Ο «πόλεμος των λουτρών» στα δημόσια σχολεία διχάζει την αμερικανική κοινωνία

Του Νίκου Αθηναίου- 16-5-2016

Νέο μέτωπο στον πόλεμο αξιών άνοιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα αυτή τη φορά σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών, που όλα δείχνουν ότι θα φουντώσει περισσότερο ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2016.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Παιδείας έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας την περασμένη Παρασκευή με την οποία αυτά εντέλλονται να επιτρέπουν στους διαφυλικούς μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, τα λουτρά, τα αποδυτήρια, τους χώρους αποθήκευσης, κλπ, ανάλογα με την ταυτότητα του φύλου τους και όχι το φύλο που είχαν και που δηλώθηκε στο ληξιαρχείο κατά τη γέννησή τους.

Αν τα δημόσια σχολεία σε ολόκληρη την Αμερική δεν συμμορφωθούν θα σταματήσει η χρηματοδότησή τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία για την περίπτωση της Βορείου Καρολίνας, π.χ., που διαφώνησε με το νόμο, ανήλθε μόνο πέρυσι σε τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει και τα φοιτητικά δάνεια. Με την εγκύκλιο διαφώνησε αμέσως και το Τέξας του οποίου ο αναπληρωτής Κυβερνήτης χαρακτήρισε τη θέση Ομπάμα περί χρηματοδότησης των δημοσίων σχολείων «εκβιασμό», και πρόσθεσε ότι «Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να κρατήσει τα 30 αργύρια». Ανάλογη δήλωση εξέδωσε γραπτά ο Γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο οποίος επέκρινε τους «επονομαζόμενους σύγχρονους αριστεριστές», και ο Κυβερνήτης του Μισισιπή, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να αγνοήσει «το κοινωνικό πείραμα του Ομπάμα».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Χίλαρι Κλίντον είχε σπεύσει πριν από ένα μήνα να καταγγείλει τη Βόρεια Καρολίνα για πολιτική διακρίσεων. Κάποιοι είπαν ότι το έκανε για ψηφοθηρικούς λόγους προκειμένου να πάρει με το μέρος της νέους και νέες που σπεύδουν μαζικά πίσω από το σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Η Χίλαρι δεν έχει ρωτηθεί επισήμως ακόμα μετά την έκδοση της εγκυκλίου. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο ABC χθες ότι τέτοια θέματα πρέπει να τα λύνουν οι πολιτείες μόνες τους. Οργανώσεις LGBT έσπευσαν να τον επικρίνουν θεωρώντας ότι τάσσεται με τη Βόρεια Καρολίνα.

Με την εγκύκλιο που εστάλη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δίκην ομοσπονδιακού νόμου το προσωπικό των σχολείων, δηλαδή, καθηγητές, φύλακες, κλπ, πρέπει να αποκαλούν τους μαθητές και τις μαθήτριες με τα ονόματα που εκείνοι θέλουν να αποκαλούνται και βεβαίως να χρησιμοποιούν τα άρθρα και τις αντωνυμίες που αντιστοιχούν στο όνομα. Τα σχολεία, επίσης, δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ιατρικές εξετάσεις στους μαθητές.

