O Πάπας Φραγκίσκος μόλις άλλαξε τους κανόνες αγιοποίησης. Προσεγγίζει κριτήρια της Ορθόδοξης παράδοσης.

Τα πέντε πρωταρχικά κριτήρια. Ποιοι μπορούν πλέον να είναι υποψήφιοι για Άγιοι της Καθολικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν μόνο βασικά κριτήρια, που πρέπει να είναι σταθερά σε όλη την Χριστιανοσύνη αλλά και διάφορες κατηγορίες μέσα σε 2.000 χρόνια ιστορίας της, για την κατάταξη στον βαθμό Αγιοσύνης έως τον ανώτατο. Πότε μπορεί κάποιος πιστός χριστιανός, μπορεί να ανακηρυχθεί κάτι περισσότερο από Ιερομάρτυρας, Όσιος, Ομολογητής, Ισαπόστολος, Μάρτυρας της πίστης, Νεομάρτυρας και άλλες ιερές ταξινομήσεις μέχρι το υπέρτατο βαθμό της αγιοσύνης; Δύσκολη η απάντηση δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις , ιδιαίτερα τους περασμένους αιώνες υπήρξαν κάπως ρευστά κριτήρια και τιμητικές επιλογές, οι οποίες αργότερα κρίθηκαν από ορισμένους κρίθηκαν υπερβολικές και γενναιόδωρες από εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά όχι πάντα από τα πλήθη πιστών. Περιπτώσεις ποικίλης αγιοσύνης, οι οποίες έχουν σχέση με μεγάλες θυσίες, και μαρτύρια προσώπων με ακλόνητο φρόνημα, και ως πρότυπα μεγάλων αγώνων, οραμάτων και προσδοκιών, που ενέπνευσαν και ενδυνάμωσαν ολόκληρους λαούς και θρησκευόμενους πιστούς της Χριστιανοσύνης.

Μέχρι σήμερα στην περίπτωση της Καθολικής Εκκλησίας,-που δεν έζησε κατά τους τελευταίους αιώνες τις μεγάλες δοκιμασίες των υπόδουλων χριστιανικών Λαών- η αγιοποίηση αφορούσε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: τους μάρτυρες, όσους έζησαν τη ζωή τους ακολουθώντας αυστηρά (σε «ηρωικό βαθμό») των κώδικα αξιών της Χριστιανοσύνης και όσους έχουν κατά κοινή ομολογία τα χαρακτηριστικά αγίου και υπάρχουν ξεκάθαρες μαρτυρίες απ αυτού.

Επίσης για να γίνει κάποιος άγιος θα πρέπει πρώτα ο Πάπας να έχει προβεί σε μια σχετική ανακοίνωση για την μεταθανάτιο κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου.

Τώρα όμως ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε αυτή η αναγνώριση περί της μεταθανάτιας κατάστασης – και άρα το πρώτο βήμα για την αγιοποίηση- μπορεί να αφορά και μια τέταρτη κατηγορία ανθρώπων: αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για σώσουν κάποιον/κάποιους άλλον/άλλους, ακολουθώντας δηλαδή τα βήματα και τα διδάγματα του Χριστού. Παράδοση που είναι πλούσια στην Ορθόδ0ξη Εκκλησία από μάρτυρες και νεομάρτυρες, ισαπόστολους και πρωτοπόρους αγωνιστές της πατρίδας, της πίστης- θρησκείας και των υπόδουλων μέσα σε συνήθειες σκλαβιάς, διωγμών και ομαδικές σφαγές από αλλόθρησκους, εξισλαμισμούς , βασανιστήρια και εξολοθρεμούς μέχρι γενοκτονίας, όπως λχ. την περίοδο της τυρανίας Οθωμανικής Αυτοκρατορία σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων, της Ρωσίας, της Μικράς Ασίας.

«Η ηρωική προσφορά της ζωής, που προτάσσουν και υποστηρίζουν οι κανόνες της φιλανθρωπίας, αποτελεί την έκφραση μιας γνήσιας και υποδειγματικής μίμησης (σ.σ του παραδείγματος της ζωής και των διδαγμάτων) του Χριστού», αναφέρει ο Πάπας στην σχετική αποστολική επιστολή.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο βήμα προς την αγιοποίηση, μπορεί να αφορά, όπως αναφέρει το Osservatore Romano (το επίσημο περιοδικό του Βατικανού) ανθρώπους που φρόντισαν ασθενείς με πανούκλα και στη συνέχεια έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Όπως όμως αναφέρει το Ι Μedia μπορεί να αφορά και την περίπτωση της Chiara Corbella, μια 28χρονη που παρουσίασε καρκίνο του δέρματος αλλά αρνήθηκε να υποβληθεί σε θεραπεία για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού που κυοφορούσε. Η κοπέλα πέθανε το 2012, περίπου ένα χρόνο μετά τον τοκετό, αφού ήταν πια πολύ αργά για να λάβει θεραπεία.

Τέτοιοι χριστιανοί, όπως αναφέρει στην αποστολική επιστολή ο Πάπας, είναι άξιοι του θαυμασμού που η κοινότητα των πιστών επιφυλάσσει για όσους με αυταπάρνηση δέχθηκαν να περάσουν το μαρτύριο του αίματος ή άσκησαν τις χριστιανικές αρετές σε εξαιρετικό βαθμό.

Όλοι οι υποψήφιοι βέβαια, όπως αναφέρει ο Guardian, θα πρέπει να έχουν ζήσει βάσει των χριστιανικών αξιών πριν την τέλεση της ανιδιοτελούς πράξης που τους έκανε να ξεχωρίσουν και να υπάρχουν μαρτυρίες για την αγιότητα τους. Θα πρέπει όμως επίσης να έχουν «πιστωθεί» και ένα θαύμα που να τους έχει αποδοθεί μετά τον θάνατό τους. Οι μόνοι που εξαιρούνται από την ανάγκη να έχουν κάνει ένα θαύμα, προκειμένου να αξιοποιηθούν, είναι οι μάρτυρες.