Ο Κουρουμπλής αντίθετος με την απλή αναλογική- Δεν θα κυβερνηθεί ποτέ η χώρα

Αντίθετος με την επίσημη κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωσης της απλής αναλογικής, είναι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Επιβεβαίωσε όλες τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο όπως η ψήφος στα 17, η μείωση του μπόνους στις 30 έδρες και το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε περιφέρειες μέχρι 10 βουλευτές.

Ανέφερε μάλιστα ότι φιλοδοξεί να πειστούν και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να ψηφίσουν τις αλλαγές και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν όπως είπε το 2019.

Διευκρίνισε πάντως ότι απαιτείται τροποποίηση του συντάγματος για να μπει πλαφόν στην βουλευτική θητεία στα 12 έτη και να υπάρξει μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200.

Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά αντεπιχειρήματα και για το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών σε 10 περιφέρειες, και για την επιβολή θητείας στη βουλευτική θητεία αλλά και για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.

Αν Β΄ Αθηνών σπάσει σε μικρότερες περιφέρειες το εκλογικό μέτρο από 2% που είναι σήμερα θα ανέβει ακόμα και στο 10% . Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα μικρά κόμματα που είναι σήμερα στη Βουλή δεν θα μπορούσε να το πιάσει και θα έχανε έδρες.

Επίσης η επιβολή θητείας 12 ετών κρίνεται από πολλούς αντιδημοκρατικό μέτρο αφού μόνος αρμόδιος να στείλει τους βουλευτές σπίτι τους είναι ο ίδιος ο λαός και όχι ο νόμος. Άλλωστε πώς είναι δυνατόν να επιβάλλεις με νόμο, ουσιαστικά του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, σε πρόσωπα που θα έχουν πλέον νομοθετική εμπειρία και άποψη και γνώμη. Σήμερα όριο θητείας ισχύει μόνο για πρόσωπα που έχουν εκτελεστική εξουσία.

Τέλος και η μείωση των βουλευτών σε 200 κρίνεται μέτρο εν πολλοίς λαϊκίστικο αφού το κόστος δεν είναι τέτοιο που επιτρέπει να γίνεται συζήτηση, μιας και το μεγάλο πρόβλημα που θα επιφέρει θα είναι η μείωση της εκπροσώπησης στα μικρότερα κόμματα αλλά και η δυνατότητα να είναι υποψήφιοι μόνον εκείνοι που θα διαθέτουν τα ανάλογα οικονομικά μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές πρέπει, με βάση το Σύνταγμα, ο εκλογικός νόμος να ψηφισθεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.