Ο Πάπας θέτει υπό αμφισβήτηση το αλάθητο του… Πάπα!!!

Ο Πάπας Φραγκίσκος σίγουρα έχει φέρει ένα νέο πνεύμα και μια διαφορετική αντίληψη στην καθολική εκκλησία, προσπαθώντας να την προσαρμόσει στη σύγχρονη εποχή.

Προκαταλήψεις αιώνων κλονίζονται και μια από αυτές είναι και το… αλάθητο του Πάπα. Συγκεκριμένα ένα πρώτο σημαντικό «άνοιγμα» πραγματοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος όσον αφορά το δόγμα του αλάθητου του πάπα σε θέματα που άπτονται της πίστεως, το οποίο και υιοθετήθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1870.

Ο ποντίφικας, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, απαντώντας σε επιστολή του Ελβετού θεολόγου Χάνς Κούνγκ, τόνισε ότι δεν θέτει κανένα όριο στην συζήτηση σχετικά με το αλάθητο.

Στην επιστολή του προς τον Φραγκίσκο, ο γνωστός προοδευτικός καθολικός θεολόγος ζητούσε από τον Αργεντινό Πάπα να λάβει υπόψη του «σειρά στοιχείων που του έχει αποστείλει» και «να επιτρέψει την διεξαγωγή μιας ελεύθερης, ανοικτής συζήτησης, χωρίς προκαταλήψεις, σχετικά με όλα τα άλυτα θέματα που συνδέονται με το δόγμα του αλάθητου και έχουν παραμερισθεί».

Στην γραπτή απάντησή του, ο Φραγκίσκος έγραψε στον Κούνγκ, μεταξύ των άλλων, πως εκτιμά την όλη του σκέψη. Από σεβασμό προς τον Πάπα, ο 88χρονος Ελβετός θεολόγος δεν θέλησε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες της αλληλογραφίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πάπας Φραγκίσκος αμέσως μετά την εκλογή του, τον Μάρτιο του 2013, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «επίσκοπος της Ρώμης», για να διευκολύνει τον διάλογο με τους Ορθόδοξους και να στείλει ένα διαλλακτικό μήνυμα όσον αφορά τη δυνατότητα να διεξαχθεί μια συζήτηση γύρω από το «αλάθητο».

 

SHARE