Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει προβλέψεις «Η ώρα που θα αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας πλησιάζει». Η ΝΔ βλέπει σύντομο τον βίο της Συγκυβέρνησης.

Οι νέες δημοσκοπήσεις, φανερές και εμπιστευτικές, δείχνουν πολλαπλή κατάρρευση Τσίπρα – Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου με δυνατότητες αυτοδυναμίας, πάνω από 151 έδρες στην ΝΔ.

«Η στιγμή που θα αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας πλησιάζει». Αυτό επεσήμανε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ευρωαραβική Σύνοδο, διευκρινίζοντας ότι η επιμονή για πρόωρες εκλογές και πολιτική αλλαγή δεν απορρέει από κάποια υπέρμετρη φιλοδοξία, προσωπική ή των συνεργατών του, αλλά από την κρισιμότητα των περιστάσεων.

«Εμείς ξέρουμε πώς θα ξαναβάλουμε τη χώρα μπροστά, πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Ειδικά η προσέλκυση επενδύσεων θα τελεί υπό τη δική μου στενή παρακολούθηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η Ελλάδα επί των ημερών μας θα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά, διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, χρειάζεται αξιοπιστία και επί των ημερών μας αυτό θα το βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι το κράτος προκάλεσε το πρόβλημα στις τράπεζες και συμπλήρωσε ότι έχει καθυστερήσει πολύ η λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αλλάξει και το κράτος και θα γίνει πιο αξιόπιστο.

Σε πολλαπλή κατάρρευση Τσίπρας – Κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ -Καμμένος. Η Public Issue δίνει προβάδισμα 24 μονάδων στη ΝΔ.

Όλο και επιδεινώνονται οι δείκτες αποδοχής και θετικής κρίσης για την Συγκυβέρνηση στο σύνολό της. Με δυνατότητες πλέον της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη να επιτύχουν αυτοδυναμία, με πάνω από 151 έδρες. Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue δίνει διαφορά 24 ποσοστιαίων μονάδων στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου της εταιρείας, η ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής συγκεντρώνει 42% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην μέτρηση αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30%.

Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, το Ποτάμι με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ με 2% και λοιπά κόμματα 7,5%.

Πρόθεση με αναγωγή

Με βάση την τηλεφωνική έρευνα της Public Issue στην εκτίμηση πολιτική επιρροής με αναγωγή προκύπτουν τα εξής:

ΝΔ: 38,5-45,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 15-21%
ΧΑ: 6,5-9,5%
Δημοκρατική Συμπατάραξη: 6-10%
ΚΚΕ: 5,5-9,5%
Ποτάμι: 1,5-3,5%
ΑΝΕΛ: 1-3%
Ενωση Κεντρώων: 1-3%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,5-3,5%
Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

Ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός προκρίνεται από την κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42%. Με 21% ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας ενώ «κανείς από τους δύο» απαντά το 35%.

Δημοτικότητα

Την μεγαλύτερη δημοτικότητα απολαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έρχεται πρώτος στη σχετική ερώτηση με 47 θετικές κρίσεις και 51 αρνητικές.

Ακολουθεί η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με 39 θετικές και 58 αρνητικές και έπονται: Δ. Κουτσούμπας, Στ. Θεοδωράκης, Αλέξης Τσίπρας, Βασίλης Λεβέντης, Πάνος Καμμένος και Ν. Μιχαλολιάκος. Ο Πρωθυπουργός έχει 77 αρνητικές κρίσεις και μόλις 22 θετικές.

Καλύτερη κυβέρνηση

Ενδιαφέρον έχει και το συμπέρασμα ποια κυβέρνηση προτιμά η κοινή γνώμη. Το 34% θέλει μια κυβέρνηση ΝΔ, μόλις το 13% θέλει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ 51% απαντά «καμία» από τις δύο.

Η Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα διεξήχθη χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.004 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 20-27/10/2016.