Ο Μητσοτάκης στο “άβατο” του ΣΕΒ άλλαξε “ρότα” και είπε σκληρές αλήθειες

Του Κώστα Πασίση

Έναν «διαφορετικό» Μητσοτάκη, είδαν όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ένα αμιγώς φιλελεύθερο έως νεοφιλελεύθερο ακροατήριο, έθιξε ζητήματα που αποτελούσαν «άβατο» για κάθε εν δυνάμει πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ήλθε η ώρα να συναφθεί ένα νέο «συμβόλαιο αλήθειας» με όλους, με τους δανειστές, την κοινωνία αλλά και με τους επιχειρηματίες. Ένα συμβόλαιο με διαφορετικούς όρους από αυτούς που ίσχυαν στο παρελθόν. Αίσθηση προκάλεσε και η αυτοκριτική που έκανε για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, καθιστώντας τους επιχειρηματίες συνυπεύθυνους για τη διαφθορά, την υπονόμευση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την απουσία μέριμνας για τη εύρωστη λειτουργία της αγοράς.

Με τη διαπίστωση αυτή ο αρχηγός της ΝΔ αναγνώρισε ότι πολιτικο-οικονομική διαπλοκή στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή και έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατρακύλα της χώρας. Παράλληλα διαμήνυσε ότι σε αυτό το άναρχο καθεστώς θα πρέπει να υπάρξει τάξη.

«Σήμερα έχουμε μόνο έναν δρόμο για την έξοδο από την κρίση_«Δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης. Σε ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδἱαιτου καπιταλισμού, πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματἱες υπονομεύσαν την παραγωγική βάση της χώρας. Οι πολιτικοἱ παρασυρθήκαν από τις ιδεολήψἱες του κρατισμού. Οι επιχειρηματἱες συχνά μερἱμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστἱα της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες και στο λεγόμενο οικονομικό κατεστημένο της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του επιχειρείν στην Ελλάδα. Να τεθούν νέοι δικαιότεροι κανόνες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη, που θα στηρίζεται όμως αυτή τη φορά σε υγιείς και στέρεες βάσεις.

«Συνολικά η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε την σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μια τροχιά αισιοδοξἱας. Κι από αυτήν την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα. Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημιές. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα – πρέπει να έχουν μερἱδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς!

Αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη μου απέναντι στην επιχειρηματικότητα, να
την προστατέψω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ρυθμιστικές αρχές, δικαιοσύνη, διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, θα κληθούν από μένα να
προφυλάξουν, με αμερόληψἱα και συνέπεια, τον υγιή ανταγωνισμό. Πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό
σύστημα ανήκουν στο παρελθόν. Χρέος του κράτους είναι η προώθηση της δημόσιας ευημερἱας μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας
συνολικά.», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ

Σ’ αυτή τη λογική ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε και ενώπιον του ΣΕΒ ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ανάταξης της οικονομίας εστιάζοντας κυρίως στο ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις» αλλά «φορά προσωρινά μεταρρυθμιστικό προσωπείο» τηρώντας «αντιφατική στάση».

SHARE