Το θέμα ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου εφέτος, όταν η πόλη Σαρλότ της Β. Καρολίνας πέρασε διάταγμα που θα επέτρεπε στους διαφυλικούς να χρησιμοποιούν τις σχολικές τουαλέτες, κλπ, ανάλογα με το φύλο που αναγνωρίζονται. Το διάταγμα θα ίσχυε από την 1η Απριλίου. Στις 23 Μαρτίου, το Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Β. Καρολίνας κατάργησε το διάταγμα αυτό και έφτιαξε νέο νόμο κατά των διακρίσεων στην πολιτεία αυτή, τον νόμο γνωστό ως HB2 – House Bill 2 – με σημαντική μάλιστα υποστήριξη στην πολιτειακή βουλή από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην πολιτειακή Γερουσία η απόφαση ήταν ομόφωνη, επειδή οι γερουσιαστές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Με το νόμο του Μαρτίου, στην πολιτεία της Β. Καρολίνας οι διαφυλικοί πρέπει να χρησιμοποιούν λουτρά, τουαλέτες, αποδυτήρια, κλπ, του δημοσίου με βάση το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης τους. Παραβίαση του νόμου θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο και την ιδιωτική ζωή των ατόμων αυτών αλλά και τη ζωή των γυναικών γενικότερα και των μικρών παιδιών. Με τον νόμο της Β. Καρολίνα, γνωστού και ο «νόμος των λουτρών» διαφυλικοί που δεν έκαναν τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις ή δεν προχώρησαν στις αναγκαίες νομικές ενέργειες για να αλλάξουν το γένος που αναγράφεται το πιστοποιητικό γέννησης δεν δικαιούνται νομικά να χρησιμοποιούν τους προαναφερόμενους δημόσιους χώρους με το φύλο με το οποίο ταυτίζονται.

Στη συνέχεια, στις 19 Απριλίου, με ψήφους 2-1, ομοσπονδιακό εφετειακό δικαστήριο έκρινε ότι ένα κορίτσι που αναγνωρίζεται ως αγόρι έχει νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των αγοριών του σχολείου που σπούδαζε. Η απόφαση αφορούσε στην αγροτική περιοχή του Γκλούτσεστερ, στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Η απόφαση του εφετείου άναψε το πράσινο φως στην Κυβέρνηση Ομπάμα να μηνύσει τη Β. Καρολίνα. Ύστερα από λίγες ώρες, η πολιτεία μήνυσε με τη σειρά της το Υπουργείο για «αβάσιμη και κατάφωρη υπέρβαση καθήκοντος» καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναγράψει τους νόμους παρακάμπτοντας το Κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των σχολείων της Β. Καρολίνας δεν θα ανασταλεί έως ότου εκδικαστούν οι μηνύσεις. Χθες επίσης, μια ομάδα σπουδαστών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας μήνυσε επίσης το Υπουργείο Παιδείας επειδή παραβιάζει τις φοιτητικές τους επιδιώξεις και το δικαίωμα στην προσωπική ζωή

Η ατζέντα με διαφυλικά θέματα βρίσκεται ψηλά στις πολιτικές προτεραιότητες της ατζέντας του Αμερικανού Προέδρου κατά τη δεύτερη τετραετή θητεία του. Η πρόσφατη εγκύκλιος προκαλεί πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, και πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα το παράκανε με την ερμηνεία της λέξης «φύλο» και «ταυτότητα φύλου» ή «βιολογικό φύλο». Ο σχετικός νόμος του 1972 μίλαγε απλά για «φύλο». Η εγκύκλιος δίνει την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να επιβάλει κανόνες σε ένα κοινωνικό θέμα που αφορά στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ αυτό μπορεί να λυθεί με κοινή λογική και ευελιξία μεταξύ των ενώσεων των γονέων, των τοπικών κοινοτήτων, και των διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χωρίς να αναχθεί σε μείζον εθνικό θέμα με πιθανές προεκτάσεις και στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο έστειλε μια εγκύκλιο που αγγίζει τα άκρα της σεξουαλικής επανάστασης, αφορά χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει σχετική απόφαση του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καλώντας ουσιαστικά ολόκληρα σχολεία και πανεπιστήμια να υπακούον σε ότι ήθελε δηλώσει ένας φοιτητής ή μαθητής.

Μένει να δούμε αν θα ξαναζήσουμε ημέρες Ανατολικής Γερμανίας στον αμερικανικό γυναικείο αθλητισμό, όπως έγραψε ένας σχολιαστής, στην περίπτωση που – καθ’υπέρβαση – άνδρες θα μπορούν να συναγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν γυναίκες με τις εθνικές τους ομάδες.