Ο λόγος που μεθάμε πιο εύκολα όταν πετάμε με αεροπλάνο -Οι αλλαγές που προκαλεί η πτήση στο σώμα

Το αεροπλάνο είναι το κατεξοχήν σύμβολο ταξιδιού και ελευθερίας.

Ταξίδι με αεροπλάνο σημαίνει νέες εμπειρίες, χαρά και ανυπομονησία.

Αλλά δεν σημαίνει μόνο αυτά. Ήδη ξέρουμε ότι το να πετάμε, κάνει κάποια πράγματα στο σώμα μας.

Συγκεκριμένα, το αεροπλάνο προκαλεί κάποιες δραστηριότητες ή αλλαγές στο σώμα μας, που άλλοτε γίνονται αντιληπτές και άλλοτε όχι.

Ποιες είναι αυτές όμως και πού οφείλονται;

1. Γινόμαστε ποιο συναισθηματικοί

Αν είσαι σε πολλές χιλιάδες πόδια, υπάρχει λόγος για τις αλλαγές στη διάθεσή του. Ο ψυχολόγος Honey Langcaster-James αναφέρει στο Cosmopolitan UK ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος και ευάλωτοι στον αέρα. Ίσως, η μοναδική προοπτική που έχουμε εκείνη την στιγμή, μας κάνει σκεπτικούς για τη ζωή γενικότερα.

Ακόμη το να ταξιδεύουμε μόνοι ή να πρέπει να μείνουμε στην ίδια θέση για ώρες, μας κάνει να απομονωνόμαστε από τον κόσμο και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας.

Σύμφωνα με την δρ. Sara Kayat: «Μια πτήση μπορεί να αποδειχτεί αγχώδης διαδικασία, ο κακός ύπνος και ίσως η άβολη θέση, μπορεί να σου προκαλέσουν έντονα συναισθήματα».

Shutterstock
Shutterstock

2. Μπορεί να μεθύσεις πιο γρήγορα

Το αλκοόλ πάνω στο αεροπλάνο μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό στο έδαφος, αλλά ο λόγος που μπορεί να μεθύσεις πιο εύκολα και γρήγορα είναι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου σε μεγαλύτερα ύψη. Έτσι μπορεί να ζαλιστείς περισσότερο. Το τρικ για να το αποφύγεις, είναι ένα ποτήρι νερό ανάμεσα σε κάθε αλκοολούχο ποτό. Αν νιώθεις αφυδατωμένος, όπως συνήθως συμβαίνει στις πτήσεις, θα νιώσεις περισσότερο το hangover.

shutterstock
shutterstock

3. Έχεις περισσότερα αέρια και φούσκωμα

Συχνά όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, νιώθουμε φουσκωμένοι καθώς η πίεση του αέρα είναι χαμηλότερη μέσα στην καμπίνα. Οι αλλαγές στην πίεση μπορεί να επηρεάσουν τα αέρια στο σώμα μας, κάνοντας το έντερό μας να διαστέλλεται και να νιώσουμε πρησμένοι.

shutterstock
shutterstock

4. Μπορείς να κρυώσεις πιο εύκολα μετά την πτήση

Πολλά μικρόβια κυκλοφορούν σε έναν κλειστό χώρο όπως το αεροπλάνο. Ανάμεσα σε τόσο κόσμο, μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος ιός, όπως το απλό κολλητικό κρύωμα. Ο αέρας στην καμπίνα ανακυκλώνεται και έτσι είμαστε εκτεθειμένοι σε αερομεταφερόμενα μικρόβια.

Ειδικά αν επιστρέφεις από διακοπές και το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι ήδη καταπονημένο, μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις, βγαίνοντας από το αεροπλάνο.

Shutterstock
Shutterstock

5. Το δέρμα σου θα γίνει πιο ξηρό

Ο ανακυκλωμένος αέρας με την χαμηλή υγρασία μπορεί να κάνει το δέρμα σου ξηρό και να δημιουργήσει βλεννώδεις μεμβράνες στο στόμα και στη μύτη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενυδατώνουμε το δέρμα μας συχνά.

Ακόμη, μπορούμε να σηκωθούμε και να κάνουμε βόλτα ώστε να ξεπιαστούμε, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

shutterstock
shutterstock