Ο Μητσοτάκης στρέφεται στο ΝΑΤΟ μετά το νέο παραλήρημα Ερντογάν

Ο Ερντογάν επιχειρεί να στερήσει από την Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το κάνει εμπράκτως εδώ και καιρό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη είναι πράξη που φέρνει τον κόμπο στο χτένι, αφού σβήνει πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα που έχουν τα νησιά, μη εξαιρουμένης στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να αποκόψει την Ελλάδα και από την Κύπρο και από την Αίγυπτο, ενώ με το παντελώς εκτός Διεθνούς Δικαίου μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η ίδια βάζει πόδι και νοτίως της Κρήτης, στο λιβυκό πέλαγος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, μάλιστα, αναφέρει πως «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, ένα τμήμα των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατολική Μεσόγειο έχει καθοριστεί. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε δε την θέση ότι «τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων», αναφέροντας το Καστελλόριζο ως παράδειγμα των «μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων»! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές. Με ανάρτησή του αναφέρει ότι η Τουρκία και η Λιβύη συμφωνούν στο ότι τα νησιά αυτά δεν μπορούν να έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.

Το σενάριο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ο Τούρκος πρόεδρος το επεξεργάζεται εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, επιδιώκοντας κάποιου είδους σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτό και έγινε πριν λίγες μέρες στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με την υπογραφή του μνημονίου, το περιεχόμενο και η δεσμευτικότητα του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Η Αθήνα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε εκτάκτως επίσκεψη στο Κάϊρο, επιχειρεί να επιταχύνει την ανακήρυξη ΑΟΖ και την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Κατά μία έννοια, Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους και χαράσσουν κοινή γραμμή απέναντι στην τουρκική πρόκληση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Sameh Shoukry συναντήθηκαν στο Κάιρο χθες το μεσημέρι για 45 λεπτά και όλα δείχνουν ότι συμφώνησαν να κάνουν το βήμα της οριοθέτησης, η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα επιχειρεί να διεμβολίσει την υφιστάμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Τουρκικά ρεπορτάζ έφτασαν να παρουσιάζουν χάρτες και να κάνουν υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους αν και το Ισραήλ διαπραγματεύονταν την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία και όχι με την Κύπρο θα διασφάλιζε έλεγχο μεγαλύτερων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο και η Αίγυπτος. Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα πρότεινε στις χώρες αυτές να μοιραστούν τα «ιμάτια» της Κυπριακής Δημοκρατίας και τώρα της Ελλάδας με τη Λιβύη.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, την ενίσχυση των διπλωματικών ερεισμάτων επιδιώκει στο επίπεδό του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως προανήγγειλε στην καταληκτική ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, θα ζητήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Μεταξύ άλλων, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και στο γεύμα εργασίας που παραστεί στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένων ηγετών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες. Εκεί θα εκθέσει με κάθε λεπτομέρεια τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να παραθέσει δείπνο τους ηγέτες της Ελλάδας, Λετονίας, Εσθονίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Βρετανίας– χώρες που δαπανούν για την άμυνα πέραν του 2% του ΑΕΠ τους– στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στα εγκαίνια του αγωγού TANAP στην Ύψαλα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες από την Αθήνα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου κατόπιν παρότρυνσης του ΥΠΕΞ είχε σχεδιάσει να αποχωρήσει σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.