πράγμα που επιθυμεί.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του κ. Τσίπρα για παραπομπή του Ελληνικού Ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε συγκεκριμένα:

«Συνεχίζει να λέει συνεχώς αυτό. Και η καγκελάριος του απαντά ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς οικονομικών».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προχώρησε μάλιστα περισσότερο κάνοντας υπαινιγμούς και για τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου, λέγοντας: Δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών του για να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα; Αυτό δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο.

Είναι περισσότερο από εμφανές ότι ο πανίσχυρος Σόιμπλε επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα, ορίζοντας ως μοναδικό πεδίο και όργανο λήψης αποφάσεων το Eurogroup.

DW: Θα περάσει η πρόταση Σόιμπλε, που απορρίφθηκε στο προηγούμενο Eurogroup

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup -η «πρόταση Σόιμπλε» όπως πέρασε σε πολλά ΜΜΕ- και η οποία απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά αποτελεί τον «πυρήνα» της συμφωνίας που κυοφορείται, ανέφερε εντωμεταξύ σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση», συμπληρώνει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει:

«Το ερώτημα είναι βέβαια ποια μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018 εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον γερμανό υπ. Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά καταρχήν ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό αφορά καταρχήν την ελληνική πλευρά αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι καταρχήν ικανοποιημένοι: οι κκ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση. Το ΔΝΤ από την πλευρά του μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.