Ο Μητσοτάκης έβαλε στη θέση του τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Στη θέση του έβαλε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Όταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν πήρε το λόγο και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα λέγοντάς του τα εξής:

«Πως τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας την εμπειρία της προσωπικής επαφής με τους μετανάστες κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη, περιέγραψε στους επικεφαλής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την δραματική.

Τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να είναι λειτουργική και αποτελεσματική αλλά και να μη παραβαίνει θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, το γεγονός ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.
Επανέλαβα την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Επισήμανα, όμως, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία. Απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.
Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες – οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας – να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας επισήμανα, για άλλη μια φορά, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».