Ο Πανάγιος Τάφος υποδέχεται ξανά τους πιστούς σήμερα στα Ιεροσόλυμα

Ο άθεος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα Ιεροσόλυμα για την τελετή . Παρουσία-πρόκληση γιατί την Ελλάδα έπρεπε να εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου ολοκληρώθηκε και όλα είναι έτοιμα για την παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, σήμερα Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα σε μια μεγαλοπρεπή και ιστορική εκδήλωση. Με τον άθεο Πρωθυπουργό, εν μέσω Πατριαρχών, να εκπροσωπεί τη θρησκευόμενη Ελλάδα, αντί να παραστεί ως όφειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θρασύτατα ο κ.Τσίπρας είχε δηλώσει στα Ιεροσόλυμα ότι το μεγαλύτερο Μνημείο όλης της Χριστιανοσύνης τον ενδιαφέρει ως…..πολιτικό μηχανικό..
Το γεγονός είναι παγκόσμιας εμβέλειας καθώς διαθέτει αξία θρησκευτική και πολιτιστική. Ο Πανάγιος Τάφος υπενθυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων με τον Ελληνισμού που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του, όταν οι Αρμένιοι έκαψαν το Κουβούκλιο το 1808.

Η τελετή της επίσημης παράδοσής του στο κοινό έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί τον Πανάγιο Τάφο προ μηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι «το έργο με ενδιαφέρει διότι είμαι και πολιτικός μηχανικός», αναμένεται να απευθύνει σύντομο μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες γενικόλογο, για τον «πολιτιστικό χαρακτήρα» του Πανάγιου Τάφου και χωρίς συγκεκριμένες αναφορές θρησκευτικές.

Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, καίτοι έργο παγκόσμιας σημασίας, εκτελέστηκε από διεπιστημονική ομάδα του αθήνησιν Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου. Οι Έλληνες επιστήμονες εργάστηκαν επί εννέα μήνες προκειμένου να αποκαταστήσουν το μοναδικό -και πολύπαθο- μνημείο της χριστιανοσύνης. Η εργασία της αναστήλωσης υπήρξε περίπλοκη και δυσχερής, όχι μόνο από τεχνική αλλά και πολιτική άποψη, καθώς γύρω από τον Πανάγιο Τάφο μαίνονται προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των θρησκευτικών ταγμάτων που ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του μνημείου.

SHARE