Ο “σκληρός” Ρέγκλινγκ επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% και “προσγειώνει” την κυβέρνηση στην πραγματικότητα

Αυστηρός με την εφαρμογή των όρων της τελευταίας συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα, εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο. Γενικότερα ο κ Ρέγκλινγκ δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στη κυβέρνηση για μεταβολή προς το ευνοικότερο των συμφωνηθέντων.

«Πρέπει να υπενθυμίσω ότι το 3,5% πλεόνασμα συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ μετά από τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών κι αφού είχε προηγηθεί τετ-α-τετ με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την πρόταση για μείωση του στόχου στο 2% ή ενδεχομένως στο 1,5%, που έχει βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ. «Δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5%) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από ένα χρόνο», συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής του ESM, με φόντο την Ανάλυση Χρέους της Κομισιόν, που προβλέπει διατήρηση του 3,5% για μια δεκαετία.

Λίγα 24ωρα μετά από την αιχμηρή και αιφνιδιαστική τοποθέτηση της Κ. Λαγκάρντ για τη συμφωνία του Μαίου αναφορικά με το ελληνικό Χρέος, ο Κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του Χρέους, αποφεύγοντας να προβλέψει την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν θέλω να πω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές και προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές, παρά τη μεγάλη δόση αβεβαιότητας που εμπεριέχει κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, αναλύσεις και προβλέψεις ότι το μπρα- ντε- φερ μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για τους όρους ελάφρυνσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ειδικά από τη στιγμή που για μια ακόμα φορά επέμεινε στο ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού Χρέους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Ε. Τσακαλώτος που «πήρε» σήμερα τη δόση των 7,5 δις ευρώ, εκτίμησε ότι η λύση- αν βρεθεί- θα βρεθεί την τελευταία στιγμή. «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι και πριν από τις 24 Μαίου δεν ήταν προφανές ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους ως τότε, γιατί μπορεί η λύση να βρεθεί πάλι την τελευταία στιγμή», παρατήρησε ο Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος ήδη έχει μπει στην τροχιά της επόμενης αξιολόγησης.

SHARE