Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ συναντά το κοινό του στην Αθήνα

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, μια από τις πιο δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές του σύγχρονου γαλλικού πνεύματος, έρχεται στην Αθήνα.

Ο δημοφιλής συγγραφέας θα συναντήσει το κοινό του στο Public Συντάγματος την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ.

Ο Γάλλος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, ο οποίος έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία (Médicis Δοκιμίου, Renaudot κ.ά), είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας από το φημισμένο μυθιστόρημά του «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Roman Polanski, καθώς και από δοκίμια όπως «Το παράδοξο του έρωτα» ή το αυτοβιογραφικό «Ένας καλός γιος».

Γεννημένος στην Αυστρία από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ισπανίδα, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είχε κοσμοπολίτικες επιρροές από πολύ μικρός. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών μεγάλωσε στη Λυόν και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του υπό τον Ρολάν Μπαρτ. Κατέχει διδακτορικό Φιλοσοφίας από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, είναι καθηγητής Λογοτεχνίας και Πολιτικών Επιστημών στην Αμερική και αρθρογραφεί επίσης στο «Nouvel Observateur».

Μετά τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Paris I και Paris VII Diderot και στο École Pratique des Hautes Études, ο Μπρυκνέρ έγινε maître de conférences στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και συνεργάτης στο en:Nouvel Observateur.
Ο Μπρυκνέρ ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο στο πλαίσιο των “Νέων Φιλοσόφων”. Δημοσίευσε τον Παρία, Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα (που έγινε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκυ) και τους Κλέφτες της ομορφιάς. Ανάμεσα στα δοκίμιά του είναι Ο Πειρασμός της Αθωότητας (1995), και το περίφημο Τα δάκρυα του Λευκού Ανθρώπου (2006), μια επίθεση ενάντια στις ναρκισιστικές και καταστροφικές πολιτικές που αποσκοπούν στο όφελος του Τρίτου Κόσμου και πιο πρόσφατα “Την Τυρανία της Μεταμέλειας” (2006), ένα δοκίμιο επάνω στην ατελείωτη αυτοκριτική της Δύσης.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ θα συνατήσει το κοινό του 20 Σεπτεμβρίου στα Public. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, φωτογραφία: wikipedia Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ θα συνατήσει το κοινό του 20 Σεπτεμβρίου στα Public. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, φωτογραφία: wikipedia

Το νέο του δοκίμιο «Η σοφία του χρήματος» θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη.