Ο Ομπάμα εύχεται Ευρώπη και ΔΝΤ να συνεργαστούν για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη «εντός της ευρωζώνης»

Συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για όλα τα μείζονα διεθνή θέματα. Σήμερα ομιλία του για τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Του Νίκου Αθηναίου

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, χθες στο Ανόβερο, ο κ. Ομπάμα είπε, όπως μεταδίδει το UPI, ότι προσβλέπει στην εκτίμηση της κ. Μέρκελ για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου η νέα ελληνική κυβέρνηση να βρει τρόπο να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης «όπου η ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μετέβη στο Ανόβερο χθες Κυριακή προκειμένου να εγκαινιάσει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και τεχνολογικές εμπορικές εκθέσεις και να ρίξει το βάρος του στην προώθηση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων [TTIP] για την οποία και πολλοί Γερμανοί αντιδρούν πιστεύοντας ότι δεν προφυλάσσει τους καταναλωτές και το περιβάλλον όσο πρέπει.

Δοθέντος ότι θα γίνουν γενικές εκλογές στην Αγγλία και Γαλλία το 2017, το πιθανότερο είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν θα γίνει λειτουργική πριν ο κ. Ομπάμα αναχωρήσει από το Λευκό Οίκο έως τον Ιανουάριο του 2017, παρά τις εργώδεις προσπάθειες της σημερινής αμερικανικής Κυβέρνησης.

Ομπάμα και Μέρκελ ήταν πολύ ευδιάθετοι στις δημόσιες εμφανίσεις τους στο Αννόβερο, και ο κ. Ομπάμα επαίνεσε την ηγετική φυσιογνωμία της Γερμανίδας Καγκελαρίου περισσότερες από μία φορά, παρά τις διαφορές τους. Για παράδειγμα, της είπε δημόσια ότι είναι «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» για το μεταναστευτικό, εξήρε το ρόλο της Γερμανίας στην κρίση της Ουκρανίας, και υπογράμμισε τη βοήθεια της Γερμανίας στις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Από την άλλη, είναι γνωστή η διαφωνία της Ουάσιγκτον για το πρόγραμμα λιτότητας που θέλει να εφαρμόζει η Γερμανία στην Ευρώπη σε θέματα οικονομίας, όπου η Ουάσιγκτον επιθυμεί χαλαρότερες μεθόδους.

Ακόμα διαφώνησαν για τη «ζώνη ασφαλείας» για τους μετανάστες εντός του συριακού εδάφους στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Μέρκελ κατά τη συνέντευξή της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό προχθές στην Τουρκία. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι «η δημιουργία τους προϋποθέτει μείζονα στρατιωτική δέσμευση» και διερωτήθηκε, «ποιος θα στείλει στρατό να τις επιβλέπει»; Η κ. Μέρκελ παρατήρησε ότι η δημιουργία τους είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί κα να βρει απάντηση κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Συρία, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την έξαρση βίας τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η «διαρκής λύση για τη Συρία είναι πολιτική».

Πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον o κ. Ομπάμα είχε αποκλείσει την πιθανότητα να σταλούν χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία σε δηλώσεις που έκανε στο BBC: «Θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία ή για ένα συνδυασμό δυτικών χωρών να στείλουν στρατεύματα για να ανατρέψουν το καθεστώς Άσσαντ. Το καλύτερο είναι διεθνής πίεση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμπεριλαμβανόμενων της Ρωσίας και του Ιράν».

Ο κ. Ομπάμα επέκρινε τη Ρωσία για τη στάση της στο θέμα της Ανατολικής Ουκρανίας, λέγοντας ότι αντί η Ρωσία να αποσυρθεί από τα εδάφη αυτά, «οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις στα εδάφη αυτά, εκπαιδεύοντας αυτονομιστές και μαθαίνοντάς τους πώς να εξαπολύουν συντονισμένες επιθετικές ενέργειες. Αλλά, ΗΠΑ και Γερμανία», είπε, «είναι απόλυτα σύμφωνες μεταξύ τους ότι δεν θα επιτρέψουν την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης με την απειλή των όπλων».

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν στα σοβαρά τις δηλώσεις της ότι πρόκειται να αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές. «Θα έχουμε σοβαρές συνομιλίες μαζί τους μόλις η χώρα αποδείξει ότι το εννοεί να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην τελευταία του επίσκεψη στη Γερμανία με τη σημερινή του ιδιότητα ήταν αποκαλυπτικός. Περιμένουμε όμως σήμερα Δευτέρα να μας δώσει το όραμά του για τις ευρωατλαντικές σχέσεις κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην κοινή συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, της Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.