Ο Κ. Μητσοτάκης κρατάει στην πρώτη γραμμή το βέτο για Λιβύη και συναντάται με τον Χαφτάρ

Τρία εικοσιτετράωρα πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, η Αθήνα εντείνει τη διπλωματική της αντεπίθεση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα στη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, που έφτασε αργά χθες το βράδυ στην ελληνική πρωτεύουσα, χαράσσει στρατηγική ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων και ισχυροποίησης των συμμαχιών. Τα μηνύματά του, δε, όπως αποτυπώθηκαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του “Άλφα” είναι ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης, ενόψει της πρωτοβουλίας του Βερολίνου.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να φέρει στο προσκήνιο ακόμα και την κίνηση του βέτο, σε οποιαδήποτε λύση για το ζήτημα της Λιβύης έλθει προς έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δε δηλώνεται ρητά ότι τα μνημόνια ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη είναι νομικά άκυρα. Παράλληλα, σήμερα θα επικοινωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν για τις εξελίξεις, τη στιγμή που τονίζει ότι κακώς η Αθήνα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη, από τη στιγμή που αποτελεί περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.

“Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Να το πω πολύ απλά. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι ισχυρές συμμαχίες

Η κυβέρνηση, αν και η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, επιδιώκει, όπως γίνεται εμφανές από τις τελευταίες κινήσεις της, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή παρέμβαση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στο πλαίσιο αυτό, το τετ α τετ του πρωθυπουργού, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θεωρείται κομβικό, από τη στιγμή που ο Χαλίφα Χαφτάρ, θα δώσει το “παρών” στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ, άλλωστε, έχει εκφράσει την απορία του για την απουσία της χώρας μας από τις εργασίες του Βερολίνου, τη στιγμή που ακόμα ένας ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας θα βρίσκεται στην κεντρική σκηνή των εξελίξεων της Κυριακής. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο θα συναντήσει (για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο) στις 29 Ιανουαρίου, στα Ηλύσια Πεδία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Ο κ. Μακρόν υπήρξε ο πιο θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Έχουμε και Ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή. Σε αυτούς θα βάλω και το Ισραήλ, θα βάλω και την Αίγυπτο. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να διαχειριστούμε μία δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο. Εάν χρειαστεί να τη διαχειριστούμε όμως ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε”, επεσήμανε, στη χθεσινή του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που το Παρίσι στηλιτεύει, εκ νέου, το “μνημόνιο” ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

“Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας”, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις ημέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Νέα ηχηρά μηνύματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βλέπει, όπως ο ίδιος σημείωσε, την απομόνωση του προέδρου Ερντογάν να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς απειλές και την προκλητικότητα της γείτονος, έστειλε νέα μηνύματα στην Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί (εφόσον αυτό απαιτηθεί) τα εθνικά της συμφέροντα. “Εάν βρεθεί ένα τουρκικό πλοίο μέσα στα δικά μας νερά θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο για να μην κάνουμε ότι χρειάζεται. Στον πρόεδρο Τραμπ κατέστησα απόλυτα σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές οι δικές μου, της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό έγινε απόλυτα αντιληπτό από τον κ. Τραμπ, όπως έγινε απόλυτα αντιληπτό συνολικά από την αμερικανική ηγεσία. Τα ερείσματα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν κανένα όφελος, όπως εμείς και η Τουρκία, από μία κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Το αντιλαμβάνεται και ο κ. Ερντογάν”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήταν απόλυτος.

Η χώρα μας δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε αυτό για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αυτό είναι το θέμα, το οποίο συζητάμε για να μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε να λυθεί μέσα από ένα διεθνές δικαστήριο. Δεν υπάρχει άλλο θέμα, για το οποίο ουδέποτε θα συναινούσα. Δεν πιστεύω, όχι μόνο εγώ, αλλά οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός να συζητήσει με τους Τούρκους. Δε συζητώ με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα”, τόνισε.