Το ότι ο κανονισμός της Βουλής θέλει αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό είναι γεγονός. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ψήφο των απόντων είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αδικίες.
Θα σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα που «βγάζει μάτι».
Ένας Βουλευτής που τυχαίνει να είναι σε μια αποστολή στο π.χ. Ουζμπεκιστάν και κρίνει ότι δεν χρειάζεται να επιστρέψει για την ψηφοφορία σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο, μπορεί να στείλει μια επιστολή στο προεδρείο της Βουλής και να ψηφίσει υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου.
Η ψήφος του εν λόγω βουλευτή βέβαια δεν επηρεάζεται από τα όσα θα έχουν λεχθεί στη συζήτηση στη Βουλή και ίσως ο βουλευτής να μην έχει διαβάσει καν το νομοσχέδιο, αλλά η ψήφος του να καθορίζεται μόνο και μόνο από την κομματική γραμμή.
Όταν ένας βουλευτής είναι παρών στη συνεδρίαση, την παρακολουθήσει όλη αλλά νιώσει μια αδιαθεσία (π.χ. μια γαστρεντερίτιδα) που δεν του επιτρέπει να μείνει στην ψηφοφορία ή ο γιατρός της Βουλής τον στείλει ακόμα και σε νοσοκομείο, αυτός ο Βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει και εν πάση περιπτώσει η ψήφος του δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Έτσι την «πάτησε» χθες η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ενώ ήταν και τις δύο ημέρες της συζήτησης παρούσα στη Βουλή και παρακολούθησε και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένιωσε μια ξαφνική αδιαθεσία που την ανάγκασε να αποχωρήσει, χωρίς να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο γιατί δεν το επιτρέπει ο κανονισμός.
Είναι από τα σημεία του κανονισμού που πρέπει να αναθεωρηθούν πάση θυσία.